MANIPULACIJE I SUKOBI U SISAČKOM HDZ-u

MANIPULACIJE I SUKOBI U SISAČKOM HDZ-u

23. rujna, 2016.

 

 

Dr. Željka Josić, kao da ne postoji, ostavljena je u sjeni. S nekolicinom osobnih i stranačkih prijatelja, prošla je Josićeva tržničkim etažama i platoima, a poslije posjeta mnogim gradskim i seoskim temeljnim ograncima priliku da se neposredno obrati biračima dobila je na središnjem predizbornom skupu HDZ-a u Domu Rafinerije nafte 31. kolovoza. Ipak, nakon održanih izbora dr. Željka Josić osvojila je zavidan broj preferencijskih glasova (1622) i u Sisku je na drugom mjestu, odmah iza SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (1912), bolja i od Gorana Marića (1554), Miranda Mrsića (1074) ili pak Ive Žinića (987)

Napisao: Josip Frković

Jesu li članovi sisačkoga HDZ-a doista taoci dugotrajnih neslaganja i izbornom listom za Hrvatski sabor razočarana, autokratskim odlukama sklona i inatljivo nepomirljiva predsjednika Gradskoga odbora Željka Krapljana, te tolerantnoga i strpljiva čelnika Županijskoga odbora stranke Ive Žinića? Dok novi lider HDZ-a Andrej Plenković pod sloganom „Vjerodostojno“, nakon uvjerljive pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima i usprkos neuspjelim Pupovčevim velikosrpskim testovima, tolerantnom mudrošću dosljedna sljedbenika Tuđmanove misli i djela – staloženo i uporno potire posljedice Sanaderove sirove kleptomanije i Karamarkova ispraznoga desničarenja, iz Siska je zamjenom teza u javnost dospjela nevjrodostojna informacija o navodnim „borbama u HDZ-u za preferencijski glas koje dovode do razdora…“ Riječ je o sadržaju elektroničke pošte šefa sisačko-moslavačkoga HDZ-a, Ive Žinića, što ju je temeljnim ograncima uputio pred izborni dan. „Neki pokušavaju na sve moguće načine lobirati za osobe koje nisu iz naše županije i koje se, kad završe izbori, vjerojatno nikad neće ni sjetiti Sisačko-moslavačke županije“, poručio je županijski predsjednik stranke i četvrti na listi od četvero sisačko-moslavačkih kandidata HDZ-a u 6. izbornoj jedinici. Žinićev mail, međutim, na svoj iskrivljen način pokušava komentirati potpredsjednik sisačkog HDZ-a Darko Žak. Taj odnedavni zaposlenik velikogoričke „Velkom“- kanalizacije kazao je novinaru dnevne tiskovine koji živi u Velikoj Gorici: „Žinić time ponovo pokušava sijati razdor…“ Premda zna punu istinu o prirodi dugotrajnih neslaganja, frakcijskih manipulacija i nestatutarnih ponašanja u svome okruženju, Žak je tendenciozno reagirao namjesto prvaka Gradskoga odbora HDZ-a. Jer, Željko Krapljan se, prikrivajući valjda svoje političke ambicije za povratak u hrvatski parlament, još prvoga dana kolovoza pokazivao spremnim na suradnju s vodstvom županijskoga HDZ-a. Ovo tim prije što se pred sudionicima travanjske izborne skupštine samoinicijativno izjasnio kako se neće kandidirati za sisačkoga gradonačelnika (?!).

Telefonski izbori Željka Krapljana

Nudio je tada, pod pretpostavkom HDZ-ove pobjede na lokalnim izborima, svojevrstan i u nas neuobičajen pretkandidacijski natječaj za mogućega šefa gradske vlasti iz kruga svojih najvjernijih izglednih sljedbenika. Tajnica Gradskoga odbora HDZ-a Jelena Folnović, pak, 1. kolovoza prije podne mailom obavještava Županijski odbor „da je Predsjedništvo jednoglasno usvojilo prijedlog da se Željka Krapljana kandidira na listi HDZ-a 6. izborne jedinice za izbor zastupnika u Hrvatski sabor…“ Tajnica k tome dodaje „da su se članovi Gradskoga odbora o prijedlogu Predsjedništva pozitivno izjasnili telefonskim putem…“ Naredni će dani, međutim, pokazati da čelnik HDZ-a koji zbog izgubljene vlasti 2013. nije želio podnijeti ostavku stranku ne želi voditi vjerodostojno. Istim metodama, kraćim i za sebe formalno sigurnijim putem, u nedjelju, 8. svibnja, požurio je održavanje konstituirajuće sjednice Gradskoga odbora. Tada je u sastav toga tijela kooptirano petoro Krapljanu lojalnih članova HDZ-a, od kojih dvoje i na dužnosnička mjesta u Predsjedništvu. Na kolovoškoj sjednici Županijskoga odbora, pak, Krapljanovo se ime našlo na popisu 14 imena potencijalnih kandidata HDZ-a za izbornu parlamentarnu utakmicu. Da su antagonizmi između članova dviju razina vodstva HDZ-a kulminirali, doznalo se iza kreiranja izborne liste u središnjici HDZ-a u Zagrebu. Neposredno iza blagdana Velike Gospe, 16. kolovoza, postalo je jasno da su Krapljanove nade u potporu središnjice bile jalove. Da mu ime ne ostaje na sisačko-moslavačkom dijelu izborne liste kandidata za hrvatski parlament. Umjesto svake druge reakcije lidera, u autokratskom stilu uslijedio je Krapljanov poziv na kavicu većem broju hadezeovaca s kandidatima za Hrvatski sabor, s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem i povratnikom u HDZ Dragom Prgometom iz Zagreba?! Štoviše, druženje je nastavljeno na seoskom proštenju blagdana sv. Roka u zavičajnom Kratečkom. Da je političkim ambicijama motiviranom vojno-policijskom veteranu Sunje dogorio fitilj strpljenja bilo je potpuno jasno osam dana kasnije.

Sve nevolje iz Žinićeve Gline

Pred stotinjak predsjednika temeljnih ogranaka i članova njihovih izvršnih odbora, Krapljan je 23. kolovoza kazao: „Ja, osobno, i članovi moje obitelji, nikad neće na listiću okružiti ime Ive Žinića! Moji su favoriti Dražen Barišić i Drago Prgomet, a svim članovima HDZ-a preme rečenom u središnjici ostavljena je mogućnost da svoj preferencijski glas po svom izboru daju pojedincu kojem žele…“ Dakako, većina nazočnih, uza sporadična sporenja o tome zašto ne podržati sisačkoga kandidata (liječnica dr. Željka Josić – op.p.) i pitanja je li stranka u raskolu i raspadu, našla se u nedoumici. Nekolicina se, doduše, oporim riječima izrazila o kandidatu HDZ-a Stipi Šapini iz Donjih Kukuruzara, ali i prešutjela ime vrijedne načelnice Jasenovca Marije Mačković. Pri samom kraju za većinu razočaravajućega večernjeg skupa, jedan od utemeljitelja sisačkoga HDZ-a, Zlatko Paripović, priklonio se Krapljanu i ustvrdio „da sve nevolje dolaze iz Gline“. Aludirao je, dakako, na Žinićev rodni grad na Banovini. Da ne spominjemo osobne pogrde i diskvalifikacije na račun županijskoga stranačkoga dužnosnika i sisačko-moslavačkoga župana. Sljedećega jutra na stranici zagrebačkog internetskog news-portala, osvanulo je (uz više autorskih fotosa tajnice Jelene Folnović – op. p.) naslov „Stranačka zapovijed bit će izvršena!“. Poprilično sarkastično, Željko Krapljan – kao da se ismijava članstvu i županijskom vodstvu stranke – satirično kaže: „Ovako velik odziv na sastanak pokazatelj je kako je sisački HDZ odlična, homogena i ozbiljna organizacija koja će na izdanu zapovijed predsjedniku stranke 11. rujna odgovoriti „Zapovijed izvršena!“. Bilo je to nimalo duhovito poigravanje s javnošću u kojem se – zbog izostanka kandidacijske potpore – Krapljan podsmjehuje demokratičnoj odluci središnjice o slobodnom, bez direktiva, preferencijskom glasovanju za HDZ-ove kandidate. Bez sumnje, ironizirao je i „preporuci županijskoga izbornog stožera da se gradska organizacija Siska treba javno izjasniti, dajući podršku jednom kandidatu“.

Osobni favoriti predsjednika HDZ-a

Tajnica GO HDZ-a Jelena Folnović potom u svojoj internetskoj poruci članstvu ironično kaže:“Stav Predsjedništva HDZ-a Sisak i dogovor postignut sa svima vama da svaki član može slobodno odlučiti kojem će kandidatu s HDZ-ove liste u našoj izbornoj jedinici dati preferencijski glas jedino je ispravan…“ Na krajnje proziran i inatljiv način na tržnici „Kontrobe“ 25. kolovoza, Željko Krapljan sugrađanima predstavlja „svoje osobne favorite, Barišića i Prgometa, te prvoga na zagrebačko-sisačkoj listi Gorana Marića“. Svaka čast spomenutima, ali… Za to vrijeme sisačka kandidatkinja, dr. Željka Josić, kao da ne postoji, ostavljena je u sjeni. S nekolicinom osobnih i stranačkih prijatelja, prošla je Josićeva tržničkim etažama i platoima, a poslije posjeta mnogim gradskim i seoskim temeljnim ograncima priliku da se neposredno obrati biračima dobila je na središnjem predizbornom skupu HDZ-a u Domu Rafinerije nafte 31. kolovoza. Ipak, nakon održanih izbora dr. Željka Josić osvojila je zavidan broj preferencijskih glasova (1622) i u Sisku je na drugom mjestu, odmah iza SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (1912), bolja i od Gorana Marića (1554), Miranda Mrsića (1074) ili pak Ive Žinića (987). Iako je svojim neprihvatljivim soliranjem uvelike utjecao na nervozu u redovima članstva, Krapljan je nastavio po svome. Nije ga zabrinulo srpanjsko istupanje iz stranke dugogodišnjega člana HDZ-a, uglednoga obrtnika, predsjednika TO Topolovca i dragovoljca Domovinskoga rata, Jurice Devčića, ali ni napuštanje stranke devet članova TO Topolovca zbog nestatutarnih postupaka. I Devčić i petnaest topolovačkih članova HDZ-a uputilo je prosvjedne predstavke zbog Krapljanovih manipulacija u središnjicu i županijski odbor. Baš kao da je osobno dao velik doprinos zajedništvu i izbornoj pobjedi, Željko Krapljan već 12. rujna upućuje javnu zahvalu „na postignutim rezultatima svim Siščanima koji su podržali listu HDZ-a za 6. izbornu jedinicu, listu broj 10. Također i svim predsjednicima TO, Mladeži HDZ-a, članovima i simpatizerima stranke“. Pri tome, pomalo preuranjeno za Sisak, zaključuje da je ostvareni učinak pokazao da je HDZ pridobio povjerenje najvećeg broja birača 6. Izborne jedinice.

Devčić: Istupnica zbog kršenja Statuta i ugleda HDZ-a

Od 2011. godine, nakon neplanirana povratka iz aferama opterećene zagrebačke direkcije HAC-a – još od izbornoga inženjeringa i nestatutarnoga preuzimanja gotovo nasljedne političke dužnosti od Dinka Pintarića – Krapljan brojnim odlukama, objektivno, uzrokuje podjele i nejedinstvo u stranačkim redovima. Tvrde to mnogi nezadovoljni hadezeovci iz 34 temeljna ogranka, priželjkujući žurne promjene nepovoljna stanja. Nakon prvoga susreta s tada još budućim predsjednikom stranke u Sisku, 9. srpnja, na kojem je s djelomično istinitim informacijama istupio i Željko Krapljan, Jurica Devčić je sutradan uputio pismo i potpisanu istupnicu Andreju Plenkoviću. U njemu kaže:“Nekoliko godina unatrag pojedini članovi Gradskoga odbora, radeći i vodeći brigu isključivo o svojim osobnim interesima i probicima, narušavaju ugled HDZ-a u cjelini. Gradski odbor u prošlom i sadašnjem mandatu radi u polovičnom sastavu, a sve zbog samovolje pojedinih članova Gradskoga odbora. U sadašnjem se mandatu saziva sjednica odbora, kada se unaprijed zna da neki članovi neće moći nazočiti. Usprkos protivljenju jednoga dijela članstva odbora koji napuštaju sjednicu, pristupa se kooptiranju novih članova u Gradski odbor, samo da bi u daljnjem radu postojala većina naklonjena predsjedniku. Upozorili smo i predsjednika županijske organizacije o navedenim nepravilnostima i kršenju Statuta HDZ-a , ali do sada odgovora ili bilo kakvih poteza nema. Svim ovim radnjama proteklih godina u Sisku je ugled i status HDZ-a vrlo loš, što se vidi iz gubitka izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće, ali ni budućnost prema sadašnjoj situaciji u HDZ-u nije obećavajuća. Ljudi na terenu su nezadovoljni, a neki članovi Gradskoga odbora vode brigu samo o sebi, pa pojedinci radna mjesta mijenjaju kao čarape. Iz svega navedenoga nije mi preostalo ništa drugo ili se uklopiti u sivilo stranke ili donijeti tešku odluku i istupiti iz HDZ-a. Svim poštenim članovima HDZ-a želim da dočekaju bolje dane i da se vrate prvim danima utemeljenja, kada smo s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom osnovali HDZ koji su nam kasnije slogom i zajedništvom iznjedrili i obranili domovinu Hrvatsku…“, napisao je u Na spomenute travnju izabrani član Gradskoga odbora i predsjednik topolovačkoga HDZ-a Jurica Devčić.

Nečasni i nedemokratski postupci

Iza potpisivanja istupnice, Željko Krapljan više je puta pozivao na razgovor, nudeći kompromisno „gužvanje i bacanje predstavke“. Devčić, međutim, nije odustajao. Zbog toga što je Željko Krapljan, samovoljno i protivno odredbama Statuta, vršiteljem dužnosti predsjednika Izvršnoga odbora – umjesto skupštinom izabranoga potpredsjednka Josipa Pavičića – imenovao člana TO Miju Vidovića, petnaest članova HDZ-a uputilo je 1. rujna predstavku predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, glavnom tajniku Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Županijskoga odbora Ivi Žiniću. „Potaknut kontinuiranim nedemokratskim i nečasnim djelovanjem predsjednika Gradskoga odbora Sisak, g. Željka Krapljana i pasivnošću obmanutih odgovornih osoba i mjerodavnih tijela HDZ-a, g. Devčić je istupio iz članstva u HDZ-u“, napisali su i vlastoručno potpisali predstavku troje Pavičića, dvoje Vidakovića, Marčinkovića i Šalkovića, Vesna Bauman, Josip Zlogleđa, Josip Brodarac i Roko Luketić. Na spomenute (dis)kvalifikacije Gradski odbor HDZ-a i njegov predsjednik, bar zasad, nisu se osvrnuli, premda su već uvelike okrenuti lokalnim izborima. Što se pak tiče međusobnih, po nama neodrživih odnosa između dvaju stranačkih vodstava, na potezu je Županijski odbor HDZ-a. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Henrik VIII.galdovački
  #1 Henrik VIII.galdovački 11 listopada, 2016, 07:31

  Sisačka HDZ-ova manipulacijska štorija ima i nastavak: Nikad potvrđeni vlasnik gradske organizacije Krapljan sam je odabrao, bez konzultacije s ograncima, budućega kandidata za prvoga građanina Siska. Poštenoga i nadasve stručnoga, ali svakako naivnoga psihologa, koji u psihološku patologiju lažljiva “magistra” nije proniknuo. Premda se verbalno zalagao samo za kandidate s fakultetskom diplomom, valjda onakvu poput svoje i one kuruzarskoga Šapine, dvoje doktora znanosti i iskusnoga dipl.ekonomista ipak je izigrao i eleminirao. Tko im je kriv, nisu se domislili da imaju posla s lašcem poput Bizantinaca i martologa Šešelja i Pupavca. Neka Bog sada pomogne zalutalom Kvisku Pedru mutikaše Krapljana.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Marjan Gašljević
  #2 Marjan Gašljević 30 rujna, 2016, 10:43

  Mnogima bih na sve ovo kazao: “Dobro jutro”. Prije šest godina pokušali smo mijenjati sisački HDZ u stranku tolerancije i prosperiteta, u stranku pozitivne političke utakmice s željama usmjerenim jedino na prosperitet Grada. Tada sam s govornice upitao izaslanike da li se povremeno pogledaju u ogledalo. Teško i bez stida išli su u “koloni po jedan” pred pozornicu KKV na podu koje su zaokruživali listiće a nad njima na stolici je sjedio i nadzirao ih “car sisačkog HDZ-a” okružen s nekoliko “intelekualnih batinaša.” Gubitkom Grada na izborima koji su uslijedili nastavljeno je rasturanje sisačkog HDZ-a. Ovdje želim samo skrenuti na pozornost da su i ovi koji su sada istupili držali štangu Krapljanu. Raspušteni su svi Temeljni ogranci čak i oni koji su se pokazali izuzetno uspješnima, da bi Krapljan sa svojom ekipom postavio poslušnike. Minči, poznati sisački Munchausen, ne tako davno primljen u Stranku sa zadaćom da je pripomogne rasturiti postaje Krapljanov “duhovni vođ” a sada kada je Akademiku nasapunao dasku “savjetuje”, hm, “tolerantnog” Ivu Žinića. Hajdmo kazati javnosti da niti Žinić niti Akademik nisu prvotno izabrani nego postavljeni i to nekoliko puta sve dok nisu ustrojili svoju glasačku mašineriju o kojoj je Središnjica više puta izvještavana ali su oni preko svojih vezica uspjevali potapšati eventualne promjene. Kako li su samo izigrali dr. Josić na izborima dok se je većina članstva nadala novom vjetru i napretku Stranke. Spomenuti sisački Munchausen sa svojim je vjernim sljedbenicima Pušijurom, Vjernim Tomom, Juricom Pekinezerom, Avijatičarem i Stenlijem i Olijom iz TO Sisak Novi usprkos dogovoru na razini TO da će glas dati Željki u zadnji čas okrenuo kaput. Da li mu je to plaćeno mjestom u nadzornom odboru koje je dobio od Žinića možemo samo nagađati jer je, u konačnici, Žiniću miliji na čalu GO Sisak Krapljan od dr. Josić ma što tko mislio i pisao. Mislim da nije rješenje istupanje iz HDZ-a već je rješenje nastaviti se boriti da Stranka stane na noge i postane ono što je oduvijek i bila, posebno u Sisku, vodeća snaga svih građana ovog napaćenog i devastiranog Grada. Nismo bježali kada su na Sisak navalile mnogostruko jače spodobe, naoružani do zuba, suprostavili smo im se i pobijedili. Stoga, nemojmo sada pred nekoliko batinaša i štetoćina plaćenih sitnim privilegijama ( lažni ratni put, nadzorni odbor, zakup poljoprivrednog zemljišta, i dr. ) pokleknuti već se nastavimo boriti za Stranku koju smo, bar većina nas, istinski stvarali od začetka. I, naravno, pogledajmo se povremeno u ogledalo.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ignac
  #3 Ignac 25 rujna, 2016, 14:39

  Bitno je, međutim, da, kad je već dr. Josić stavljena na listu HDZ-a, o njenoj budućoj sudbini ne odlučuju primitivci prometnoga i kriminalnoga usmjerenja, poput Sekulić-Lovrić-Merzel, mr. Krapljana, dr. Jacquesa i drugih, diplomanti mentora Alojzija Brkića ili pak Rašida ef. Zuke, Kandića i Petobrzinca.Otkud među “ubačenim” članovima sisačkoga odbora, liberal Maramica, otkud janafovac Tkalčić, Fiilnović, Vajs i tko još sve nije. Odreda aferaši dugorepaši i spodobe dugih prstiju. Jadni naš nekad ponositi HDZ…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Saša Leopold
  #4 Saša Leopold 23 rujna, 2016, 20:00

  Sve ovo je žalosno i komentirati. Pogotovo nama, nezadovoljnim članovima koji u gradskim organizacijama činimo već godinama sve da “srušimo” s trona predsjednika kojega ne treba ni imenovati. Svi pokušaji do sada su nažalost ostajali jalovi zbog raznih čimbenika – ali kako naš narod kaže nada umire zadnja. Okružen svojim ljudima koje je instalirao po većini temeljnih ogranaka, a zatim i u gradskom odboru, drži vlast i mi kao stranka gubimo izbore od IKEBANE i njezinih sjevernokoreaca. Sva ta tiranija ide u fino upakiranom celofanu prividne demokracije, a u stvari kupovinama, prijetnjama i ucjenama. Pa zaboga samo smo ljudi i to je žalosno. Kada smo u temeljnom ogranku u dva navrata, a kojemu pripada i dr. Željka Josić – pobjednica ovih izbora u Sisku po preferencijalnim glasovima što se tiče HDZ-a unatoć sveprisutnoj opstrukciji gradskog vodstva pod predsjednikom – željeli istoj dati moralnu i ljudsku i kolegijalnu potporu bili smo onemogućeni kao da se radi o nekome s Marsa. To je naravno dirigirano od predsjednika GO Sisak a provedeno preko predsjednika TO Sisak Stari g. Darka Bijelog uz podršku njemu odanih članova. Cijeli film se odvrtio u strahovitom vrijeđanju i omalovažavanju kandidatkinje za Sabor RH. Jadno, da jadnije i niže ne može. Međutim, usprkos svemu dobar dio nas je izbornu noć proveo u društvu naše doktorice slaveći i radujući se njezinom rezultatu. .Uskoro, jako brzo ista će biti gradonačelnica Siska.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code