MAMIĆ UHIĆEN JER POREZNI USKOK SMATRA DA SU IGRAČI U DINAMU IGRALI BESPLATNO

MAMIĆ UHIĆEN JER POREZNI USKOK SMATRA DA SU IGRAČI U DINAMU IGRALI BESPLATNO

19. studenoga, 2015.

dfb8cfd1ec6c52df3849a64b6c24c576_L
Dinamo je usluge offshore tvrtki plaćao pri transferima Marija Mandžukića 200 000 eura, Eduardo da Silva 500 000 eura, Dejana Lovrena 900 000 eura… Off shore tvrtke su od Dinama preuzimala i potraživanja igrača za koje Porezni USKOK smatra da su bila nepostojeća. Sumnja se da iza off-shore tvrtki stoje istarski poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić

Priredio: Franjo Dobrović

Zdravko Mamić, njegov sin Mario Mamić, Damir Vrbanović, Igor Krota i Sandro Stipančić su uhićeni zbog spornih transfera igrača poput Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, zatim Mathiasa Chaga, Davora Vugrinca, Andersona Coste…
“Za razliku od dosadašnjih poreznih nadzora, u kojima se po svemu sudeći u ugovorima Dinama s off-shore tvrtkama nije vidjelo ništa sporno, nova analiza koju je proveo Porezni USKOK zaključila je da je riječ o isplatama na osnovi fiktivnih pravnih poslova. Drugim riječima, usluge za posredovanje pri prodaji, za koje je Dinamo offshore tvrtkama plaćao velik novac, uopće nisu pružene.
Osim usluga posredovanja, porezna je u dokumentaciji Dinama navodno pronašla i ugovore prema kojima su te off-shore tvrtke preuzimale potraživanja igrača Dinama prema klubu, koja su također bila nepostojeća.”, neslužbeno je doznao Jutarnji list u broju od četvrtka 19. studenoga.

Offshore tvrtke iz Belizeja, Hong konga, Malezije…

“U porvoj istrazi Zdravku Mamiću i suradnicima stavljalo se na teret da su novac uzimali na osnovu tzv. aneksa ugovora, a ovaj put tereti ih se da su novac izvlačili uz pomoć agencija za prodaju igrača. USKOK sumnja da su u transferima od 2002. iz Dinama izvukli oko 10 milijuna eura”, napisao je Jutarnji.
“Analiziranjem porezne dokumentacije Dinama otkriveno je da je Dinamo u transferima igrača surađivao s offshore tvrtkama: Rasport Menagment A.G., Corporate Advatage Limited, Real Sport Menagment Limited, Wang Corporation… Te offshore tvrtke su preuzimale potraživanja igrača od Dinama. Tvrtke su registrirane u raznim državama od Švicarske, Velike Britanije, do Belizeja, Malezije i Hong konga. Sumnja se da iza tih tvrtki stoje istarski poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić.
Dinamo je usluge offshore tvrtki plaćao pri transferima Marija Mandžukića 200 000 eura, Eduardo da Silva 500 000 eura, Dejana Lovrena 900 000 eura… Off shore tvrtke su od Dinama preuzimala i potraživanja igrača za koje Porezni USKOK smatra da su bila nepostojeća.”, piše u istom tekstu kojeg potpisuju novinari Marin Dešković i Željko Petrušić.
Sudeći po ovim neslužbenim informacijama Porezni USKOK misli da igrači nemaju potraživanja i da su u Dinamu igrali besplatno.

Jedna od glavnih vijesti u inozemstvu

Uhićenje čelnika hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića jedna je od glavnih vijesti dana u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, piše Večernji list. 
Naravno, tu vijest su prenijeli mediji iz susjednih država, ali i ugledni mediji iz cijeloga svijeta.
Blic je na tu temu napisao čak tri članka, u prvom da je uhićen Zdravko Mamić, u drugom su pisali o privođenju Damira Vrbanovića u zračnoj luci, a ”impresionirao” ih je i detalj iz Maksimira kada je jedna osoba izišla s maskom iz filma Vrisak.
Dnevni Avaz opširno je pratio cijelu akciju, od uhićenja Zdravka Mamića pa sve do ispitivanja u USKOK-u.
Španjolska Marca već je upoznata sa Zdravkom Mamićem, u posljednje vrijeme puno je pisala o njemu jer se nakon uhićenja u srpnju spominjao i Luka Modrić pa im je cijela priča postala zanimljiva.
“Predsjednik Dinama Zdravko Mamić i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović danas su uhićeni pod optužbom za pronevjeru, primanje mita i utaju poreza. Također je uhićen Mario Mamić, sin Zdravka Mamića, koji je uključen u istu aferu, dok je prostorije Dinama pretraživala policija”, piše Marca i podsjeća na uhićenja iz srpnja kada je sumnjiv bio i transfer Luke Modrića.
Daily Record piše kako se Mamiću na teret stavlja da je navodno oštetio državni proračun za 7,5 milijuna eura. U svom članku podsjeća i na ranije uhićenje, ali i to kako je Dinamo ovog ljeta prodao Jozu Šimunovića u Celtic za 4 milijuna funti, ali da još nema naznaka da je taj transfer sumnjiv.
O ovom slučaju raspisali su se i Reuters, Guardian, 101 Great Goals, ali i mediji u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj…. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. vip
  #1 vip 21 studenoga, 2015, 10:52

  O istarskim poduzetnicima Sandru Stipančiću i Igoru Kroti, za koje se sumnja da su preko svojih off shore tvrtki prali novac od trgovine igračima Dinama za Zdravka Mamića, još u veljači ove godine govorio je bivši saborski zastupnik Damir Kajin. Doduše, Kajin je tada upozoravao na slučaj gradnje buzetske kompostane iza koje je stajala jedna od Krotinih off shore tvrtki. Danas je, kaže, uvjeren da iza Krote i Stipančića stoji šef IDS-a Boris Miletić i da pojedini dužnosnici IDS-a imaju račune u raznim poreznim oazama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. rukfaš
  #2 rukfaš 20 studenoga, 2015, 14:17

  dinamo i mamić su u zadnje 3 godine od grada zagreba i bandića dobili 250 milijuna kuna. tko tu koga kara i tko je klijent a tko prostitutka?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. I.R.H.
  #3 I.R.H. 19 studenoga, 2015, 19:40

  Čuo sam da je jedan hotel kod nas prije 7-8 godina, još dok se renovirao doveo iz Turske pun hotel radnika i stavio ih u sobe po 4, negdje i više. Bili su registrirani kao da su turistii da je jedna osoba po sobi. Hotel s 5 zvjezdica s računima od nekoliko tisuća eura po danu jer su navodno maksimalno koristili sve dodatne usluge hotela popot fitnessa s osobnim trenerom, svakodnevne masaže u wellness i spa koji je bio u renoviranju (a mnogi od njih su upravo bili radnici).
  Svi su koristili doručak u krevet i puni pansion, kao i trošili nenormalne novce na dnevni najam sala za sastanke, VIP parking (došli su autobusom). Jeli su u improviziranoj menzi, a usluga se naplatila kao vrhunska usluga s osobnim batlerom. Po meni sasvim solidan način pranja novca uz minimalno ulaganje i još minimalniji rizik.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code