PISMO VUKA DRAŠKOVIĆA TUĐMANU 1991.

PISMO VUKA DRAŠKOVIĆA TUĐMANU 1991.

26. veljače, 2019.

 

 

Ustaška Hrvatska je, gospodine Tuđman, i moralno, i civilizacijski, i vojnički, i razumski, i u svakom povijesnom i ljudskom  pogledu, invalidna da diktira uvjete svog opstanka u Jugoslaviji ili odlaska iz Jugoslavije. Možda mnogi u Europi i svijetu ne znaju da je šahovnica jurišala na Moskvu, Staljingrad, i da je Jasenovac 40 puta veći od Mauthausena. Srbi to ne zaboravljaju. Ono što ne prestaje nanositi bol, ne pomiče se iz narodnog sjećanja. I još  nešto. U onim trupama, čiji je zadatak da trančiraju Knin, hoćete li biti i Vi, general Špegelj, ministar Boljkovac, gospodin Šeks i ostali vrhovnici? Ili kanite da u zločin, u klaonicu, tjerate tuđu djecu?

Piše: Mladen Pavković

Krajem prošle godine u Zagrebu je gostovao srbijanski pisac, deklarirani četnik – Vuk Drašković. U kinu Europa predstavljao je nekakvu svoju knjigu, a u prvom redu sjedio je njegov prijatelj i istomišljenik Milorad Pupovac, tzv. Srbin po zanimanju.

Nu, koga nam je Pupovac doveo u glavni grad, najbolje svjedoči otvoreno pismo koje je Vuk Drašković u veljači 1991. poslao na adresu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Sjećate se?

Evo, što je tada mislio i sanjao ovaj srbijanski četnik.

Hrvatsku odmah izdvojite iz Jugoslavije

Pismo počinje ovako:

„Gospodine Tuđman. Prenosim Vam zahtjev članstva Srpskog pokreta obnove (SPO) da, prije svega zbog hrvatskog naroda, odmah naredite razoružanje svih tamošnjih terorista i umobolnih ljudi. Ako, zaista, volite Hrvatsku i Hrvate, zaštite ih, najprije, od Vama podčinjenih i povampirenih aveti Endehazije, jer će samim tim, svaka zaštita  Hrvatske i Hrvata od Srba i „velikosrpske vojske“ biti izlišna, nepotrebna.  Ne gurajte svoj narod u katastrofu neslućenih razmjera, koju mu nesumnjivo donosi oružani sukob sa Srbima.

Iz činjenice da su začetnici ideje, kojoj možda i nesvjesno služite, dva puta u ovom vijeku počinili nekažnjeni genocid nad Srbima, kao da se izvlači pouka da se zločin isplati. Nikada, nikada više! Na prvi zamah  povampirenog ustaškog noža, na prvi hitac u trbuh, na prvu bombu bačenu na obitelj, uslijedit će odgovor potomstva onih iz Jasenovca i Jadovnog, pa će, bojim se, makar i sa zakašnjenjem, doći do naplate i sadašnjih i starih dugova. Knin neće nestati. Knin nitko neće mrcvariti, dok je na svijetu i jednog Srbina. Mi ne vjerujemo da su porivi zločina ovladali najvećim dijelom hrvatskog naroda. Mi vjerujemo da totalitarna manjina prisvaja sebi atribute čitave nacije.

Ako je, međutim, naša procjena pogrešna, onda tu i takvu Hrvatsku odmah izdvojite iz Jugoslavije. Zajednički život je nemoguć i besmislen sa tolikom mržnjom i bezumljem. Pomirite se, međutim, u tom slučaju sa tim da ta Neovisna Hrvatska ne može odnijeti sa sobom ni djelić zemlje nastanjene Srbima. Krvlju srpskom, koja je tekla sa ustaške kame, i logorima i jamama našim, postavljene su, vječne i nepomične, međe Srpskoj Krajini. Pod ustaškom šahovnicom i sa hrvatskom puškom na hrvatskom ramenu, putujte „u Europu“, idite gdje vas je volja, samo ne među Srbe, na njihovu zemlju i grobove.

I znajte: ovo nije 1945., ovo je 1991. godina.  Nema više Njega i Njegovih, koji su nacističku Hrvatsku, poraženu u ratu, nagradili teritorijem koji joj nikada nisu pripadali. Mirovni ugovor sa tom poraženom Hrvatskom, čiju ste zastavu i nacističku misao preuzeli, još nije potpisan, niti su joj granice određene.

Ustaška Hrvatska je, gospodine Tuđman, i moralno, i civilizacijski, i vojnički, i razumski, i u svakom povijesnom i ljudskom  pogledu, invalidna da diktira uvjete svog opstanka u Jugoslaviji ili odlaska iz Jugoslavije. Možda mnogi u Europi i svijetu ne znaju da je šahovnica jurišala na Moskvu, Staljingrad, i da je Jasenovac 40 puta veći od Mauthausena. Srbi to ne zaboravljaju. Ono što ne prestaje nanositi bol, ne pomiče se iz narodnog sjećanja. I još  nešto. U onim trupama, čiji je zadatak da trančiraju Knin, hoćete li biti i Vi, general Špegelj, ministar Boljkovac, gospodin Šeks i ostali vrhovnici? Ili kanite da u zločin, u klaonicu, tjerate tuđu djecu? Čast nalaže da svoje ideje zastupate svojim glavama. Ipak, u nadi da će razum pobijediti.“ –  napisao je Vuk Drašković, predsjednik SPO.

Na ovaj četnički pamflet vrlo su brzo odgovorili iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Među ostalim su istaknuli da je predsjednik Tuđman pročitao ovo pismo i u duhu dosljednog opredjeljenja hrvatskog vodstva za dijalog (posebno sa suprotstavljenim mišljenjima), zamolio da mu odgovore.

„Ton Vašeg pisma, izrečene prijetnje, pa i uvrede, otklanjaju mogućnost da Vam predsjednik Tuđman osobno odgovori. Cijenimo Vašu nakanu da se izravno obraćanjem predsjedniku Republike Hrvatske zauzimate za mirno rješenje političkih sukoba i podržavamo nadu „da će razum da prevagne“. Međutim, iznenađeni smo količinom mržnje i predrasuda prema hrvatskom narodu koji žestoko probijaju iz Vašeg pisma. Odnos prema predsjedniku Tuđmanu jednako je dvojan: s jedne strane nastojite se ophoditi učtljivo, a s druge ga optužujete da je „preuzeo barjak i nacističku misao poražene Hrvatske“. Bez obzira kakva su Vaša intimna stajališta prema hrvatskom narodu i predsjedniku Tuđmanu osobno, kao odgovoran političar koji zastupa dio biračkog tijela Srbije, ne bi smjeli bezrezervno prihvaćati teške optužbe protiv hrvatskog naroda i njegova legitimna vodstva na temelju pokušaja montiranja tipično staljinističkog procesa, čijih metoda bi se i Vi kao deklarirani antiboljševik mogao gnušati.“(…) „Ali čak i onda kad bi bili sasvim u pravu da su hrvatskom vodstvu „potčinjene povampirene aveti Endehazije…““teroristi i umobolni ljudi“ od Vas  bi se očekivalo da svoj neprekriveni prezir ne proširujete na cijeli hrvatski narod. Jer, Vi u pismu tvrdite da je „ustaška Hrvatska, gospodine Tuđman, i moralno, i civilizacijski, i vojnički i razumski i u svakom pogledu –invalidna da diktira uslove svog opstanka u Jugoslaviji ili odlaska iz Jugoslavije“.

Koji je pravi

„Čini se da je Vama jedino logično i normalno da hrvatskom narodu takve uvjete diktira Srbija.“ (…) „Vrijedi li uopće bilo kakav argument protiv mržnje s kojom Vi i Vama slični pobornici velikosrpskog ekspanzionizma nastupate? Zato, ako se pozivate na razum, koji bi zbilja morao prevladati, ne prijetite teritorijalnim komadanjem Republike Hrvatske i ne sudjelujte u bjesomučnoj hajci protiv svega što nosi hrvatsko ime. Ne podcjenjujte ni razum srpskog naroda koji će, nadamo se, znati, ako ga natjerate da iz Srbije dođe na komadanje Hrvatske, presuditi o tome što je obrana slobode a što osvajački pohod.“ – kaže se među ostalim u odgovoru Vuku Draškoviću.

E, sad se postavlja pitanje, koji je Drašković pravi? Onaj iz 1991. ili iz današnjih dana?

Odgovor bi mogao biti, zar ne gospodine ili druže Pupovac, – jednom četnik, uvijek četnik! T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. pale
  #1 pale 27 veljače, 2019, 15:59

  “Nu” eta takoj, nu..nu..nu

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Balegia
  #2 Balegia 27 veljače, 2019, 06:59

  Najveći ljudski ološ se zovu Jugoslaveni.Nitko ne mrzi kao oni.Na ovim prostorima je nastao kao mix najgorih iz naroda na ovim prostorima pod palicom onih koji su preko 60 puta bivali protjerivani sa prostora koje su naseljavali.Svima njima je zajedničko što su ovisni o klanju katolika.U talmudu sve lijepo piše.Istina ih samo može protjerati sa ovih prostora.Samo direktan prijenos iz Hude jame ili neke druge masovne grobnice bi ih potjerao na bolovanje u velikom broju….i tako svakodnevno…nebi puno prošlo nestali bi….

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Posrbica gori od Srbina
  #3 Posrbica gori od Srbina 27 veljače, 2019, 02:05

  Koliko ja znam Drašković nije srpsko prezime…baš su zajebane te hrvatske posrbice, kao pto su bile svojedobno poturice…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. .FRANO-
  #4 .FRANO- 27 veljače, 2019, 01:11

  PISMA I S’JEDNE I DRUGE STRANE ,TKO IH JE PISAO ,I PAK NOSE NEKU POTENCIJALNU OSNOVU ZA RAZGOVOR ,ZA DOGVORE ZA POMIRENJE ONIH DVOJBI I ZAMJERKI IZ STEPINČEVSKIH KRVOLOČNIH VREMENA.IPAK PISMO DRAŠKOVIĆA NI NAJMANJE NIJE, PO SVOM SADRŽAJU, TAKVO DA NE POTIČE VIŠE NA RAZGOVORE NEGO NA SUKOB TAKVIH RAZMJERA KOJI SU KRVAVIJI I OSVETOLJUBIVIJI OD ONIH IZ VREMENA STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE. PA RAT PRIŽELJKUJU UPRAVO ONI POTOMCI ČIJI SU PRECI BILI U PRVIM LINIJAMA STVARANJA STEPINČEVSKE ,KRVOLOČNO-NACISTIČKO-RASISTIČKO-ŠOVINISTIČKE KLERIKALNE-,NEKE DRŽAVE, KOJA JE POZNATA SAMO ZLOČINAČKOM KRŠĆANSTVU U SLUŽBI III-ĆEM REICHU.A TA DRŽAVA JE VEĆ PO SVOM OKVIRU ZAMIŠLJENA ČISTA OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH, DOGOVORENA U ITALIJI 1933 GODINE ,PIŠE NJEMAČKI FILOZOF KARL JASPERS.DAKLE, KAO PRAVA MALA LATIFUNDIJA III-ĆEG REICHA ,ALI VAŽNA NA BALKANU KAO GEOSTRATEŠKOM I GEOPOLITRIČKOM PROSTORU.RIMSAKA KURIJA JE TO SVE ODOBRAVALA I DAVALA OSNOVNE I GLAVNE SMJERNICE KOJE SU IMALE ,U PRVOM REDU DOMINACIJU VJERSKU I ONU EKONOMSKU.
  EKONOMSKO MATERIJALNU.PA ZAPADNA VARJANTA PODJEKLE BALAKANA I NARVANO AMBICIJA ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA DA DOMINIRA ,DUHOVNO,TERITORIJALNO I MATERIJALNO,GEOPOLITIČKI I GEOSTRATEŠKI .TAJA SE POKUŠAJ PLANIRAO OSTVARITI TUĐMAN-ŠUŠKOVOM VJERSAKOM REVOLUCIJOM KOJA NAS JE DOVELA OVDJE GDJE SMO SDA ,USLUŽBI ATLANSKOG PAKTA I ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code