MISA ZA TITA I JOVANKU NA VELOM IŽU

MISA ZA TITA I JOVANKU NA VELOM IŽU

12. ožujka, 2020.

 

Iako se špekuliralo da će na Iž doploviti i Radovan Ilić iz Umaga, sekretar Komunističke partije Hrvatske u osnivanju, nije ga bilo; On je bio zauzet nošenjem Štafete bratstva i jedinstva do Beograda, gdje će ispred Kuće cvijeća stići točno na Titov rođendan, 25. svibnja, nekadašnji Dan mladosti. Večeras nakon svibanjske pobožnosti u iškoj crkvi trebala bi se održati i misa za zdravlje Titove udovice Jovanke Broz

Napisao: Nikola Šimić Tonin

Nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović uklonio sve biste iz Uredu predsjednika, ili gdje već, i zaklopio priču o povratku Brozove biste na Pantovčak, čitam u čudu tekst Velimira Brkića na koji sam naišao skupljajući građu za svoj novi roman, iako u čudu ne čudim se, bilo je i onih koji su Tita nakon njegove smrti predlagali za sveca, za proglašenje svetim:

VELI IŽ – U mjesnoj crkvi Sv. Petra i Pavla na Velom Ižu jučer je ujutro održana misa zadušnica za pokojnog predsjednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita. U nazočnosti troje mještana misu je predvodio župnik don Krešo Ćirak. Usprkos jučerašnjim upornim upitima nismo uspjeli doznati naručitelja misa za Tita i njegovu suprugu Jo-vanku za koje je uplaćeno 100 kuna, za svaku misu 50. Po Velom Ižu se tek govori kako je misu uplatila “stara cura” iz Malog Iža. Tu nam informaciju nije mogao potvrditi župnik, koji je nakon Župnik don Krešo Ćirak umjesto u redovnom terminu iza 18 sati zadušnicu je služio rano ujutro mise otišao u Zadar.

– Na jutarnjoj misi za Tita bilo nas je tek četvero, župnik don Krešo Ćirak, jedan muškarac, žena i ja, kaže poznata iška sekrastijanka Đurđa Prekpalaj, koja je sinoć zajedno s nekoliko sum-ještanki u crkvi sudjelovala na redovitoj svibanjskoj po-božnosti. Sveta misa zadušnica za Tita koja je trebala biti održana nakon pobožnosti održana je, usprkos crkvenih obavijesti na pročelju crkve, umjesto u 18 sati već jučer ujutro s početkom u 8 sati.

Iž je u Drugom svjetskom ratu ostao zapamćen po Iškom ustanku iz ljeta 1942. godine. Misa za Tita, neprikosnovenog komunističkog vođu i NOR-a, prvog čovjeka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) tijekom 35 godina, sve do smrti 4. svibnja 1980., izazvala je očekivano brojne reakcije mještana.

Misa za zdravlje Jovanke Broz

– Sada imamo svoju nezavisnu i slobodnu državu treba gledati u budućnost, a ne živjeti od prošlosti, rekao nam je jedan neimenovani, razočarani Ižanin. No moglo se čuti kako se nekad, za vrijeme Tita bolje živjelo, kako se krediti nisu vraćali, kako nitko nije bio gladan i kako su svi imali posla.

– Bez obzira tko bio za života i što učinio, nitko nikome ne može zabraniti molbu za služenje mise zadušnice za nečiju dušu, pa tako ni za Tita. Misa je vjernički čin koji nema niti bi trebao imati ikakve veze s politikom i pokojnikovim djelima ili nedjelima, konačni sud može dati samo Bog. Pa i kardinal Kuharić je držao misu za Jakova Blaževića, državnog tužitelja u procesu protiv Alojzija Stepinca, kažu mještani.

Na Titov rođendan

Iako se špekuliralo da će na Iž doploviti i Radovan Ilić iz Umaga, sekretar Komunističke partije Hrvatske u osnivanju, nije ga bilo; On je bio zauzet nošenjem Štafete bratstva i jedinstva do Beograda, gdje će ispred Kuće cvijeća stići točno na Titov rođendan, 25. svibnja, nekadašnji Dan mladosti. Večeras nakon svibanjske pobožnosti u iškoj crkvi trebala bi se održati i misa za zdravlje Titove udovice Jovanke Broz.

Kako u Velom mistu kaže jedan protagonist serije:

– Bolje mučat. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Kozlevac kradljivac
  #1 Kozlevac kradljivac 14 ožujka, 2020, 18:39

  Je li to onaj isti Dino Kozlevac, SDP-ov šef vatrogastva i bogtepitaj kojih još istarskih službi, koji kopira trbušastoga žapca obrsnela. pisale su novine da je drpao sve što je bilo pri ruci, možda i petkraku s ulaza četnika Borisava Miletića. Eh, ti komunjari, dobri stari!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 12 ožujka, 2020, 05:36

  Zašto korona ne može zlovencima ništa?
  Zato što piju vodu filtriranu kroz hrvatske kosti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code