NAJNOVIJE NA PORTALU

„PLAN 21“ I PROFESOR HANS-WERNER SINN

„PLAN 21“ I PROFESOR HANS-WERNER SINN

15. ožujka, 2015.

S.Radovic_foto

Piše: Saša Radović

 

Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija bez novih reformi ne mogu privući dovoljno investicija, navodi MMF. Korupcija, kriminal, nekonkurentnost, pregolema birokracija i loše upravljanje dodatni su problemi koji utječu na rast ovih gospodarstava. Zemlje Zapadnog Balkana zaostaju daleko za državama članicama EU-a u pogledu strukturnih reformi, ali i u svim aspektima gospodarstva.

Imperativne reforme koje Hrvatska treba provesti su: povećanje povjerenja javnosti u političare, smanjenje tereta državnih regulativa, povećanje transparentnosti u vođenju politike, smanjenje rasipništva državne potrošnje, zaštita manjinskih prava i sprječavanje zlouporaba javnih dobara. Najvažnije; potrebna reforma u jačanju prava vlasništva, problematična je za političku – krim elitu, jer bi trebalo provesti porijeklo imovine, što implicira oduzimanje opljačkanoga. A, to je noćna mora za kompletnu hrvatsku elitu.

Hrvatsku vlast zatvara oči i uši za priče ne samo MMF-a, nego i ostalih realnih analitičara. Ma kakve reforme! Mi imamo svoje nacionalne priče.

 

SUKOB KRIMINALNIH ZADRUGA

 

Ovih predproljetnih, ožujskih dana sukobila su se dva najomraženija političara Hrvatske od stoljeća VII. Premijer Milanović, predsjednik nesposobne udbaške stranke SDP i predsjednik zločinačke i također udbaške stranke HDZ-a, Tomislav Karamarko! Ni u prohujalim stoljećima nikoga kao ovu dvojicu svekoliki hrvatski puk nije toliko mrzio. Franjo Tahi, Khuen Hedervary, pa čak i car Leopold koji je pogubio Petra Zrinskog i Krstu Frankopana – bili bi po rejtingu omiljenosti u narodu visoko iznad ove dvojice. Zoki i Crni Marko godinama čvrsto drže dno ljestvice.

Iako su, kako je spomenuto, i SDP i HDZ nastale od članova UDBE, iz nasada Oktobarske revolucije – predsjednici stranaka uzjogunili su se i skrenuli s „pravog puta“. Svoju svetu knjigu, „Komunistički manifest“, Zoran je odbacio i ušao u pljačkaški neoliberalni kapitalizam. Cilj je iscijediti zadnju kunu od osiromašenog puka. Zoran i njegova družina blizu su realizacije svoga cilja. Ovrhama i deložacijama dobrim dijelom pokupili su nekretnine, kune i lipe, a uskoro će hrvatskom puku požderati i posljednje mrvice sa stolova.

S druge strane, Tomislava više ne zanima ono što je ostalo od – do kosti ogoljele Hrvatske. Njegova stranka opljačkala je sve što je vrijedilo u Lijepoj našoj. Trezori HDZ-a do vrha su puni. Uz 19 tona zlata (koje je u Sanaderovo doba misteriozno nestalo!) tu su i milijarde „odgrizene“ od onih silnih kredita koje su Šuker i njegovi prethodnici dovlačili bez volje i znanja svekolikog puka. Crnog kapitala je dosta i previše, pa Tomislav želi sretno i veselo poživjeti kao Luj XIV. u ozračju srednjevjekovnog glamura. Iako je danas vrijeme pametnih telefona, on kao i njegov uzor Franjo Tuđman više voli barok i rokoko, zlatni dekor, pozlaćene anđelčiće, crvene i plave odore grenadira… Od svih novotarija 21. stoljeća Tomislav najviše mrzi partizane.

Dva suprotstavljena predsjednika stranaka, moderni neoliberalni predator Zoki i Tomo, zaostao u mraku srednjeg vijeka, ni u čemu se ne mogu složiti. Zakazan je dvoboj krajem ove godine, ali najvjerojatnije tek u veljači 2016. No, taj dvoboj neće se voditi na bojnom polju nego u dvoranama uz glasačke kutije. Ova dva visoka, muževna muškarca u punoj snazi odabrala su čudno oružje. Umjesto da se tuku šakama ili mačevima, dvoboj vode čudnim pričama o hrvatskim gospodarstvu.

 

PRIČA 1.

 

Prvu priču našao sam na portalu www.opljackano.com Možete je naći i vi, naslov je, PLAN 21.

Čitam:

 

Hrvatska je u gospodarskoj, političkoj i društvenoj krizi. Model upravljanja državom na temelju populističke i koruptivne distribucije posuđenoga novca, a ne zarađenog, stvorio je krizu. Tako dalje ne može. Ne može zato što većina hrvatskih građana više nije spremna odricati se prihoda u korist šačice povlaštenih. Ne može zato što je svjetska financijska i gospodarska kriza razotkrila i uzdrmala temelje sadašnje vlasti koja se održavala na posuđenom novcu, a njega uskoro neće biti, niti će ga osiromašena i opljačkana Hrvatska moći vraćati. Hrvatski građani više nisu spremni gledati kako se jedna za drugom propuštaju prilike za društveni, gospodarski i politički oporavak zemlje…

 

Čitam dalje. Fantastično, prelijepo, romantično! Nevjerojatno da netko može ovako poetično, a ipak realno sagledati našu svakodnevicu. Nakon dva sata čitanja, na kraju, na 46. stranici piše:

 

Hrvatska realnost jesu regije, stoga ćemo se zalagati za koncept usklađenoga razvoja zemlje, međuregionalne suradnje i razmjene i stalnoga jačanja regionalne i lokalne samouprave, za modele s kojima će na najbolji način biti prevladana centralizacija u Hrvatskoj u korist policentričnoga razvoja, efikasnijega gospodarstva i stvaranja poticajnih uvjeta za život.

 

Svaka čast! Oduševljen sam! Zoran Milanović i njegova vlada najbolje je što se dogodilo Hrvatskoj. Spasit će nas. Isključujem laptop, otvaram prozor i udaram se po čelu. Čekaj! Pa ovo je tekst iz 2011. godine, a danas je ožujak 2015.

Je li naš visoki, muževni, snažni premijer Milanović – impotentan? Je li obolio, je li izgubio pamćenje? Premijer i njegova impotentna, nesposobna vlada RH – nisu napravili ni „P“ od PLANA 21. Pisali su laži, obećavali, jeftinim floskulama varali puk. Prevarili su nas, bacili nas još četiri godine unatrag, nastavili krasti posljednje mrvice sa stolova u hladnim sobama osiromašenog hrvatskog puka. Opljačkali su Hrvatsku u ovom tužnom mandatu za još pedesetak milijarda LinićevIm predstećajnim nagodbama, kreditima i kriminalom. Zokijevi ministri žive kao mali Lujevi XIV., Pusićka leti po svijetu „svojim privatnim zrakoplovom“, Zoki se zabavlja na partyima s tajkunima. I sve lijepo ide u p………..!

Zoran Milanović izgubio je do kraja ono što zovemo moral – slizao se s najvećim hrvatskih zlom, Mladenom Bajićem. Predlaže tog neprijatelja broj 1. Hrvatske za ustavnog suca, osigurava mu imunitet za zločine koje je počinio. Nije bez razloga, i Milanović je ušao u mračno ozračje posrnule Hrvatske. Mi tonemo, tonemo, tonemo.

 

PRIČA 2.

 

Tomislav Karamarko živi u oblacima, u svojim zlatnim dvorima s pozlaćenim anđelčićima i bori se s četnicima i partizanima. Ovih proljetnih, ožujskih dana razveselio je naciju pričom o svjetlim perspektivama. Tomislav je rekao da novi gospodarski program HDZ-a postaje jedina alternativa krizi i depresiji. Ujedno nam je ukazao da nismo previše pametni, ili bolje reći da je naša hrvatska pamet bolesna, retardirana, dementna… Stranci su pametniji i bolji. Tomislavov program tumači renomirani prof. Hans-Werner Sinn, predsjednik IFO Instituta.

Ali, avaj! Dogodilo se ono što nam se stalno događa – jalovost, jalova nam je vlada Rh, ali jalova je i Karamarkova oporba. Uz svo dužno poštovanje stručnosti profesora Sinna – možemo reći da nam je prodao ono što znaju svi Hrvati, od učenika osnovne škole do najstarijih umirovljenika. Profesor Sinn kaže da moramo stvoriti konkurentno gospodarstvo koje bi privuklo privatna poduzeća, investicije, i stvorilo radna mjesta. Umjesto ovakvih opće poznatih mudrosti, ljepše bi bilo na nam je s TV ekrana mahnuo rukom i rekao: „Dobar dan“.

Za demografski problem, Sinn kaže: „Rađajte više djece“! Genijalno! Nismo znali, profesor nam je dao čarobnu formulu. Jedino što je zaboravio reći – KAKO?

Koliko li mu je Karamarko dao naših eura za takvu ekspertizu?

Nakon ove dvije hrvatske priče možemo se samo tješiti da su nam i vlada RH i oporba – ludi! Ali dok mi gunđamo i kiselo se smješkamo njihovoj “ludosti” oni rade i rade, pljačkaju i pljačkaju. A, tužni epilog je da nacija otupi i kaže – ma baš me briga, neću gledati TV i pratiti ostale medije, neću ići na izbore, hoću da me anesteziraju

 

Ceterum censeo SDPHDZ esse delentam!

 

Anno Domini MMXV./ 14. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 16 ožujka, 2015, 19:43

  Vrtlari bez vrta, alata, sjemena i vode
  ++++++++++++++++++++++++++++
  A tolikoooooooooooooooooooooooo
  ++++++++++++++++++++++++++++
  GOVANAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. data
  #2 data 15 ožujka, 2015, 19:43

  Autor, pored ostalog (sto sam vec navodio), izgleda ne shvaca i da je na djelu zestoki sukob “atlantista” i “euroazijsta” svrstavajuci se (ne)svjesno (mentalitetno) na stranu ovih drugih mada zivi duboooko u zoni utjecaja & jurisdikcije onih prvih (NATO & EU).
  Ne, ne zelim ga mijenjati niti to mogu … zelim samo pomoci onima, oko njega, koji zbog “svega toga” indirektno i nepotrebno ispastaju.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • POMOCNI USKOK
   POMOCNI USKOK 16 ožujka, 2015, 15:21

   osoba koja se glupira pod pseudonimom “data” i kontinuirano provocira autora je nitko drugi doli bivši glavni državni odvjetnik mladen bajić. cvitane, kad češ toj ljenčini i ljubitelju bijele ribe iz najskupljih hrvatskih restorana konačno stati na rep?

   Odgovorite na ovaj komentar
   • data
    data 16 ožujka, 2015, 20:23

    Samo notorni schizophreni-paranoik može biti toooliko opsjednut Mladenom Bajićem … “vidi” ga stalno i svugdje.
    Šteta tog ljudskog “uma”.

    Odgovorite na ovaj komentar
 3. dalajlama
  #3 dalajlama 15 ožujka, 2015, 12:32

  dobro zbori autor

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code