NOVI BROJ PANONSKOG LJETOPISA

NOVI BROJ PANONSKOG LJETOPISA

27. studenoga, 2015.

3. Knjiga Kemala Mahmutefendića koju je predgovorom  popratio Bilosnić
„ Panonski ljetopis“ (Pannonisches Jahrbuch / Pannon Évkönyv / Panonski letops) za 2015. godinu, četverojezični je časopis koji se tiska na hrvatskom, njemačkom, mađarskom i slovenskom jeziku u Pinkovcu (Guttenbach) u Gradišću, u Austriji, a kojeg objavljuje Panonski institut i uređuje profesor dr. Robert Hajszan koji je eto i ove godine više svojih stranica posvetio umjetničkom djelu ponajboljeg ovodobnog hrvatskog književnika, slikara, fotografa i novinara Tomislava Marijana Bilosnića.
Ovaj časopis Panonski ljetopis već nekoliko godina za redom posvećuje posebni blok priloga književnom, i slikarskom, općenito umjetničkom djelu i stvaralaštvu Tomislava Marijana Bilosnića. Tako je i „Ljetopis“ za 2015. gudinu u zasebnom bloku objavio punih dvadeset stranica priloga posvećenih hrvatskom umjetniku. Riječ je uglavnom o prikazima, ocjenama i recenzijama Bilosnićevih knjiga i izložbi. Tu su tekstovi Đure Vidmarovića i dr. sc. Igora Šipića o Bilosnićevoj zbirci „Vrt“, Šipićeva studija o Bilosnićevom kršćanskom pjesničkom korpusu, kao i prikaz romana „Kolac u rijeci Zrmanji“, predstavljanje Bilosnićevih povjesnica „Privlaka“ dvotomno ukoričenih, ali i drugi slični tekstovi. O Bilosniću posebni blok tekstova donosi i autor Ivan Raos, pišući o djelima ovog autora objavljenim u američkom časopisu „Gobshite“, gostovanju na Kosovu i primanju Priznjanja za doprinos albanskoj kulturi, i Bilosnićevim izložbama fotografija tijekom 2015. godine. Na ostalim stranicama Ljetopisa Bilosnić je i autor nekoliko tekstova o Gradišćansko hrvatskim temama.
Nakon pisanja predgovora za njemačku nakladu knjige „Sindikat tajnih poštara“ Dževada Karahasana, Bilosnić je predgovorom popratio i objavljivanje knjige na njemačkom Kemala Mahmutefendića „Gradišće a u Austriji“, a koje su objavljene i tiskasne u nakladništvu Panonskog instituta iz Pinkovca (Güttenbach), 2015. godine.
I revija „Panonski list“ (Pannonisches Blatt / Pannon lap) posvetila je svoje stranice Bilosnićevom djelu. Ovaj list donosi više priloga o Bilosnićevu stvaralaštvu, među kojima i vijesti o dodjeli nagrade „Neretvanska maslina“, izlasku zbirke „Tigar“ na španjolskom jeziku, kao i tekst akademika Alfreda Pereza Alencarta o Bilosnićevoj zbirci Tigar“. Tu je i Bilosnićeva „Kornastska molitva“, posvećena taragično stradalim vatrogascima na Kornatima, baš kao i iscrpni pregledni tekst dr. sc. Sanje Knežević o prjevodima na mnoge svjetske jezike književnoga djela Tomislava Marijana Bilosnića i njegovoj međunarodnoj recepciji.
I „Hrvatske novine“, tjednik Gradišćaniskih Hrvata u Austriji posvećuje svoje priloge uspjehu Bilosnićevog „Tigra“ u Španjolskoj, baš kao i njegovoj izložbi „Povratak Tigra“ održanoj u galerijskom prostoru Hrvatskoga centra u Beču.
Ivan Raos T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code