PRIČA IZ ŠATORA O ŠATORU

PRIČA IZ ŠATORA O ŠATORU

7. travnja, 2016.

Šator.doc

U šatoru sam razgovarao s Đurom Glogoškim i Markom, Radošom i obojica govore, da će šator uskoro biti uklonjen. Kada i koji dan, još se ne zna. Još nisu donijeli odluku od danu uklanjanja šatora. Međutim, postoji neka ideja, da se šator premjesti na neko drugo mjesto, tamo negdje gdje je prikladnije za okupljanje građana i da se u šatoru i ispred događaju razne priredbe, okrugli stolovi, izložbe slika, predavanja, predstvljanje knjiga, glazbeni i drugi sadržaji

Napisao: Ante Matić

Braniteljski šator u zagrebačkoj ulici Savskoj 66 uskoro odlazi u povijest. Prosvjed koji traje ispred Ministarstva branitelja više od godinu dana trebao završiti ovih dana i otići u narodnu memoriju isto onako kako su otišli biblijski šatori: Abrahamov, Izakov, Jakovljev….

Sve je počelo 20. listopada 2014. godine. Stotinjak branitelja okupilo se tada pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66. Začetnici i vođe te, nužno povijesne i plemenite pobune u slobodnoj državi Hrvatskoj, bili su Đuro Glogoški, Josip Klemm i Marko Radoš. Kako je očito, po Marku Radošu iz Kongore i još nekim braniteljima iz duvanjskog kraja, ništa se nikada važnijega nije dogđalo u hrvatskog povijesti bez nas. Ali, kako nas spasit od nas! Ubrzo su pobunu pretvorili u braniteljsku Udrugu, koja je polako ušla u ogorčena srca Hrvata.

Ta pobuna dugo je nastajala. Od onoga dana kad su Račan i njegovi komunisti i sluge svetosavaca dočapali se vlasti, napravili su dar-mar u hrvatskoj vojsci, policiji, institucijama, medijima, diplomaciji… primjerice hrvatske branitelje policajce zamijeniše sa milicajcima, pa promijeniše krvnu sliku u diplomaciji, medijima, školama, ustanovama, posvuda su makli dražavotvorne Hrvate i na njihova mjesta postavili djecu i unuke partizana, komunista, kosovaca, udbaša…

Kad je otišao vrtni patuljak, kako ga je, kažu ako ne lažu, odmila nazvala drugarica Milka, drug Račan, došao je na njegovo mjesto tavariš Mesić i nastavio detuđmanizaciju Hrvatske, a to znači dekrotaizaciju, (rashrvaćene Hrvatske), pa je kao prvi korak njegove zlotvorine vladavine, bila smjena hrvatskih generala, koji su na svojim plećima i sa svojim vojnicima iznijeli teret hrvatskog obrambenog i osklobodilačkog rata, kojeg su službeno nazvali – Domovinski rat. Krivokletnika i veleizdajnika Mesića je naslijedio na komunističkom prijestolju drug Josipović, sin Ante i netijak Ivana, partizanskih zlotvora i nastavio ono što su započeli Račan i Mesić, ali suptilinije, lukavije, umiješnije, gotovo neprimjetnije, tako da je ta Jospovićeva ponerologija izgledala kao “bezazlena i nevina”, po hrvatskim lijevim budalama, čak i nužna, a u svojoj biti bila je opasna i ružna. Hrvatske ljevičare na vlasti i njihove suveznike, podržao je kleptoman Sanader, koji je završio svoju neslavnu političku karijeru iza rešetaka, a njima ništa. Vala mašala, kako bi to rekao Mujo od Doboja.

Nakon gore rečenih podrivača hrvatske državotvornosti i mrzitelja katoličke hrvatske prošlosti, svete naše baštine i kulturne ostvaštine naših predaka, sve odreda bezbožnici, razne vrste ateista i komunista, Račan, Mesić, Josipović, Pusić… njima se pridružio bahati “sinjiski vitez” Milanović i, eto ti ga vraže, ode sve onako kako su to radili njihovi očevi i djedovi od 1945. godine do naših dana. Sve što je hrvatsko, katoličko, Hrvatima sveto treba dovesti u pitanje, zatrti, likvidirati kako je to profesor Josipović rekao za jednog studenta koji mu se suprostavio u njegovu ideološkom zaonosu, na nakom njegovu predavanju. Treba te likvidirati, rekao je zajapureni profesor!

Predsjednik hrvatske države Mesić tajne dokumente daje Englezima, a njegov nasljednik predsjednik Josipović daje svojim prijateljima Srbima neke povjerljive i jako važne dokumente iz rata i poraća. Teško je to povjerovati nekom strancu.nama. Zamislite da predsjednik Francuske daje tajne spise Nijemcima ili Rusima, a šef Engleske Nijemcima ili Kinezima. Treba biti što više zbližen i združen u krdu drugova i drugarica, s “braćom” Srbima; s našim vjekovnim zakletim neprijateljima.

Nakon njihova silaska s vlasti, na vlast dođe ove godine neka mješana garnitara desnih i podikoji lijevi na čelu im je Hrvat iz Kanade; dakle, povratnik iz lijepe naše tuđine! Došao čovjek da nas spasi od nas!

Bože daj da uspiju sve sanarati što su oni prije njih devastirali, zagadili, ogadili, uneredili doslovno našu kuću, koja se zove Republika Hrvatska. Svašta se izdogađalo, što je malotko od nas običnih smrtnika očekivao, pa kad je narodu dogorjelo do nokata, digli su se naši branitelji, predvođeni vojnim invalidima i ratnim veteranima, da odbrane u miru ono što su u ratu krvlju i suzama stekli u Lijepoj našoj i pod ovim krvavim podnebesjem.

Kap koja je prelila čašu

Sve je počelo 20. listopada prošle godine kada se stotinjak ogorčenih branitelja revoltiranih zbog, kako su rekli, omalovažavanja i podcjenjivanja braniteljske populacije, okupilo ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Kap koja je prelila čašu da se odluče na taj potez bila je, kazali su, izjava pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na okruglom stolu neke jugo-komunističke udruge Documente izjavio kako bi “trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a riječ je o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok populacija koja je bila na strani tzv. Krajine i izgubila rat, nema prava, ali ni PTSP”. To su branitelji protumačili kao izjednačavanje žrtve i agresora.

Branitelji su bivšeg ministra branitelja Predraga Matića prozivali i zbog otpuštanja hrvatskih branitelja te nebrige prema najtežim ratnim vojnim invalidima koji, tvrde, mjesecima čekaju na liječenje i operacije. Zbog svega toga zatražili su smjene u vrhu resornog ministarstva – ministra Predraga Matića, njegova zamjenika Glavaševića, te Vesnu Nađ njihovu tajnicu.

 Već prvih dana mjesto tragedije

Šator ispred Ministarstva branitelja već je prvih dana postao mjestom tragedije, u njemu je najprije preminula Nevenka Topalušić, stopostotni invalid i pripadnica “Gromova”, a nakon nje se do šatora dovezao i zapalio branitelj Damir Čakanić.

Branitelji su ubrzo postavili i novi zahtjev – Ustavni zakon o braniteljima, koji bi im, uvjereni su, jamčio prava koja ni jedna politička opcija ne bi mogla mijenjati. O tom je pitanju osnovana i mješovita saborska radna skupina s predstavnicima branitelja, koja do sada nije ponudila nikakvo rješenje. Slično su završili i razgovori, koje su zatražili sa premijerom Zoranom Milanovićem, a čiju su smjenu u međuvremenu također zatražili.
Braniteljski šator tijekom proteklih godinu dana bio je poprište važnih događanja, od konferencija za novinare, okruglih stolova, mjesta za održavanje svetih misa i slavlja, a dolazili su podršku davati pjevači, političari različitih opcija i predsjednički kandidati, nogometaši, ali i obični građani, dok ih je je Crkva sve to vrijeme bezrezervno podržavala.

Branitelji su u više navrata tražili da ih primi premijer Milanović, a kako su njihovi zahtjevi postajali sve glasniji Milanović je objavio kad su se najmanje nadali i od njega očekivali, da je još na samom početku prosvjeda primio i razgovarao s vođom prosvjeda Glogoškim i njegovom suprugom. Glogoški je tako tada na svoju ruku otišao do Milanovića sa svojom ženom, a trebalo je da s njim idu pomoćnik Klemm i tajnik Udruge stopostonih ratnih vojnih invalida Marko Radoš, rodom iz duvanjskog sela Kongore.

Kulminacija prosvjeda dogodila se 29. svibnja kada su branitelji iz Savske krenuli na Markov trg, s obrazloženjem da će tamo podržati prosvjed radnika Imunološkog zavoda. Nakon 18 sati, od kada je Trg zatvoren za prosvjede, policija je od branitelja zatražila da se maknu što su oni odbili učiniti te su se povukli u crkvu Svetog Marka gdje su dočekali jutro. Tijekom te večeri dio branitelja u Savskoj naoružan plinskim bocama zaustavio je promet, čime su dio javnosti okrenuli protiv sebe.

Branitelje u Savskoj mediji su tijekom posljednjih godinu dana prozivali i zbog toga što, navodno, instrukcije dobivaju od samog vrha HDZ-a te da su pomogli u predsjedničkoj kampanji kandidatkinji te stranke i sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Tvrdnje da ih je organizirala politička stranka oni su cijelo vrijeme oštro odbacivali.

Gotovo svaki dan sam navraćao u šator, družio se s prijateljima iz ratnih dana, a ponajviše sam dolazio radi našega junačine i ljudine iz Kongore, rodijaka Marka Radoša. Baš sam svratio u šator drugi dan Uskrsa i zatekao tamo Markovu sestru Ružu, koja radi i živi u Švicarskoj. Popričali smo po naški, uslikali se, pa mi ona, onako uzgred kaže, kako joj nije nikad bilo jasno zašto su se ratovali između sebe naša sela, Borčane i Kongora i kako to da nisu se tukli protiv Mandina sela ili Lipi, a ja joj kažem, da su ta oba sela bila jaka i naopaka. Ljudi puni neke divlje snage i žestine, nisu znali što će s tolikom energijom u sebi, pa su se iskaljivali jedni na drugima – tukli kamenjem i šakama. Srećom nisu radili noževi, kao što je to slučaj kad su se pobili Bukovičani i Brišnjičani, pa je jedan čovjek bio izboden nožom. Bili su to naši stari, dobri kosci, vrsni zidari, sjajne drvosječe, vjerni muževi, dobri očevi djece, a pomalo divlji i, nažalost, nepismeni. Srećom, to sada nije tako. Nema više nikakvi bojeva između sela, ni pojedinaca. Svetkovine i derneci prolaze bez krvi i tragedija.

Nadajmo se da će i šator u Savskoj ulici uskoro biti uklonjen na miran i razuman način. Također se nadam, da će zahtjevi branitelja biti konačno ispunjeni, onako kako to dolikuje onima koji su dali sve od sebe za slobodu hrvatskog naroda i neovisnu državu Hrvatsku.

U šatoru sam razgovarao s Đurom Glogoškim i Markom, Radošom i obojica govore, da će šator uskoro biti uklonjen. Kada i koji dan, još se ne zna. Još nisu donijeli odluku od danu uklanjanja šatora. Međutim, postoji neka ideja, da se šator premjesti na neko drugo mjesto, tamo negdje gdje je prikladnije za okupljanje građana i da se u šatoru i ispred događaju razne priredbe, okrugli stolovi, izložbe slika, predavanja, predstvljanje knjiga, glazbeni i drugi sadržaji. Ako se to dogodi, onda je šator postigao svoju pravu namjenu i trajnu svrhu. T

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. navijala
  #1 navijala 8 travnja, 2016, 22:00

  Ako nastavite objavljivati komentare od ovog FRANo-e,prestat cu dolaziti na ovaj portal.
  Ta nespodoba nije dostojna bilo kakvog komentara. Basta…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Albert Zweistein
  #2 Albert Zweistein 8 travnja, 2016, 02:29

  FRANO USRAŠO, fašističko – nacikomunističko – velikogovnarskii!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Frano
  #3 Frano 7 travnja, 2016, 08:16

  NEVEROVATNO KOLIKO SERE TAJ USTAŠA I TI ŠATORAŠI. TA BAGRA I STEPINČEVI KOLJAČI TAJ SOJ ZLOČINACA OD ZLOTVORA I NE ZNAJU NIŠTA DRUGO RADIT NEGO DA JEDU GOVNA KAO ŠTO SU TO RADILI NJIHOVI OČEVI I DEDOVI KRIŽARI…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ustaša
  #4 Ustaša 7 travnja, 2016, 08:10

  Pustite vi na miru moju mrtvu braću da čekaju uskrsnuće u slovenskim jamama i masovnimk i pojedinačni grobnicama Jasenovca i ostalih grobova diljem Titove proklete Jugodslavije.
  Kunem se Bogom i svim što mi je sveto da su Titovi krvnici partizani više pobili hrvatskih zarobljenika, ustaša, domobrana i civila u Jasenovcu poslije rata, nego što su to činile ustaše u ratu. Partizanski krvnici su ubijali poslije rata više nego u ratu.Dobili su rat pomoću Rusa, Amerikanaca, Engleza i Francuza i onda se iskaljivali na hrvatskim junacima zarobljenicima i borcima za slobodu hrvatskog naroda. Ustaše su bile najbolje hrvatska voska u povijesti svih naših ratovanja kroz stoljeća i tu pravu i hrabru vojsku pobili su partizani kao zarobljenike poslije rata. Ono malo što ih je ostalo živi robijali su i gradili Novi Beograd i još neka mjesta, kao što je ona pećina, Titovo sklonište u Velebitu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Četnik početnik
  #5 Četnik početnik 7 travnja, 2016, 08:01

  Frano, nedaj se burazeru toj ustaškoj bagri
  Trebalo bi ih sve poklati jer nisu ništa drugo ni zaslužili
  Nanu li im šatorašku ustašku
  Pod tim šatorom je sve golokuri ustaša do ustaše

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Frano
  #6 Frano 7 travnja, 2016, 07:48

  ŠATORAŠI MARŠ IZ ENDEHAZIJE!
  DOKLE ĆEMO PODNOSITI TE SAKATE NAKAZE ISPRED USTAŠKOG MINISTARSTVA

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code