OBILJEŽAVANJE 450. OBLJETNICE SIGETSKE BITKE

OBILJEŽAVANJE 450. OBLJETNICE SIGETSKE BITKE

18. siječnja, 2016.

--30

U zagrebačkoj palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 13. siječnja 2016. održana je sadržajna sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojeg kao čelnik predvodi predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.
Među ostalima na sjednici bili su nazočni, ministar kulture Berislav Šipuš koji je ujedno i potpredsjednik Povjerenstva i hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Gordan Grlić Radman koji je izvijestio o pripremama koje se obavljaju u Mađarskoj, u kojoj je odlukom Vlade 2016. proglašena Memorijalnom godinom Nikole Šubića Zrinskog.
Središnje obilježavanje 450. Obljetnice opjevane junačke obrane Sigeta u kojoj je 2500 vojnika (uglavnom Hrvata) pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog gotovo mjesec dana odolijevalo opsadi mnogobrojnije osmanske vojske pod zapovjedništvom sultana Sulejmana II. Veličanstvenog, održat će se 7. rujna 2016. u nazočnosti pokrovitelja proslave, mađarskog predsjednika Janosa Adera, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Predviđa se da će tom prigodom biti izvedena i opera Nikola Šubić Zrinski Ivana Zajca koja će se u lipnju izvesti i u Zagrebu na Trgu kralja Tomislava na festivalu Glazba i grad.
Na sjednici se razgovaralo i o planovima za postavljanje spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Zagrebu, ali i o međunarodnom znanstvenom skupu kojeg pomno pripremaju HAZU, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski studiji i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište, baš kao i o nakladničkim projektima posvećenima Nikoli Šubiću Zrinskom i Sigetskoj bitci koje u svojim ovogodišnjim projektima planiraju ostvariti Matica hrvatska i Društvo hrvatskih književnika.
Ivan Raos T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code