PAVKOVIĆ: HRT RASPISALA NEZAKONIT NATJEČAJ ZA RAVNATELJA

PAVKOVIĆ: HRT RASPISALA NEZAKONIT NATJEČAJ ZA RAVNATELJA

19. rujna, 2021.

 

Piše: Mladen Pavković

Malo je čudno da ni pojedine državne tvrtke  ne znaju ili ne žele poštivati zakon. Naime, kako je otkrio Teatar.hr nedavno raspisani natječaj za Glavnog ravnatelja HRT mora biti poništen, odnosno nije zakonit, kao i onaj za intendanta HNK u Zagrebu!

Problem je u tome što ni u jednom od ovih natječaja ne navode se  posebni uvjeti  iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Također je neshvatljivo da u Kazališnom vijeću i Nadzornom odboru HRT sjedi jedan te isti čovjek – Mladen Čutura, koji je još k tome i predsjednik NO HRT!

Posebni uvjeti

Riječ je očito o velikom (i podobnom) glumcu bez kojeg se ništa ne može dogoditi na televiziji ni u kazalištu!? Kako, zašto? Možda bi nam na to pitanje mogla nešto podrobnije  odgovoriti i  ministrica u Ministarstvu kulture i medija, tim prije što je to i prvorazredni kulturni škandal, kada bi možebitno trebala pasti i neka ostavka!?

A one koji raspisuju ovakve i slične natječaje i (ne)namjerno izostavljaju članak o Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji treba podsjetiti da prema tom zakonu u članku 102. se propisuje kako nezaposleni branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima kad su u pitanju – javne službe i javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača Republika Hrvatska, općina, grad ,županija, izvanproračunski i proračunski fondovi itd. i tome slično.

Teatar hr. još navodi kako je u natječajima obvezno navesti posebne uvjete i kako je nužno objaviti poveznicu na internetsku stranicu Ministarstva branitelja na kojoj trebaju biti navedeni dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti.

Ništa od toga ne postoji na natječaju za Glavnog ravnatelja HRT te je kao takav (nezakonit!) ovaj natječaj još uvijek u „funkciji“, što se može protumačiti da netko u ovoj državnoj medijskoj kući naprosto ne želi – hrvatske branitelje!

Skroman mito

Počelo je. Nakon što su uhitili župana Međimurske županije pod optužbom da je navodno primio mito od 10.000 kuna i da je preko veze zaposlio dvije osobe, ne preostaje nam ništa drugo nego čestitati na ovakvoj (brzoj) akciji, koju su popratili i brojni mediji, kao da se radi o Al Caponeju.

Nu, na tome se ne smije stati, jer bi se to moglo protumačiti kao „namještanje“, „osveta“ i slično.

Sada pod hitno trebaju nadležne službe „pročešljati“ poslovanje i svih ostalih župana, gradonačelnika, načelnika, pa i onih koji su na čelu, poglavito velikih firmi i ustvrditi je li i među njima ima nekoga tko je navodno prevario ovu državu za više od recimo deset tisuća kuna, je li i među njima ima nekoga tko je „preko veze“ nekoga zaposlio i tome slično.

Ako je inače financijski dobro stojeći župan Međimurske županije bio „prisiljen“ primiti u političkim i inim krugovima ovako skroman mito, što pak rade i što su radili oni koji su došli na vlast sa skromnom imovinom?

Pored toga, ima li nekog političara koji je godina na vlasti, a da mu se ne može pronaći neki grijeh poput međimurskog župana?

Dakle, narod očekuje nove akcije i nova uhićenja, tim prije što ovaj župan nije jedini koji je za „sitniš“ tako radio, ako je radio. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code