NOVA KONCERTNA DVORANA U SPLITU

NOVA KONCERTNA DVORANA U SPLITU

14. rujna, 2020.

 

Gradonačelnik Grada Splita, Andro Krstulović Opara, ugostio je predstavnike Hrvatskog društva skladatelja, predsjednika Mladena Tarbuka, i glavnog tajnika, Antuna Tomislava Šabana, u novoobnovljenoj koncertnoj dvorani u splitskoj Tončićevoj ulici. Riječ je o dugo očekivanom novom/starom prostoru u samom centru grada koji će obogatiti glazbenu i kulturnu ponudu Splita i Dalmacije.

 Obnova zgrade Hrvatskog Doma, u kojoj se nalazi koncertna dvorana s ukupno 250 mjesta, završena je u ožujku, a prije nekoliko dana zgrada je konačno dobila i uporabnu dozvolu. Riječ je o vrhunskom spomeniku secesije iz 1908. godine koji će uskoro otvoriti svoja vrata publici, ali i domaćim glazbenicima i autorskom repertoaru. Gradonačelnik Krstulović Opara upoznao je delegaciju HDS-a s poviješću zgrade te projektom uređenja dvorane, prve koju će Split dobiti nakon više desetljeća bez odgovarajućeg koncertnog prostora ovakve vrste.

 Predsjednik Tarbuk označio je otvaranje dvorane kao značajan trenutak ne samo za grad Split koji već dugo čezne za koncertnom dvoranom, nego i za cijelu Hrvatsku: “Nadam se još bogatijem glazbenom životu u gradu pod Marjanom. Ovo će sigurno biti jedan značajan punkt u kulturi Splita, a vjerujem da će prije svega mladi prepoznati tu dvoranu kao svoju”, poručio je Tarbuk.

 Hrvatsko društvo skladatelja često radi koprodukcije i ova dvorana otvara mogućnost da dio naših aktivnosti prenesemo i u Split”, izjavio je glavni tajnik Šaban dodavši kako je riječ ne samo o vrhunskom restauratorskom projektu, već i o dvorani značajne umjetničke i kulturne vrijednosti, idealne za klasičnu glazbu. “Split je desetljećima i stoljećima apsolutni centar glazbe te zaslužuje ovakvu dvoranu gdje bi se posebna briga trebala voditi o izvedbama splitskih skladatelja”, zaključio je.

 Predstavnici Hrvatskog društva skladatelja podržali su i jubilarno, 60. izdanje Splitskog festivala – glavni tajnik Šaban uručio je nagradu Miji Dimšić i Marku Tolji za najemitiraniju pjesmu prošlogodišnjeg festivala, a predsjednik Tarbuk uručio je direktoru Splitskog festivala, Tomislavu Mrduljašu, nagradu HDS-a „Adalbert Marković“ za afirmaciju položaja skladatelja i autorskih prava. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code