PAVKOVIĆ: TURUDIĆ JE PONIŠTIO PRESUDU STEPINCU

PAVKOVIĆ: TURUDIĆ JE PONIŠTIO PRESUDU STEPINCU

5. veljače, 2024.

 

Piše: Mladen Pavković

Svašta se ovih dana govori i piše o kontraverznom sucu Ivanu Turudiću. Razlog je što se javio na natječaj za Glavnog Državnog odvjetnika RH. Jedni ga doslovce gaze (Milanović), a drugi- uzdižu. Međutim, hoće ili neće postati prvi čovjek Državnog odvjetništva u RH odlučit će zastupnici u Hrvatskom saboru.

Međutim, u cijeloj toj „gunguli“ oko imena i funkcije ovog suca, valja spomenuti, odnosno prisjetiti se da je sredinom srpnja 2016. zagrebački Županijski sud pod njegovim predsjedavanjem u cijelosti poništio presudu bl. Alojziju Stepincu, (1898.-1960.), kojeg je 1998. u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke papa Ivan Pavao II. proglasio blaženikom Katoličke Crkve.

Ovog čina dobro se sjetiti uoči proslave ovom velikom čovjeku, jednom od najomiljenijih hrvatskih blaženika.

Montirana presuda

Turudić je tom prigodom naglasio da presuda montiranog političkog suđenja Stepincu, među ostalim, krši načelo prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku, kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države. Dodao je da je za ilustraciju karaktera i utvrđivanja da je  riječ o montiranom političkom procesu dovoljno pročitati neke dijelove zapisnika sa suđenja iz kojega, primjerice, proizlazi da su uglavnom provođeni dokazi kojima „instruirani svjedoci tužiteljstva terete optuženika, o čemu u stvarnosti nije odlučivalo sudsko vijeće, nego komunistički tužitelj Jakov Blažević“.

„Presuda jedino u odnosu na optuženog Stepinca nije obrazložena ni u odluci o krivnji ni u odluci o kazni. Samo su ponovljeni i onako općeniti navodi optužnice“, rekao je Turudić te još dodao da je cilj bila „osveta kardinalu Stepincu, moralna diskvalifikacija njega i Katoličke Crkve“.

Temeljni krimen

„Temeljni krimen koji se Stepincu stavlja na teret je činjenica da je u vrijeme NDH bio zagrebački nadbiskup. Sam se zapitao tijekom suđenja, pa što sam trebao učiniti? Otići u šumu ili pobjeći u London? On je odlučio ostati sa svojim narodom s kojim je bio i za vrijeme jugoslavenske  monarhističke  diktature i za vrijeme Titove komunističke diktature“, kazao je sudac. Rekao je i da je Stepincu u zatvoru nuđeno potpisivanje formulara za traženje pomilovanja što on nije želio učiniti pristajući jedino na obnovu postupka pred neovisnim sudom ili poništenje presude. „Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od strane hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačnu nego i duboku važnost za povijest hrvatskog naroda“, zaključio je Turudić. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Miss. Veronica
    #1 Miss. Veronica 6 veljače, 2024, 09:51

    SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI U 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM DOBILA ZAJAM OD 200,000.00 EURA OVE 2024. GODINE. DAVIDSON ALBERT E-POŠTOM: {[email protected]}

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code