NAJNOVIJE NA PORTALU

NADARENI DJEČAK BRZO ĆE POSTATI VELIKI PROBLEM I ZA NAJBOLJE

NADARENI DJEČAK BRZO ĆE POSTATI VELIKI PROBLEM I ZA NAJBOLJE

2. ožujka, 2015.

0013007.48
Upućeni teniski trener piše o velikoj nadi hrvatskog tenisa  

Napisao: Igor Koruga

 

Hrvatski tenisač Borna Ćorić proteklog je tjedna, sa svega osamnaest godina i tri mjeseca, postao prvi i dosad jedini tinejdžer u polufinalu uglednog Dubai Duty Free Tennis Championshipa, po mišljenju većine profesionalnih igrača najkvalitetnijeg turnira iz visoke ATP 500 serije. Do tog je uspjeha, pomalo nalik Goranu Ivaniševiću u Wimbledonu 2001. godine, došao kao takozvani ¨sretni gubitnik¨ iz kvalifikacija, slučajem odabran umjesto njemačkog tenisača Philippa Kohlschreibera, koji je iz nekog razloga bio nemoćan nastupiti. Do četvrtfinalnog meča i pobjede nad višestrukim Grand Slam pobjednikom Andyjem Murrayem, Ćorić je nanizao i vrlo vrijedne pobjede protiv Tunižanina, Maleka Jazirija, te vrlo iskusnog i lukavog Cipranina, Marcosa Baghdatisa. No ipak, pobjeda protiv Murraya, jednog od, rekao bih, najelastičnijih igrača svijeta, ukazala je na očekivani Bornin razvoj te na nastavak niza pobjeda, kojeg je nadareni Ćorić, prošlogodišnji dobitnik nagrade ATP Star of Tomorrow Award, započeo još lani, u Baselu, pobjedom nad Rafaelom Nadalom, jednim od najvećih igrača u stoljetnoj povijesti bijeloga sporta. U pobjedi nad Murrayem Ćorić je dosegao 89% iskoristivosti prvog i 84% iskoristivosti drugog servisa, što su brojke vrijedne top 5 igrača, međutim, uzevši u obzir tek 49% ubačaja prvog servisa, statistika je izgubila na konačnoj impresiji. Pridoda li se svemu i nesavršen, čitati negativan, Ćorićev omjer izravnih bodova i neprisiljenih pogrešaka, a u Murrayevom slučaju i očajan, pobjeda se može sagledati i u objektivnijoj formi. Kako bilo, idućeg je dana, u ogledu s najvećim igračem svih vremena, ispostavilo se kasnije, i ukupnim pobjednikom Dubaija, Rogerom Federerom, trebalo ponuditi puno više kvalitete, ne bi li se ostvarila prava senzacija.

Odličan odabir Krajana

Ukratko, na nesreću našeg Borne Ćorića, društvenomrežne su se prognoze strastvenih Federerovih obožavatelja – da će prvi švicarski reket u tom meču izgubiti tek tri gema – u potpunosti ostvarile. U meču bez puno previranja, nervozan i pomalo ispuhan Ćorić nije uspio pronaći svoju igru i ritam (što se u izravnom televizijskom prijenosu jasno čulo), baš kao i velika većina tenisača, željnih bezgrešnog prebacivanja i dugog nadmudrivanja s teniskim primjerom mentalne (nad)moći, besprijekornih atletike, točnog timinga i raskošne tehnike. Ćorićeva progresija točnosti prvog servisa (62%) u polufinalnom je ogledu bitno umanjila već spomenutu iskoristivost prvog (48%) i drugog servisa (20%), odnosno dobivenih bodova nakon istih, pokazavši da ona uvelike ovisi (i) o suparniku i o njegovoj (ne)stabilnoj igri. Federer je, s druge strane, ostvario svoj prosječan rezultat, ubacivši 65% prvog servisa i osvojivši nakon njega 72%, odnosno 41% bodova nakon drugog, sigurnijeg i sporijeg servisa. Sve ove brojke još su jednom pokazale neumoljivost profesionalnog tenisa, koji silnoj borbenosti i agresivnosti u pravilu pridružuje sve bolju i točniju tehniku, jednako takvu anticipaciju, kao i bitno jednostavnija rješenja, posebno u usporedbi s onima iz bliže i dalje teniske prošlosti. Time se nipošto ne želi umanjiti iznimnu razinu Ćorićevog (profesionalnog) tenisa, a još manje njegovih mogućnosti, barem ako je suditi po dosadašnjim rezultatima. kao i planovima za budućnost. Postavljene ciljeve će, kako je krenuo, najvjerojatnije uzorno dostizati, i to uz odlično odabranog trenera Željka Krajana, koji se očito, s (pot)punom kompetencijom, odvažio dokazati i u muškom tenisu.

Moćan tenisač i atletičar

Sreća je Ćorićeva što je ostao, kao što je uvijek i bio, iznimno nadaren dječak; iskren, radišan i jednostavan, gladan izazova i pobjeda te svjestan svojih komparativnih slabosti (radikalniji forhand grip, posljedično i limitirana pronacija, pa i preciznost udarca), ali i jakosti (sveukupno dvoručni backhand udarac, napredan servis, borbenost, kretanje, ¨čitanje¨ igre…). U dobro odabranoj Ćorićevoj momčadi, valjan izbor pao je i na kondicijskog trenera, Marina Bašića, koji, očito, 185 centimetara visokog (poput Federera i Nadala) Bornu, sustavnim i preciznim radom, namjerava pretvoriti u moćnog tenisača i atletičara, spremnog za najveće napore, pri bilo kakvim vremenskim uvjetima. Ostvari li naš mladi tenisač većinu svojih nemalih ambicija i pomakne li ¨malo unaprijed¨ svoj još uvijek nesavršen timing, mogao bi već za koju godinu biti velik problem za vodeću trojku na ATP ljestvici te, svakako, jedan od glavnih favorita za ultimativnu Grand Slam krunu. Za sada bi se Ćorića dalo svrstati barem uz rame eksponirane generacije australskih tenisača, na čelu s Nickom Kyrgiosom i Thanasijem Kokkinakisom. Naime, ovog potonjeg je Borna svladao još u finalu pojedinačnog juniorskog Grand Slama (US Opena) došavši tako, i tada, na prvo mjesto svjetske juniorske ljestvice. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code