NADA UMIRE POSLJEDNJA

NADA UMIRE POSLJEDNJA

8. siječnja, 2018.

 

 

 

Piše: Saša Radović

Pečat 2017. udaren je u Lijepoj našoj s nekoliko odrednica. To su: nemoralna i kriminalna politička trgovina, Agrokor ili raspad Tuđmanovog sustava korupcije i pljačke, panični bijeg najvitalnijeg i najobrazovanijeg dijela stanovništva iz Hrvatske, funkcionalni kaos kurikuluma, Kolindina klerofašistčka “uspravnica” te pad Hrvatske na zadnje mjesto u EU po svim relevantnim vektorima.

Politička trgovina

Opće poznata stvarnost je da se Andrej Plenković nikada ne bi dokopao vlasti i premijerskog fotelja bez koruptivne kupovine marginalnih dijelova Hrvatskog sabora, manjina, istrunulog HNS-a i nekolicine “prodanih duša”. S nesposobnim ministrima sklepana je najgora vlada od uspostave Republike Hrvatske. A, što se rodi grbavo nikad se ne ispravi!, Vlada RH s tankom većinom u Saboru trasirala je i trasira – put u ništa! Kao kad konjanik, alkar promaši cijelu alku, i pogodi – u ništa! Cvitan i Bajić i pokraj Kaznene prijave, po običaju su zatvorili oči na ovu očiglednu sramotnu manipulaciju.

Agrokor 2017. označena je i Agrokorom. Tuđmanova vizija o prebogatim udbašima koji vladaju Hrvatskom ostvarila se u potpunosti. Sve je pokradeno, opljačkano, devastirano i opustošeno. Hrvatska je postala Agrokor! I kad smo pomislili da se raspada taj sinonim zločinačkog sustava nezakonite pretvorbe i amnestije svih vrsta visokog kriminala – prevarili smo se! Tamno ozračje zla nad nama ne mijenja se. Događa se novi nastavak sage o stvaranju Hrvatske (čitaj; pljačke!). Umjesto momentalne konfiskacije kompletne Todorićeve imovine stečene na nezakonit način, u posao je uvedeno američko podzemlje, strvinarski fondovi, Knighthead Capital Management LLC. Uzeti su milijardski krediti u cilju navodne “sanacije” Agrokora, odnosno zbog brige o radnicima, iako svi znamo da u našem hrvatskom neoliberalnom kapitalizmu nema mjesta ni za radnike ni za njihove probleme. Milijuni se troše za golemu ekipu preskupih savjetnika i za čišćenje dugova nekih dijelova koncerna. Kolač će se podijeliti (profitabilne firme očišćene od dugova) između “rodijaka” i prijatelja po ustaljenom modelu.

Kraj afere Agrokor nazire se. Najveći gubitnici su vjerovnici i građani Hrvatske. Vjerovnici će dobiti bezvrijedne dionice, a građani će isplatiti kompletan dug Agrokora, mjeren milijardama eura. Tužbe su već pokrenute na inozemnim sudovima.

A, najveći (milijardski) dobitnici rastakanja najvećeg hrvatskog koncerna su; spomenuti strvinarski fondovi Knighthead, zatim povjerenik vlade Ramljak, savjetnici i najveći zaštitnici cijelog procesa; premijer Plenković i ministrica Dalić.

Bijela kuga

Panični bijeg najvitalnijeg i najobrazovanijeg dijela stanovništva iz Hrvatske, s prosječno najvećom administracijom u EU, dugovanjima od 300 milijarda i uz pad gospodarstva, učinio je da Hrvatska zauzme zadnje mjesto u EU po svim relevantnim vektorima. Raseljavanje, takozvana “bijela kuga” nikada, sve do 2017. nije zarazila cijelu Hrvatsku. Bijela kuga dogodila se samo u dijelu Hrvatske, u Slavoniji od sredine 19. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata kada je u Hrvatskoj ukinuto kmetstvo i kad su nastale bitne promjene u agrarnoj proizvodnji, a ujedno time i na društvenom i kulturnom planu. Danas je stanje mnogo gore, uz bijelu kugu tu su i metastaze karcinoma korupcije i kriminala. Smrt je neizbježna – ne samo Republike Hrvatske nego i stanovništva na ovom dijelu Balkana. Ostat će samo oni koji su proizveli zlo, mladi će odseliti, starci pomrijeti – u Lijepu našu doselit će neki drugi ljudi.

Vlada i predsjednica Kolinda uzalud pokušavaju skrenuti pozornost na slab natalitet, odnosno na to što više ljudi umire nego što se rađa u Hrvatskoj. Statistika kaže da po tom pitanju Hrvatska gubi svake godine oko 10.000 stanovnika. Međutim to je mnogo manje od poraznih rezultata “bijele kuge”, odnosno iseljenja.

Imamo skoro 400.000 blokiranih i ovršenih građana i 200.000 nezaposlenih pa se možemo nadati da će 2018. otići iz Hrvatske blizu 100.000 ljudi. Idućih godina još i više. Razlog nije samo nesigurnost posla, umiruće gospodartvo i slabe plaće, nego – beznađe i nezadovoljstvo. Danas nas je manje od 4 milijuna. A sutra?

Kurikulum

Kurikulum, odnosno “eskiviranje” stvaranja kurikuluma ima još dalekovidnije reperkusije, još dublji ulaz u krug najzatucanijih zemalja, ne samo u Europi, nego i šire. Silna želja vladajućeg HDZ-a i biskupa s Kaptola da “stoka sitnog zuba” ostane poslušna i zatupljena, odgađa stvaranje novog školskog programa, prilagođenog svjetskim trendovima. Još ćemo godinama “uzgajati” slabo produktivan sloj mladih s mržnjom i netolerancijom svega drukčijeg, s nabojem nacišovinizma i s nepoznavanjem temeljnih znanstvenih dosega u svijetu. Preko 3000 vjeroučitelja zdušno uče mlade da je Zemlja ravna ploča i da je Eva nastala od Adamovog rebra – u vrijeme kada dječji mozgovi najbolje primaju vanjske utjecaje. Znatan broj tih “pedagoga” uče djecu netoleranciji prema različitostima i manjinama, osobito LGBT osobama i Srbima.

Primjera ima na pretek: učenici petog razreda jedne dubrovačke osnovne škole zajedno s vjeroučiteljem

molili su za uspjeh referenduma inicijative „U ime obitelji”, u zagrebačkoj osnovnoj školi Matija Gubecvjeroučitelj je učenicima osmog razreda rekao da Stjepana Mesića i Vesnu Pusić treba ubiti metkom u potiljak i baciti u prvu septičku jamu, vjeroučiteljica u zagrebačkoj Osnovnoj školi Bartol Kašić, podučava učenike osmog razreda da je homoseksualnost opaka bolest, i brani se da se „drži sadržaja iz plana i programa za školski vjeronauk, službeno prihvaćenim od Ministarstva znanosti i obrazovanja“. U srednjim školama još je gore; učenicama Srednje škole za tekstil i dizajn u Zagrebu prikazuje se „edukativni“ vjeronaučni film „Nijemi krik“ s eksplicitnim prikazima abortiranih fetusa, te sličan film „Pobačaj – ženina odluka“ učenicima karlovačke Gimnazije. Podučava se da pobačaje rade samo promiskuitetne žene, i da su djeca začeta medicinski potpomognutom oplodnjom sklonija bolestima. Ima toga koš i još! Može li gore?

Uspravnica

Eskalacija ekstremne desnice i ozbiljno skretanje u klerofašizam još je jedan uteg u sveopćoj hrvatskoj konsternaciji. Počelo je s molitvenim seansama pred bolnicama gdje se vrše pobačaji. Eskapade fanatika poprimile su zastrašujuća mjerila, gube se opće norme u odnosu prema vlasti i prema racionalnom dijelu društva. Udruga “U ime obitelji” zatražila je od premijera Plankovića da “u najkraćem roku osigura prekid cenzure koju u Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook”.

Predsjednik udruge “Vigilare” Vice Batarelo poručuje Plankoviću i Hrvatskom saboru da ne ratificiraju

Istambulsku konvenciju, zbog propagiranja rodne ideologije i “jer je to zla ideologija”. Na TradFestu, trodnevnoj manifestaciji Vigilarea, uz konzervativne političare i aktiviste iz Hrvatske i inozemstva, aktivna govornica je i pravnica Karla Ressler, supruga Karla, Plenkovićevog savjetnika i Šeksovog posinka. Na Markovom trgu skup Vigilarea i ProLifea pripremio je apsurdni performans; nakon zanesenih vjerskih pozdrava, aktivisti su ispred Crkve “parkirali” dvanaest dječjih kolica sa 168.561 potpisom na nacionalnoj peticiji za život. Cilj je potpuna zabrana pobačaja. Prozirna deklaracija ljubavi izražene na ovakav način, samo je maska za prijeteći stisnute zube i antipod slobode u spolnim, obiteljskim, ljubavnim i društvenim odnosima.

State Department kritizira skretanje Hrvatske ka desnim ekstremima, između ostalog stoji upozorenje na veličanje Nezavisne Države Hrvatske te umanjivanje ustaških zločina i protusrpsko raspoloženje. Američko izvješće temelji se na činjenicama; Kolinda, Hasanbegović, Batarelo, Bartulica, Bruna Esih, Bujanec, Sedlar, Marija Selak, Karolina Vidović Krišto, Culej, Dujmović, Raspudić… sa svojim vrlim vojnicima kite se slovom “U” i obožavaju, Pavelića, Francetića, Luburića i Donalda Trampa. Hrvatsku vide kao državu hrvatske nacionalne supremacije. Ta platforma, uz svog tajnog mentora Plenkovića, već se jednom ugušila u rasnim zakonima, istrebljivanju drugih naroda, genocidu i Jasenovcu. Što reći (?) osim da je to pubertetski nezrelo iživljavanje u mraku zločinačkog ozračja NDH. I dodati – infantilno, debilno, glupo, jalovo, ali i opasno za mentalno zdravlje nacije! Interesantno je da su u ovoj zaluđenoj grupi ti Veliki Domoljubi bježali od vojne odore kao Sotona od tamjana. Kad je trebalo braniti Hrvatsku!

Na diplomatskom polju 2017. još je jedan Kolindin promašaj! Nazvala ga je “starohrvatskim” izrazom – uspravnica. Označava prošireni Višegradski trokut, inicijativu Tri mora, odnosno savez nekoliko država.

Okosnicu tog saveza (uspravnice!), uz klerikalnu Poljsku kao lidera, predstavljaju katoličke zemlje; Litva, Mađarska, Hrvatska i nakon izbora (desničar Kurz!) Austrija. Hrvatskoj, razorenoj na gospodarskom polju i s urušenim moralnim vertikalama, takav savez garantira samo još veće zaostajanje za razvijenim svijetom.

Nada

Iz navedenih razloga 2018. godina ne donosi nam ništa dobro. Rezultat “bijele kuge” beznađa i općeg nezadovoljstva, kao i uvijek, najprije je prepoznala Katolička crkva. Uz Božićnu čestitku 2017. s propovjedaonica odjeknula je poruka ili bolje reći, zapovijed: “Ne gubite nadu!”

Tri obične riječi, jednostavne, svi ih razumiju – ali u ovom slučaju ubojite su i surove. Mi više ne možemo izgubiti nadu, jer je nema. Nada umire posljednja i mi smo svjedoci da je u Hrvatskoj zaista umrla 2017.

Krenimo redom:

Godina 1990. bila je puna nade. I tijekom Domovinskog rata, zločinačke pretvorbe i ratnog profiterstva

tinjala je u svima nama nada da će sutra biti bolje. Nadali smo se dobrom čak i u općoj krizi. 27 godina nada je bila u uzlaznoj putanji. I tek u “Karamarkovom” vremenu, uzlazni vektor počeo je mijenjati smjer. Prošla 2017. s Agrokorom bila je vršna, kritična točka i zatim je pojam bilo kakve nade u bolje sutra, urušen!

Progledali smo i shvatili pogubni model Tuđmanove Hrvatske. Klizimo dolje kao nikada do sada. Od nade ostalo nam je samo beznađe i nezadovoljstvo. I siguran put – u ništa!

Anno Domini MMXVIII. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 16 siječnja, 2018, 11:28

  A gdje se mogu nabavit te njegove knjige. Mislim Sase Radovica.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 10 siječnja, 2018, 20:13

  Gospon Saša,
  svaka čast. Uvijek pogodite u srž tema u kolumnama.
  Šteta što se oni koji trebaju na njih slabo osvrću. No kucnut će jednom sat, samo da ne bude prekasno za vekericu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 8 siječnja, 2018, 21:27

  ma NADA nikad ne umire. ne znam tko bi ju naslijedio.
  Mi smo davno postali fenomeni u svemu. Jedina stvar koja se MORA je umrijeti. sve se ostalo može ili treba.
  Tko je dao konkretan prijedlog za riješavanje situacije….samo trabunjaju i vide samo sebe ovi iz vrha…mi smo kao narod potrebni samo za glasovanje na izborima….pa tko je kriv za ovu situaciju…MI koji smo dali glas za Vlast, koja puno obeća , a ništa ne obavi.

  Imamo državu…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code