OBNOVA FRKOVIĆEVA MOSTA U SISKU

OBNOVA FRKOVIĆEVA MOSTA U SISKU

14. listopada, 2023.

 

Od početka svibnja, kad su radovi započeti, u Sisku traje stanje prometnih gužvi na magistralnim ulicama prema izlazu iz grada. Projektant u svijetu poznata svodnog mosnog prijelaza od kamena i opeke bio je Petrinjac ing. Milivoj Frković, a do 1934. građen je cijelo desetljeće da bi iz Žitne ulice spojio staru gradsku jezgru s Novim Siskom.

O velikoj svečanosti otvorenja mosta (tada je srušen drveni prijelaz – op.p.) 1934. do danas svjedoči na tavanu sačuvani film Gradskoga muzeja Siska. Slavljenici su usprkos kiši s lijeve obale Kupe prešli do Žitne ulice, a na čelu je bio sisački gospodarski i industrijski preporoditelj Petar Teslić (umro dvije godine potom).. Iza 1945. godine, kada je most bratstva i jedinstva, prevoženjem lokomotiva i vagona, zamiienio oštećeni željeznički, most s pet svodova ponad rijeke i obale spašen je i od eksplozije i potresa..

Kad spominjemo prometne gužve zbog radova na dvama prijelaazima, dodajmo kako na drugom, mlađem mostu (Most samoupravljanja iz 1973. i most gromova, 1995.) rekonstrukcija traje punih šest godina. (J.F.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code