BIG GAME FISHING-JEZERA 2014.

BIG GAME FISHING-JEZERA 2014.

2. listopada, 2014.

 

IMG 20140928 200115

Tona plave ribe poslužila kao mamac

Piše: R. F.

U sunčanu i toplu nedjelju, 28. rujna, u Jezerima, malom ribarskom mjestu na otoku Murteru, u predvorju kornatskog arhipelaga, nakon tri dana ribolova, završilo ovogodišnje 16. natjecanje Big game fishing – Jezera 2014. Najveća ulovljena riba ovog međunarodnog natjecanja je bila tuna teška 44,5 kilograma, a ukupno je ulovljeno i sudački bodovano, te potom vraćeno u more, sedamnaest velikih ribetina.

Radi ciklonalnog poremećaja nad Jadranom, a kasnije i jake bure, organizatori su bili primorani pomaknuti natjecanje za jedan dan. U subotu, po dolasku u Jezera na otoku Murteru, dočekali su nas predstavnici organizatora natjecanja, šinjorina Ervina Tomin – voditeljica natjecanja i gospodin Marinko Pavlić – predsjednik ŠRD Punta Rata. Ugodno druženje svih natjecatelja s njihovim obiteljima i prijateljima odvijalo se na terasi restorana ACI marine u Jezerima uz dalmatinske delicije i ugodne ritmove nenametljivog lokalnog benda.

Prema riječima organizatora zbog lošeg vremena ove godine međunarodno natjecanje je bilo prisiljeno otkazati više od polovice prijavljenih sportskih ekipa. Kotizacija po natjecatelju je iznosila tri i pol tisuće kuna a ukupno je u konačnici sudjelovalo 27 ekipa s 91 natjecateljem iz 6 zemalja. Službenu sudačku ekipu Big game fichinga sačinjavali su: Zoran Mijar – glavni sudac, Tonči Luketa, Antonio Berač i Goran Baranović. Prema natjecateljskoj specifikaciji za izlov tune (Thunnus thynnus) bila je određena minimalna dužina ribe od 135 cm, odnosno težina od minimalno 50 kg.

DOPRINOS PRODUŽETKU SEZONE

Iako je Ministarstvo turizma popratilo spomenuto međunarodno ribolovno natjecanje na svojim internetskim stranicama, vjerojatno ne zna, ali bi prema našem mišljenju trebalo znati, da na dane održavanja međunarodnog ribolovnog natjecanja ne postoji direktna autobusna linija iz glavnog grada Hrvatske za otok Murter, a vlak za Zadar je odavno ukinut. Jadnu viziju našeg turizma i prometa aktualne vlasti mogli bismo zaključiti desert-informacijom kako je na dan završetka natjecanja u Jezerima ukinut noćni vlak iz Zagreba prema Splitu (i obratno), te je prekinuta stoljetnu turističku tradicija. Tim činom vjerojatno u ograničenim „kukuriku“ taboru zaključuju kako je i to, valjda, doprinos produžetku turističke sezone!?

Da podsjetimo, tzv. trenutno aktualna kampanja Hrvatske turističke zajednice (HTZ) nazvana „Hrvatska 365“ ima za cilj produljiti ovogodišnju posezonu i predsezonu iduće godine. Big game fiching u Jezerima zasigurno spada u poseban vid turističke ponude. K tome, još se održava izvan glavne turističke sezone, dakle, u posezoni. U pilot-projekt HTZ-a uključene su 22 destinacije u Hrvatskoj koje su dobile dodatna financijska sredstva za propagandu, a zauzvrat su se obvezale da će najmanje do 15. listopada 2014. godine imati otvorene sve glavne turističke sadržaje te gostima ponuditi i neke programe koji ne ovise o vremenskim prilikama.

Međutim, stječe se dojam kao da je HTZ-ov slogan prepisan od turističkih konkurenata s mediterana. HTZ-ovo poigravanje s brojkama i danima u godini na inozemnim turističkim tržištima već je viđen jeftini marketinški potez u više zemalja, a samo u ovom trenutku traju akcije nazvane ‘Grčka 365’, ‘Malta 365’, ‘Portugal 365’ i ‘Armenija 365’.

EKOLOŠKE UDICE SE TOPE U TUNI

Međunarodno ribolovno natjecanje odvijalo se u akvatoriju južno od otoka Murtera, nedaleko svjetionika Blitvenica i na površini od nekoliko kilometara kvadratnih. Svaki dan natjecanja na poziciju ulova odlazilo je iz marine u Jezerima oko dvadesetak specijaliziranih brodova – fishermana, svih boja i dužina. Prema informacijama sudionika natjecanja na mamljenje tuna je utošeno oko tri kašete sardela po sudioniku natjecanja, što ukupno iznosi preko jedne tone male plave ribe. Kao mamci na udicama korišteni su uglavnom šaruni i sardele.

Iako su Jezera poznata kao staro ribarsko naselje i prema nekim zapisima prvo mjesto na hrvatskom dijelu Jadrana u udičarenju na tunu, današnje vrijeme donjelo je neke novine u ribarskim alatima. Suvremena tehnologija udičarenja i briga za plavo-zeleni planet donjela je na tržište ekološke udice koje su svi sudionici natjecanja koristili u ovom međunarodnom ribolovu na tune. Naime, prilikom ulova manjih primjeraka, tune se snime i sudački boduju, te se puštaju natrag u more. Tom prilikom reže se ribički najlon na najkraću moguću mjeru, a udica ostaje u tuni nekoliko dana dok se organski ne razgradi i potpuno nestane iz tijela ribe.

BROD ZA NOVINARE

Nedjeljno vedro i sunčano jutro posljednjeg dana natjecanja s blagim ali britkim sjeveroistočnim povjetarcem koji je mirisao na buru, najavljivao je lijep dan na moru. Planiranjem organizatora bilo je predviđeno ranojutarnje novinarsko ukrcavanje na jedan od brodova u marini Jezera. Osim nas, ukrcala se još jedna ekipa novinara i televizijskih snimatelja. Pažnjom dobrog organizatora dodijeljen nam je brod “Beneteau Antares 11” od nekih 12 metara i potisne snage od 500 konja u dizelskoj izvedbi s zagrebačkim kapetanom Zvonkom, asistentom Vedranom i simpatičnom domačicom Teom. Isplovili smo oko osam sati uz jutarnju kavu i tihe zvukove mnogobrojnih cilindara brodskih motora. Paralelno s nama otisnuli su se i brojni ribolovci sa svojim ribičkim posadama.

Napuštanjem marine u Jezerima brodski gas se polagano dizao i pred nama se otvorio plavi horizont u čijoj sredini se nazirao udaljen otok sa svjetionikom Blitvenica. Udaljenost koja nas je dijelila do dolaska na ribolovnu poziciju uz pratnju sudačke ekipe bila je približno oko 25 nautičkih milja, a koju smo prešli za malo više od jednog sata. Prijepodne uz veselu družinu na brodu vrlo brzo je prohujalo uz obilazak nekolicine dobro opremljenih ribolovaca na njihovim fishermanima, a koji u tim trenucima nisu bili previše raspoloženi za podulji razgovor budući tuna nije „grizla“ očekivanim intezitetom. Njihovo raspoloženje se naglo promjenilo dolaskom sunca u zenit te su prve ulovljene tune počele veselo skakati morskom površinom u ranim popodnevnim satima.

POBJEDNICI ODLAZE U COSTA RICU

U natjecateljska tri dana najveća ulovljena riba ovog međunarodnog natjecanja je bila tuna teška 44,5 kilograma od strane Talijana Michela Tosetta s atraktivnog broda „Michelangelo“, a ukupno je ulovljeno i sudački bodovano te potom vraćeno u more njih sedamnaest. Prvog dana ulovljena je i puštena jedna tuna, drugog dana ulovljene su i puštene dvije tune, a posljednjeg dana natjecanja ulovljene su dvije tune dok ih je četrnaest bodovano i pušteno u more.

Posljednjeg dana natjecanja i nakon sudačke verifikacije, vaganja ulova te pregleda video zapisa u ranim večernjim satima, ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg Big game fiching – Jezera 2014. na svečanoj ceremoniji je proglašen Dario Marijan na brodu „Limini“ s ukupno osvojenih 980 bodova, drugoplasirani je Talijan Davide Serafini s broda „Jack Sparrow“ s ukupno osvojenih 868,65 bodova dok je treće plasirani bio Dražen Horvat na brodu „Marko“ s ostvarenih 490 bodova.

Uz svečanu dodjelu diploma, odličja i pehara pobjednik je dobio bankovni ček organizatora na iznos od 25 tisuća kuna, drugoplasirani 15 tisuća kuna, a trećeplasirani je ponio kući ček na 10 tisuća kuna. Zanimljivost na svečanoj dodjeli nagrada činilo je službeno odricanje prava na odlazak na finalno natjecanje BGF u daleku Costa Ricu prvoplasiranog domaćeg natjecatelja Daria Marijana i njegove ekipe u korist drugoplasiranog Davida Serafinija iz Italije. Mogući razlog takve odluke, poput sveprisutne financijske krize, nekih osobnih motiva ili recesijskog nedostatka novca matičnog kluba, nismo uspjeli u konačnici saznati.

Ribarska fešta u Jezerima nastavila se dugo u noć s prigodnom glazbom, vatrometom i uz druženje mnogobrojnih turista koji su s posebnim zanimanjem pratili događaje ribolovnih velemajstora i lokalnih turističko-sportskih entuzijasta.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code