METALURZIMA U SISKU 122,5 MILIJUNA EURA

METALURZIMA U SISKU 122,5 MILIJUNA EURA

22. prosinca, 2022.

 

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je zajam od 350 milijuna eura talijanskoj grupaciji Danieli, korporaciji za gradnju pogona za proizvodnju čelika, od čega je 227,5 milijuna eura namijenjeno pogonima u Italiji, a 122,5 milijuna eura pogonima u Sisku. Procjenjuje se kako će tijekom provedbe projekta biti otvoreno 250 radnih mjesta.

Naime, 65 posto ukupnog iznosa ili 227,5 milijuna eura bit će dodijeljeno Danielijevim talijanskim pogonima u pokrajini Udine, dok će preostalih 35 posto odnosno 122,5 milijuna eura ići pogonima u Sisku, navodi se u zajedničkom priopćenju EIB-a i Danielija.

EIB-ov kredit će pomoći u promicanju kružnog gospodarstva kroz proizvodnju recikliranog čelika u pogonima Acciaierie Bertoli Safau u talijanskom gradu Cargnaccu u pokrajini Udine i u Acciaierie Bertoli Safau i Sisku.

Riječ je o petoj operaciji u nizu koju su potpisali EIB i grupacija Danieli zadnjih 25 godina, čija ukupna vrijednost doseže 580 milijuna eura.

Financiranje EIB-a pomoći će grupaciji Danieli da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine, pridonoseći razvoju inovativnih tehnologija za proizvodnju čelika pomoću elektrolučnih peći i minimlinova. Projekt također ima za cilj poticati prijelaz na kružno gospodarstvo ponovnom upotrebom nusproizvoda i povećanjem uporabe drugih metala iz otpada, navodi se u priopćenju.

Sredstva EIB-a ići će, naime, na projektiranje i stvaranje zelenih tvornica s tri glavna pozitivna učinka, uključujući smanjenje specifične potrošnje energije putem učinkovitosti postrojenja, što omogućuje smanjenje emisija CO2 po toni proizvedenog čelika.

Među pozitivnim učincima su također poticanje kružnog gospodarstva putem recikliranja otpada za proizvodnju čelika, promicanje odgovornog upravljanja ovom vrstom materijala i ograničavanje emisija stakleničkih plinova. Ponovnim lokalnim korištenjem otpada sprječava se njegov izvoz iz Europe u druge zemlje diljem svijeta, samo da bi se ekstrahirao novi materijal.

Nadalje, glavni pozitivni učinci uključuju i stvaranje novih, stabilnih radnih mjesta, kao i poboljšanje STEM vještina, stoji u priopćenju.

Procjene EIB-a pokazuju da će razvoj inovativnih i naprednih proizvodnih tehnologija te ponovna uporaba nusproizvoda i drugih metala pomoći grupaciji Danieli da znatno smanji svoj utjecaj na okoliš i otvori nova radna mjesta i u Italiji i u Hrvatskoj. Banka procjenjuje da će tijekom provedbe projekta biti otvoreno 250 radnih mjesta. (MSS) T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Barrister Mike Anderson
    #1 Barrister Mike Anderson 24 ožujka, 2023, 13:49

    Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 50,000 eura uz 3% od bogobojaznog čovjeka gospodina Mikea Andersona. Ako ste zainteresirani za dobivanje zajma, obratite mu se, uvjeravam vas da je sigurno, hvala. Adresa e-pošte: ([email protected])

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code