BOLESNO DRUŠVO I DOKTORI U POLITICI

BOLESNO DRUŠVO I DOKTORI U POLITICI

17. kolovoza, 2016.

 

Neki od njih, kao, primjerice, Petrov, ponaša se tako da se stječe utisak, kako se on umislio da su svi Hrvati njegovi pacijenti, da su razni ovisnici koje od treba izliječiti, (Medice, cura te ipsum – Liječniče, izliječi sam sebe), pa stalno trubi o nekakvim reformama i, kažem i ne lažem, tom političkom čudaku i vlastohlepnom bolesniku je stalo samo do vlasti i ništa više

 Napisao: Ante Matić

Taj fenomen liječnika političara i liječnika visokih državnih dužnosnika, nije odavno i nadam se da nije duga vijeka. Zapravo, on datira od uspostave slobodne i neovisne države Hrvatske. Točnije, od predizborne kampanje 1989. i poslije prvih višestranačkih izbora 1990. godine. Odjednom se pojaviše razne vrste liječnika, spcijalista, kirurga, neurologa, radiloga…, i zauzeše važna mjesta u strankama prije izbora i u vlasti poslije izbora. Bili su i jesu ministri, konzuli, ambasarori, savjetnici, časnici, razni državni dužnosnici. Najdrastičniji i apsurdan primjer bio je kad je Marijan Mlinarić, jedan kirurg bio šef hrvatske policije. Čovjek kirurški skalpel (nožić za operacije) zamjenio pendrekom!

Nabrojat ću tek neke: Hebrang, Granić, Pašalić, Golem, Lang, Rašković, Ostojić, Bagarić, Rajner, Borozan, Varga, Dodig, Nakić, Vlahušić, Mrsić, Petrov, Milinović, Prgomet, Kujundžić…

Psihijatar i bolesni narod

Neki od njih, kao, primjerice, Petrov, ponaša se tako da se stječe utisak, kako se on umislio da su svi Hrvati njegovi pacijenti, da su razni ovisnici koje od treba izliječiti, (Medice, cura te ipsum – Liječniče, izliječi sam sebe), pa stalno trubi o nekakvim reformama i, kažem i ne lažem, tom političkom čudaku i vlastohlepnom bolesniku je stalo samo do vlasti i ništa više. Za njega i njemu slične važi ona Barišina, koja kaže: “od kad sam sebe uhvatio u laži nikome živu ne virujem.” Takva vresta političara zaboravlja onu narodnu, da su u laži kratke noge i da se nitko nije udavio od laži. On i njemu slični, politički diletanti obmanama vični, stalno trube o nekim reformama i nekoj suludoj ideji, da oni moraju sve promijeniti; baš sve i svakoga, samo ne sebe same. Osim njih. Svi su grešni.

Nepravedni izborni zakon

Sve je to posljedica lošeg i nepravednog izbornog zakona. Da nema koalicija prije izbora, stvar bi bila posve druga. Nebi mogli mediokriteti doći na vlast. Koalcija poslije izbora: DA, prije izbora: NE!

Da je takav zakon donešen nikad Pusićka nebi bila ministrica i još neki, neuspjeli primjerci ljudske i političke vrste. Ako se ikada donese takav zakon, hrvatski političari bit će ozbiljniji i odgovorniji i sposobniji ljudi. Dok se god ne promjeni ovaj izborni zakon dolazit će na vlast liječnici i njihovi pacijenti, razne vrste bolesnika i ovisnika.

Umjesto da liječe ljude zašto su i učili i što im je životni poziv i posao, oni navalili u politiku i na vlast. Još ću jednom ponoviti, da se zna i da se ne zabortavi, da je pokojni Marijan Mlinarić, liječnik, bio ministar MUP-a. Čovjek zamjenio kirurški nožić za pendrek. Bilo je buno tih zamjena i pretvorba. Kad sam već kod pendreka, pa sadašnji šef policije svojedobno je bio dogurao do zastavnika u JNA, a da je ostala Juga, drug zastavnik Orepić bi ostao drug zastavnik do penzije. Neki podoficiri vodnici i zastavnici JNA, postadoše hrvatski časnici, pukovnici, brigadiri, generali, a bogme i neki naši legionari postadoše hrvatski junaci u hrvatskom obrambenom i oslobodilačkom ratu, kojeg su službeno neki mudrijaši nazvali – Domovinski rat. Kad se na engleski prevede Domovinski rat, ispadne nešto posve drugo (građanski rat) od obrambenoga i opće narodnoga oslobodilčkoga rata jednog naroda.

To je ta hrvatska pomirba i pretvorba. U vrijeme Titove „dikature proleterijata“, bila je deviza; snađi se druže, a sada je prilagodi se i pretvori u gospona!

Ušto? U veliko, bezglavo – ništa! T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. građanin
  #1 građanin 27 kolovoza, 2016, 04:41

  KAKAV USTAV – TAKAV SUSTAV

  Dobar Ustav je funkcionalan ustav, čije koordinate se smještaju kao sukladnost temeljnog zakona s mentalitetom naroda u kojemu na plebiscitarno prihvaćenom Ustavu počivaju sve strukture palamentarne demokracije i vladavine zakona.

  Tzv. ‘Božićnji Ustav RH’ je bio predvidjen više kao Statut vladajućeg pokreta na pozicijama vlasti samoodređene države, a ne i univerzalnosti građanstva. Na kraju tog ‘Božićnjeg Ustava’ (prije Referenduma o nezavisnosti), stajala je odredba (pri kraju te redakcije) da Hrvatska ostaje u konfederalnim odnosima Jugoslavenske zajednice’.

  Taj Ustav je bio u više intervencija ‘nadopunjavan’, odnosno prilagođavan potrebama ekipe na vlasti. Zadnja prilagodba donesena je ‘o narodu a – bez sudioništva naroda’, slijedećim riječima:

  “Promjena Ustava stupa na snagu danom proglađenja, 16. lipnja 2010, osim u čanu 9, stavka 2. u dijelu koji se odnosi na izvršenje odluka o predaji donesenih sukladno pravnoj strečevini Europske Unije, ćlanka 133, st.4, članka 144, 145 i 146 Ustava Republike Hrvatske koji stupaju na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske
  Europskoj Uniji.

  OZBILJNO PITANJE: Kome je palo na pamet da toliko prošara i unese izmjene u Ustav RH koji je prošao na Referendumu koncem 1990, a da o ovoj zadnjoj verziji s toliko izmena i noviteta narod nitko ni za što nije pitao. PITANJE: Da li je sadašnji ‘Ustav RH’ oktroiran ili izdiktiran ustav?

  Na žalost stoji tvrdnja, da je ona prvotna verzija ‘Ustava RH’ s konca 1990, koji je narod prihvatio kao ‘mačka svezanog u vreću’ – i dalje po logici prava na snazi. A u njemu stoji,i da je Hrvatska i dalje dio konfederativnih odnosa u Jugoslaviji. Radi li se tu o slučajnosti ili o podloj makinaciji antihrvatske subverzije?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • pravaš
   pravaš 27 kolovoza, 2016, 07:11

   Postoji li neki ‘USTAVNI ANTI.FAŠIZAM’?

   DEFINICIJA TALIJANSKE REPUBLIKE U MUSSOLINIJEVOM USTAVU:
   OD 14.05.1943.

   2 – Lo Stato italiano è una Repubblica sociale. Esso costituisce l’organizzazione giuridica integrale della Nazione.

   35 – Il Duce della Repubblica Sociae Italiana è il Capo dello Stato.
   Quale supremo interprete della volontà nazionale, che è la volontà dello Stato, realizza in sé l’unità dello Stato.

   *****

   DEFINICIJA REPUBLIKE HRVATSKE U TUDJMANOVU USTAVU IZ 1990:

   Republika Hrvatska je određena kao jedinstvena, nedjeljiva, demokratska i socijalna država, u kojoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem. Suverenitet RH neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.

   U biti tih dvaju sustava je autoritarni populizam.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Jusuf
  #2 Jusuf 25 kolovoza, 2016, 01:41

  u hrvatskom obrambenom i oslobodilačkom ratu….

  Ustrašeni rvatići su uvijek u “obrambenom” položaju. Kako su se to rvatići u Oluji mogli osloboditi srbske gamadi ako nisu napadali, nego se samo branili?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. sdp=hdz
  #3 sdp=hdz 19 kolovoza, 2016, 11:29

  sve je isto ka i lani,ostala komunistička bagra na čelu sa plenkovićem i milanovićem

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code