NI JEDAN NADZORNI ODBOR NEMA STAVKU O ODGOVORNOSTI SVOJIH  ČLANOVA

NI JEDAN NADZORNI ODBOR NEMA STAVKU O ODGOVORNOSTI SVOJIH  ČLANOVA

2. rujna, 2022.

 

Za deset ili dvadeset tisuća kuna koji u „pravim“ institucijama mjesečno primaju članovi Nadzornog odbora, uz sve moguće i druge pogodnosti, nije im ni stalo da „kopaju“, a još manje prijavljuju negativnosti i ako ih i vide, jer u protivnom moglo bi se dogoditi da ti i takvi više neće biti birani ni u jedan Nadzorni odbor!

Međutim, svaki Nadzorni odbor, po Zakonu, ima i Pravilnik o radu, koji se sastoji od niza članaka, a u kojima piše da su dužni ili da mogu ovo ili ono

Napisao: Mladen Pavković

Ovih se dana, a u povodu pljačke stoljeća u INA-i,  ponovno vode žestoke rasprave o Nadzornim odborima, tj. jesu li ili nisu članovi ovog tijela znali ili trebali znati što se događa u tvrtki čije poslovanje nadziru.

Kao prvo, onom koji je izmislio Nadzorne odbore treba dodijeliti  najviše priznanje, jer oni služe (što svi znaju) da se uhljebe „zaposli“, da ih se ušutka i da ih se za sve to i štošta drugo i debelo nagradi.

Stoga, član Nadzornog odbora, poglavito u INA-i, Podravki, bankama, Hrvatskim šumama, poštama, osiguravajućim društvima i ostalim dobro stojećim organizacijama ne može biti svatko, već isključivo provjereni kadrovi, tim prije jer u tim tijelima radiš ili ne radiš svaki mjesec možeš dobiti i dobiješ tri –  četiri prosječne plaće, pa i više.

Ne mali broj „zaslužnih“ je stoga u pet-šest i više Nadzornih odbora, a to se poglavito odnosi i na pojedine gradonačelnike, župane, načelnike, čelnike političkih stranaka i druge.

Jedino se ne odnosi na istinske hrvatske branitelje i stradalnike. Što oni imaju kontrolirati one koji enormno zarađuju, kao na primjer ove u INA-i?

Ne prijavljuju nepravilnosti

Sastanci Nadzornih odbora bi se morali i trebali održavati svaka tri mjeseca (ili po potrebi). Njima su Uprave i drugi dužni dostavljati svu prijeko potrebnu dokumentaciju i oni bi prvi morali upozoravati na eventualne negativnosti.

Nu, za deset ili dvadeset tisuća kuna koji u „pravim“ institucijama mjesečno primaju članovi Nadzornog odbora, uz sve moguće i druge pogodnosti, nije im ni stalo da „kopaju“, a još manje prijavljuju negativnosti i ako ih i vide, jer u protivnom moglo bi se dogoditi da ti i takvi više neće biti birani ni u jedan Nadzorni odbor!

Međutim, svaki Nadzorni odbor, po Zakonu, ima i Pravilnik o radu, koji se sastoji od niza članaka, a u kojima piše da su dužni ili da mogu ovo ili ono.

Ali…u ni jednom od tih Pravilnika nema ni jedne, ali baš ni jedne stavke o bilo kakvoj odgovornosti (sic!) predsjednika ili člana Nadzornog odbora!?

Pa, zašto ili čemu onda služe Nadzorni odbori?

Za uhljebe i za namjerno stvaranje magle o (dobrom i poštenom?) poslovanju tvrtke koju zastupaju.

Evo, sada se predlaže da se u INA-i zbog navodne pljačke stoljeća smijeni cijela Uprava, pa i Nadzorni odbor.

Dođu drugi

Nu, kad se  nešto slično  ponekad i dogodi obično dođu drugi i samo nastave – po starom.

Stoga je mnogo bolje rješenje zatražiti krivičnu i inu odgovornost i svakog člana Uprave, jer je smiješno i žalosno da netko ne zna (?) što se događa u njegovu dvorištu, kao primjerice, da se malo našalimo, kako predsjednik SDP-a (još je k tome nekakav pravnik?) nije znao ili još gore, nije htio detektirati brojne vrišteće legitimne signale da mu supruga plaća obrazovanje na diskutabilnoj instituciji, a vodio bi državu.

Tako se ponašaju i ovi u Nadzornim odborima, koji „kontroliraju“ poslovanje (svaka čast iznimkama) s crnim naočalama, koje im opet kupuje ili nabavlja tvrtka za koju (stvarno) rade, ali koji za  pogodnosti koje im pruža članstvo u ovim odborima – vežu konja gdje im aga kaže! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code