POKOPOM IVEZIĆA NAKON 76 GODINA POTVRĐENA POVIJESNA ISTINA

POKOPOM IVEZIĆA NAKON 76 GODINA POTVRĐENA POVIJESNA ISTINA

28. srpnja, 2017.

 

Desetljećima zatomljavana iz nepoznatih razloga, sve do četničke reprize od 1991. godine i proglašenjem zločinačke i velikosrpske SAO krajine. Na spomeniku jasno piše tko su to bili srpski ustanici i što su učinili. Pitam se stoga je stvarno ustanak masovno ubojstvo, zvjerstvo, masakr, je li to ustanak ili barbarstvo…., ustvrdio je i pobrao spontan pljesak više stotina sudionika komemoracije, JosipĐakić

Napisao: Viktor Huebner

Sedamdeset i šest godina iza stravičnoga zločina četnika – kanibala i barbara s istoka donjolapačkoga kraja nad 24-članom hrvatskom obitelji Ivezića, kako ih naziva proslavljeni policijski general Željko Sačić – Republika je Hrvatska odala je počast toj velikoj drugoratnoj žrtvi. Divljački smaknute i nedužne su Iveziće, među njima i malodobne, 27. srpnja 1941. četnici zloglasnoga Srba bacili su kod sela Brotnja u šumsku jamu Dabina vrha. U crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Borićevcu, tim je povodom uz izloženi lijes prekriven državnom zastavom održana misa zadušnica.Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, tvorac ideje o memorijalu hrvatskih mučenika ponad Krbavskoga polja i Hrvatskoga martirologija, u crkvenoj propovijedi i nad zajedničkim kršćanskim počivalištem kazao kako slavljenje „ustaničke puške“ u Srbu treba prekinuti, jer je duboko licemjerno prema hrvatskom narodu koji od 1918. trpi užasan teror velikosrbizma i četništva, odnosno zatiranja svega hrvatskog. Dim te „ustaničke puške“ osjećao se punih pola stoljeća komunističke protunarodne Jugoslavije, sve do početka agresivnog svesrbijanskoga rata. Odjeci te puške čuli su se još dugo na našim prostorima, sve do austrijskoga Bleiburga, na križnim putovima, Jazovkama, Golubnjačama, Barbarinim rovom i drugim stratištima Hrvata. Zato danas tražimo da se javno osudi zločinački učinak te „ustaničke puške“ u Srbu. Sudionici komemoracije potom su u ceremonijalnoj povorci ispratili lijes sa zemnim ostacima Ivezića do Dabina vrha, gdje su pripadnici počasne postrojbe HV-a hrvatski državni barjak predali državnom tajniku Ministarstva hrvatskih branitelja Ivanu Vukiću, a on je proslijedio članu obitelji Ivezića, Ivanu Pražetini.

Kršćansko počivalište na Dabinu vrhu

Gospodin Vukić, g. Pražetina i g. Frane Vrkljan otkrili su potom, uz „Lijepu Našu“, spomen-obilježje podno Dabina vrha i kraj teško opustošene crkve Rođenja BDM za četničke okupacije do „olujne“ 1995. Uslijedilo je potom dugotrajno smjenjivanje državnih, lokalnih i vojnih dužnosnika u polaganju vijenaca i cvijeća, te paljenju svijeća. Među ostalim, bliskih rođaka Ivezićevih, Josipa Đakića, pukovnika Igora Gojmerca iz GS OSRH, Jelene Pavičić Vukičević, Bandićeve zamjenice, zadarskoga i ličko-senjskoga zamjenika župana Šime Vickovića i Vice Nekića, gospićkoga gradonačelnika Karla Starčevića, donjolapačkoga zamjenika načelnika MireTomića i načelnice Gračaca Nataše Turbić. Od izaslanstava veteranskih udruga u odavanju počasti stradalima, uz vijence, cvijeće i svijeće, sudjelovala su ona Društva za obilježavanje stratišta i grobišta ratnih i poratnih žrtava sjeverne Hrvatske, na čelu s predsjednikom Franjom Talanom, predsjednikom središnjice „ Hrvatskoga domobrana“ Nikolom Matičićem, Hrvatskoga viktimološkoga društva Antom Beljom, predsjednikom sisačkoga Ogranka „hrvatskoga domobrana“ Josipom Frkovićem. Bili su među čelnicima Hrvatskoga križnoga puta i oni iz Osijeka, Počasnoga bleiburškoga voda i Udruge Macelj 1945.Pero Šola, Ivan Beljan, Damir Borovčak i u ime SABA RH bivši viši časnik JNA, te dragovoljac HV-a Stjepan Šafran. Među poznatim osobama, okružena svojim ratnim mupovskim specijalcima, zatekli smo i generala Željka Sačića, brigadira Stjepana Sučića, skupinu sisačkih dragovoljaca i istaknutih domoljuba poput Berislava Gmaza, Ivana Antolčića, Mišu Vlahinića, Ljupka Lipovca i Vinka Skenderovića.

Ustanak ili protuhrvatsko barbarstvo

U razgovoru s njima, na primjer, prof. Zvonimir Laktašić rodom iz časnoga Bobovca kod Sunje izrazio je opravdano nezadovoljstvo tekstom urezanom na spomen-obilježju, gdje se umjesto četnika spominju srpski ustanici. Kome li je i to ustupak dušmanima našega naroda? – upitao je rasrđeni poznavatelj hrvatske povijesti i branitelj zavičaja. Mnogobrojni novinari tiskanih i elektroničkih, te agencijskih medija pokušavali su od nazočnih državnih dužnosnika doznati zbog čega „srpski ustanici“ svoj tradicionalni nadnevak sjećanja na Drugi svjetski rat i početak čišćenja Hrvata sa svojih prostora ne obilježavaju 27. srpnja, ali sve ostalo na šutnji. Uz poneku kritičku primjedbu na račun predsjednika HDZ-a i Vlade, Andreja Plenkovića, koji zbog saborske većine gleda kroz prste Miloradu Pupavcu i cijeloj, antihrvatski „naštimanoj“ nacionalnoj manjini. Saborski zastupnik i dragovoljac Domovinskoga rata, Josip Đakić, ustvrdio je kako je pokopom nesretnih Ivezića nakon 76 godina na vidjelo izašla neporeciva povijesna istina, desetljećima zatomljavana iz nepoznatih razloga, sve do četničke reprize od 1991. godine i proglašenjem zločinačke i velikosrpske SAO krajine. Na spomeniku jasno piše tko su to bili srpski ustanici i što su učinili. Pitam se stoga je stvarno ustanak masovno ubojstvo, zvjerstvo, masakr, je li to ustanak ili barbarstvo…., ustvrdio je i pobrao spontan pljesak više stotina sudionika komemoracije, JosipĐakić. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Bruna
  #1 Bruna 31 srpnja, 2017, 16:29

  Baš lijepo. Na ovakve teme domoljublja i stradanja, komentar ima samo udbaški smrad Frano. Dobro vele hrvatski posrbice da Hrvati vlastitu državu ni od stoljeća sedmoga nisu zaslužili. Stvorena je u krvi najboljih sinova, a uništena pljačkom najvećih dušmana katoličke i srpskokrivoslavne svetosavske provenijencije. Dobri Bože, pomozi jadnom hrvatskom puku i još jednom oružjem odagnaj pupavce i vučiće, dačiće i kostolomce vuline! Sveti Ante sačuvaj nas! ZDS!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 29 srpnja, 2017, 16:20

  BORIČEVAC JE BIO ODMAZDA,
  ODMAZDA ONIH DRUGIH I DRUGAČIJIH KOJI SU BILI NA POPISU STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE DA NESTANU I NESTALI SU .NARAVNO, ODMAZDA JE JEDINI LIJEK I NAČIN USPOSTAVE PREĐAŠNJEG STANJA RAVNOTEŽE ILI LAVINA KOJA IDE DO ISTREBLJNJA, AKO JU NE ZAUSTAVI VEĆA SILA RAZUMNIH POVODA. DRUŠTVENE I POVIJSNE ZNANOSTI ,KROZ DUGU I DUGU POVIJEST DRUŠTVENIH ODNOSA RAZLIČITIH RASA, PLEMENA ,NARODNIH ZAJEDNICA NIKADA NIJE ZABILJEŽILA POKOLJE MEĐU MJEŠOVITIM PLEMENSKIM ILI NARODNIM ZAJEDNICAMA KOJE ŽIVE U NEDJELJIVOM GEOGRAFSKOM PROSTORU, OSIM AKO NISU UMJEŠANI ONI KOJI NE ŽIVE NA TOM PROSTORU ILI KOJI SU IMALI INTERESA DA TU ZAJEDNICU RAZBIJU ,POD VSAKU CIJENU, JER NJIHOV INTERES UVJEK JE ONAJ MATERIJALNI KOJI JE UVJEK I VEĆI OD LJUDSKIH ŽRTAVA KOJE ĆE SE DESTI U SUKOBIMA NA TOM MJEŠOVITOM PODRUĆJU ŽIVLJENJA, A POSEBNO AKO JE TAJ SUKOM MOTIVIRAN NEKIM RASNO-VJERSKIM INTERSIMA. NAJČEŠĆE DOĐU ONI TREĆI . NAJOČITIJI PRIMJER JE SIRIJA, PIŠE TAMOŠNJI BISKUP NAZZARO SVOME VRHOVNOM GOSPODARU SADAŠNJEM PAPI, DA SU NJEGOVI VJERNIC NAPADNUTI I POGUBLJENI OD AMERIČKIH RAMABA,ČIJA JE KRŠĆANSKA ZAJEDNICA U SIRIJI BILA UVJEK U MANJINI .PA NAZZARO PIŠE PAPI DA JE NJEGOVA ZAJEDNICA 7 STOLJEĆA MIRNO ŽIVJELA SA VEĆINSKIM ISLAMSKIM SVIJETOM I UVJEK JE VLADALA APSOLUTNA TOLERANCIJA ODNOSA. PIŠE DALJE NAZZARO, SADAŠNJEM PAPI FRANCESCU: DOŠLI SU AMERIČKE RAMBE I UBIJAJU MOJE VJERNIKE.POŽALIM SE TAKOĐER SUSJEDNIM MUSLIMANSKIM VJERSKIM VOĐAMA A ONI MI ODGOVARAJU DA SU I NJIHOVI VJERNICI NAPADNUTI I DA IH UBIJAJU KRŠAĆNI IZ EVROPE KOJIMA SU SE PRIKLJUČILI I VAŠI KRŠĆANI,PA SE ONI PITAJU ŠTA SE TRO DEŠAVA.?
  PREMA TOME, OVE KATOLIČKE VJERSKE MANIFESTACIJE U VEZI BORIČEVCA SU SMIŠLJENA PROVOKACIJA STEPINČEVSKIH HOLOKASUSTSKIH FRATARA ,DRIPACA, NEODGOVORNIH INDIVIDUALNO I DRUŠTVENEO.PREDVODE IH ,IZGLEDA ,DRIPCI KOJIMA NIJE STALO DO MIRA U OVOJ NAŠOJ HRVATSKOJ KOJU STALNO ,OVA ZLOČINAČKA CRKVA ,OVA STEPINČEVSKA, KOLJAČKO-HOLOKAUSTSKA,PODGRIJAVA NOVE SUKOBE ZBOG ČEGA SU NA REDU ORGANI GONJENJA .

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 10 kolovoza, 2017, 21:53

   Frano, pizdune četnički o kakvoj odmazdi ti pričaš, pa četnici su pobili i istrijebili oko gradova Bihać, Drvara, Gračaca Lapca, Srba ok ,500.000Hrvata sve u korist veliko srpske sotonske ideje ,,Velike srbine,,.Poslije svibnja 1945 pa do 1991god. nastavljena je sotonska veliko srpska ujdurma iseljavanja Hrvata sa njihovih stoljetnih ognjišta primjer Ljubijska općina: sela Briševo, Raljaš, gornjai donja Ravska, Žune, Šurkovac, gornji Volar,Kalajevo.Pa općine Derventa, Modriča….Znaš Frane prvrnut ćemo i nebo izemlju i naći naše pobijene.Frane pizdune četnički ajd pokaži identifikaciju svoju matereti.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code