MARIĆU TREBA ORGANIZIRATI POŠTENO SUĐENJE

MARIĆU TREBA ORGANIZIRATI POŠTENO SUĐENJE

3. lipnja, 2015.

veljko-marić

Čudno je da se odmah nije oglasio ministar branitelja bez branitelja

Napisao: Mladen Pavković

Fotografija: www.maxportal.hr

Zadnji put Veljko Marić nazvao me telefonom prošlog tjedna. Rekao je da mu se zdravstveno stanje malo popravilo, ali da bi „odmah“ ozdravio da ga premjeste na daljnje izdržavanje kazne u Hrvatsku. Međutim, nije vjerovao da će se to dogoditi. Bio je uvjeren da će „umrijeti“ u srbijanskom logoru. Uvjeravao sam ga da ga ipak svi nisu napustili, a poglavito ne hrvatski branitelji. Obradovao se kad je čuo da mu za njegov rođendan 18. lipnja ove godine pripremamo i „Okrugli stol“ (u organizaciji Bedema ljubavi, Ljerke Pavić i drugih), gdje će relativno mnogi govoriti o njegovoj patnji i osudi bez dokaza. Jer ako je itko bio osuđen bez pravovaljanih dokaza i još k tome na tešku zatvorsku kaznu od 12 godina onda je to bio hrvatski branitelj Veljko Marić iz Grubišnog Polja.

Zalaganje za Marića

O njemu i njegovu sramom procesu dosad sam objavio dvije knjige s naslovom „Veljko Marić – nisam kriv“ (naklada Tiskara „Rihtarić“ i „Tonimir“, 2014. i 2015.). Predgovore i pogovore napisali su akademik Josip Pečarić i dr. Josip Jurčević. O Mariću sam održao i niz tribina (zadnja je bila u Rijeci sredinom svibnja). Tvrdio sam, što je tvrdio i on sam da je riječ o nevinom čovjeku, koji je imao nepošteno suđenje. Tijekom svih godina boravka u zatvoru u Sremskoj Mitrovici nije bilo nikakve mogućnost da ga itko posjeti osim članova njegove najuže obitelji. Jedino je to uspjelo zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir, koja se iznimno mnogo založila za ovog čovjeka. Kad smo u njezinom uredu u Zagrebu organizirali tiskovnu konferenciju, znate li koliko je došlo novinara? Samo jedan i to novinarka – Hine! A to naše zalaganje za Marića osim pojedinih portala naravno nitko nije objavio, kao što nisu objavljivali ni organiziranje tribina, koje su uvijek manje-više bile relativno dobro posjećene. Sličan „scenarijo“ već smo doživjeli. Naime, objavio sam i publicističke knjige o generalima Gotovini, Markaču te Kordiću. Održali smo oko tri stotine tribina na kojima smo također tvrdili da je riječ o nevinim žrtvama. Medijski odjek bio je iznimno slab, (osim portala), ali… kad su se vratili, poglavito Markač i Gotovina, prije svih, tzv. režimski mediji su odmah oživjeli, bile su to prve vijesti, a izjave ovih i onih političara „praštale“ su na sve strane. Slično se sada dogodilo i s povratkom Marića u Hrvatsku. Eto, opet o njemu govore svi i sva, opet si mnogi besramno uzimaju zasluge koje im ne pripadaju. Čudno je da se odmah nije oglasio, a trebao je i ministar branitelja bez branitelja Predrag Matić. Tako kako se sada ponaša, tako se ponašao i u vrijeme kad su bili zatvoreni generali Markač i Gotovina. Tek kad su oslobođeni, eto ti njega u „prvom redu“, a do toga nije ni prstom maknuo.

Hrvatski mućenik

Zanimljivo je da mi sada „slavimo“ Marićev odlazak iz jednog u drugi zatvor. Međutim, ovaj hrvatski branitelj trebao bi i morao biti što prije biti oslobođen ili bi mu se moralo omogućiti novo, pravično suđenje koje nije imao u Beogradu. Dovoljno je pogledati njegovu optužnicu i svima će biti jasno da je Marić žrtva u čitavom ovom slučaju, tim više što je prije pet godina ne uhićen, već otet na bugarsko-srpskoj granici. U optužnici se uz ostalo navodi da se tijekom 1991. u Hrvatskoj vodio „građanski rat“ te da je u vrijeme Vojno-redarstvene akcije Otkos 10, u kojoj je sudjelovao i Marić, Hrvatska vojska u okolici Grubišnog Polja spalila oko tridesetak sela!?

Pored toga, da ne dužimo, valja reći da Marićev slučaj nije usamljen, da još ima hrvatskih branitelja koji su slično prošli kao on, ali za koje se gotovo ne zna ništa.

No, najžalosnije u svemu je činjenica da pojedini političari (svaka čast izuzecima) sada ističu svoje velike zasluge u „oslobađanju“ Veljka Marića (kao što su svojedobno pričali o Gotovini i Markaču), ali dovoljno je tek prelistati recimo, da budem malo neskroman, moje knjige o ovom hrvatskom mučeniku, pa ćete vidjeti, crno na bijelo, da hrvatska politika godinama nije ni prstom maknula za Veljka Marića.

U hrvatskom zatvoru možda će mu biti „ljepše“nego u srpskom, ali zatvor je – zatvor.

A da bi dokazali da hrvatska politika i nije bila tako ažurna i uspješna tijekom njegova boravka u Srbiji, Marić je i sam znao više puta izjaviti:

„…Što mi rade, čine nepravdu, a hrvatske institucije ništa ne poduzimaju…Ja, kao hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, nisam zaslužio takav postupak. Umjesto da mi se pomogne, mene se trpa i gura u provaliju…“. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. DON
  #1 DON 9 lipnja, 2015, 11:00

  Sam naslov članka navodi čitatelja na zaključak da se u RH dešavaju i provode nepoštena suđenja.Svatko onaj tko je upućen u način funkcioniranja hrvatske Države mora znati da je na snazi trodioba vlasti te naslov gornjega članka zapravo predstavlja oblik zadiranja u nezavisnost pravosuđa.Pa zaboga tko to može sebi uzeti za pravo unaprijed određivati način i provođenje još uvijek nezapočetog sudskog postupka bez obzira o kojem i kakvom se slučaju radi.Takvi bi također sebi uzeli za pravo odrediti sudce u svakom pojedinom predmetu uz striktne zapovjedi kako se ima provoditi sudski postupak.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Udbaška zmija
  #2 Udbaška zmija 5 lipnja, 2015, 15:25

  Veljko Marić, kao i svi branitelji slobode, nezavisnosti i demokracije zaslužuje slobodu, jer se borio i pobijedio sa svim braniteljima najgori velikosrpski fašizam, fašokomunizam i jugonacizam.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code