MAGIJA SUVREMENE SLOVENSKE UMJETNOSTI

MAGIJA SUVREMENE SLOVENSKE UMJETNOSTI

9. travnja, 2015.

Andraž Šalamun_Sonce_akril_1991

Gliptoteka HAZU od 9. travnja do 3. svibnja 2015.

Napisao: Ivan Raos

Izložba MAGIJA UMJETNOSTI predstavlja bitnije umjetničke izraze slovenskih umjetničkih protagonista koji su se nametnuli u gotovo polustoljetnom razdoblju od 1968.do 2013. pokazujći nam njihova djela, otvara se u četvrtak 9. travnja 2013. u 19 sati. Na otvorenju izložbe govorit će autor izložbe Aleksander Bassin, muzejski savjetnik i likovni kritičar i voditelj Gliptoteke HAZU, Medvedgradska 2, akademik Đuro Seder, Veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk i državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Anton Peršak. Pokrovitelj izložbe je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Prije gostovanja u Zagrebu izložba je bila predstavljena u Beču u Kunstlerhaus-u.

Individualizirana autorska poetika

Izložba obuhvaća u povijesnoj liniji odabrani pregled umjetničkih djela slovenskih slikara, kipara i fotografa, pojedinaca kao i grupnih pojava, koji su zajedno oblikovali kulturu jednoga od višenarodnih prostora nekadašnje propale države Jugoslavije. Zapravo riječ je o specifičnosti kasno modernističke prakse sedmog i osmog desetljeća prošloga stoljeća o ekspresivnoj novoj figuraciji i neokonstruktivizmu. Ulazak u postmodernizam potkraj osmoga i otvoreno deveto desetljeće karakteristični su u slovenskoj umjetnosti po osamostaljenju retroavangarde i izrazito individualiziranoj ovodobnoj autorskoj poetici koja prevladava u novom, likovno iznimno bogatom prostoru samostalne slovenske države proteklih dvadeset godina.

Aleksander Bassin, koji niz godina prati likovna zbivanja u Sloveniji i na prostorima nekadašnje jugo države, odlučio je prikazati takozvanu povijesnu razvojnu liniju koja je započela u sveopće poznatoj nemirnoj (i u umjetnosti) 1968. godini. Činjenica je da su slovenski umjetnici starijih naraštaja bili predstavljeni već nakon Drugoga svjetskoga rata na različitim izložbama i u Austriji i Italiji, uključivo s predstavnicima Grupe 69, koju je okupio i predstavljao Zoran Kržišnik, dugogodišnji direktor Moderne galerije i generalni tajnik Međunarodnoga grafičkog bijenala u Ljubljani.

Izabrane umjetnike, čija djela potječu iz nacijinih, autorskih i privatnih zbirka, čine slikari (53), kipari (18), grafičari (6) i fotografi (19). Zapravo sva su slikarska djela na izložbi razvrstana po nastupima njihovih autora u pojedinim desetljećima, što u velikoj mjeri vrjedi i za djela kipara, njihovih vršnjaka, fotografi i odabrana četvorica grafičara prikazani su u posebnim prostorima.

Izložba u izložbi

Središnja dvorana ugošćuje »izložbu u izložbi« pod nazivom Pejzaž, kao tematsku preokupaciju u slovenskom slikarstvu i fotografiji. Ta izložba predstavlja izraziti slovenski specifikum koji ima svoj presedan i tematski kontinuitet još od nastupa velike slovenske četvorke impresionista – Riharda Jakopiča, Ivana Grohara, Matije Jame i Mateja Sternena – s početka prošloga stoljeća. Pogotovo u Beču, jer se od njihova nastupa na tamošnjem Miethkeovu salonu lani navršilo točno 110 godina. Nije slučajno što je okolica staroga srednjovjekovnoga grada Škofje Loke već tad bila slovenski Barbizon i da baš od tamo potječu imena i djela onih ovodobnih slikara koji su bili protagonisti te izložbe u izložbi, i to već u svojim sedamdesetim godinama. Izložba je bila postavljena u Vili Manin u Udinama i Kunstlerhaus-u u Beču.

Izložba za posjetitelje, Medvedgradska 2, je otvorena od 9. travnja 2015. a ostaje otvorena do nedjelje 3. svibnja 2015. (utorak – petak 11-19 sati, vikend 10-14 sati).

Životopis: Aleksander Bassin (kritičar), rođen 1938. u Ljubljani. Višegodišnji je direktor Gradske galerije u Ljubljani od 1989. do 2009., potpredsjednik međunarodne udruge likovnih kritičara AICA, tajnik Međunarodnoga bijenala male plastike u Murskoj Soboti i kustos mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih izložbi (bijenala u Veneciji i São Paulu, trijenala u New Delhiju). Izim studioznih uvoda u različitim katalozima, stručnih članaka u domaćim i inozemnim časopisima i novinama, objavio je više likovnih monografija – o Lojzi Spacalu, Stani Kregaru, Janezu Boljki, Stojanu Batiču, Viktoru Magyaru, Štefanu Galiču, Janezu Knezu, Hermanu Gvardjančiču, Stojanu Kerbleru, Joži Kološi, Hami Čavrku i Miroslavu Šuteju.

Mail: [email protected]T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code