(KUKU)RIKAJUĆI UDARI U NAJSTARIJEM HRVATSKOM NOGOMETNOM KLUBU

(KUKU)RIKAJUĆI UDARI U NAJSTARIJEM HRVATSKOM NOGOMETNOM KLUBU

4. kolovoza, 2015.

stadion-ispred03
Zajedno s pravašima gradonačelnica uništava sisačku „Segestu“

Napisao: Josip Frković

Mjesec dana iza skandaloznog zaključavanja stadionskih ulaznih vrata igračima i članovima uprave najtrofejnijega nogometnog kluba, novoga drugoligaša „Segeste“, koje je bahatom ravnatelju Sportsko-rekreacijskoga centra „Sisak“ Saši Petku daljinskim upravljačem naredila još bahatija čelnica (kuku)rikajuće gradske vlasti, Kristina Ikić Baniček, sve su se pretpostavke obistinile. Spomenutoj crvenoj drugarici koja propagira zelene povrtne ideje jednostavno – nakon kopiranja željezarine postmaspokovske kadrovsko-kulturne revolucije iz 1971. i smjenjivanja prvenstveno uglednih Hrvata izvan SDP-a i onih u HDZ-ovom domoljubnom okrilju – nije mogla otrpjeti neke neprincipijelne koalicije. Nije joj odgovaralo da, primjerice, predsjednik HNK „Segeste“ bude multipraktični građevinsko-ugostiteljski i ekološki poduzetnik, a direktor kluba djelatna vojna osoba. Ne znamo, doduše, je li gradonačelnica i istodobna šefica SDP-a povodom nogometne krize poput JBT-a prethodno pisala pismo vjernim sportskim i stranačkim drukerima, tek predzadnjega dana srpnja održana je brzopotezna izvanredna skupština crveno-bijelih. Potrajala je cijelih 20 minuta, uz telefonski osiguran tijesan kvorum (od 33 člana nazočilo je njih 18!) i lakonski presjek događanja u kratkotrajnom mandatu i ostavku Ivice Kneževića i Davora Ivića. Skupu je nazočio i dugogodišnji navijač SDP-a, „Segeste“ i svojedobni logističar ekipe kratkotrajno vladajućih „esdepeovaca“ Davorka Vidovića iz 2005., ugostitelj Zoran Slavnić. S razlogom je bio razočaran trenutnim stanjem u klubu. Baš kao i svojedobnim poslovnim krahom svoje kolodvorske restauracije, u kojoj su na temelju narudžbenica SDP-ove reprezentacije održavani partijski derneci. Ali, vratimo se brzopoteznom skupu „segestaša“, koji je u novom sastavu uprave nakanio provesti potpunu konsolidaciju i financijsku stabilnost kluba.

Pravaši potpornjaci gradskog SDP-a

Odavno ostarjeli navijači kluba iz najsvjetlijih drugoligaških dana „Segeste“, međutim, ne mogu se oteti dojmu da je najnoviji skandal i zabrane ulaska na Gradskom stadionu u Vrbini izazvao netko iz SRC-a „Sisak“, koji nije držao potrebnim konzultirati gradonačelnicu pri najavi odigravanja humanitarne utakmice hrvatske svećeničke reprezentacije. Svjetlo na kraju dugovima obavijena tunela obećali su dosegnuti novi predsjednik Sead Delkić, te članovi Izvršnoga odbora, Branimir Pupić Jovanović, Sali Idrizi i Siniša Vučemilović. Jesu li spomenuti Siščani ikad igrali nogomet, spadaju li među redovite promatrače utakmica, odnosno jesu li ujedno i grupaški navijači – poput skojevaca „Kopa beacha“ socijaldemokratske samoupravljačice KIB, na žalost, još nismo uspjeli doznati. Izvjesno je, međutim, da u izvršenju postavljenih zadaća sanacije stanja u „Segesti“ gradonačelnica veliku potporu – baš kao i bivša dvostruka dužnosnica regionalne razine MLM – može imati u navodno izvornim, đapićevskim pravašima, Miši Ivankoviću, Zdenku Korenu i novopridošlom tehničkom savjetniku „Sisačkoga vodovoda“, bez imalo političke kombinatorike, Peji Trgovčeviću. Istina, nedostaju još dva Željka, Soldo i Kardaš, te njihov uporni hercegovačko-moslavački sljedbenik Jozo Bilobrk… Olakotna je okolnost što se radi o dvojici penzića, pa se gradska uprava i firme neće dalje pretrpavati profesionalnim uhljebima. Još prije dvije godine, otpuštajući zatečene kao prekobrojne, javno je to obećavala KIB, umješna uzurpatorica lokalnih partijskih pozicija današnjega savjetnika HGK, Davorka Vidovića. Prema insiderskim informacijama, od ljeta 2013. u Gradskoj su vijećnici 43 novozaposlena djelatnika. Istina, financijski je pročelnik i početna uzdanica Vedran Brnić napustio blagodati visoke plaće i stalnih tenzija u Rimskoj, ali i „cvikanja“ kartica. Oslobođena ih je jedino sveprisutna sjena KIB, pravnica Gordana Karapandža Prica. Dotična je, tvrde trbuhozborci gradonačelnice, pravnički mnogo potkovanija i pismenija od Branke Šimanović, pa se mnogi pitaju ne uređuje li GKP i visokonakladni „Sisački vjesnik“. Povratak iz posudbe u staro društvo Zabe, čujemo, planira i trenutni zamjenik pročelnika Upravnoga financ-odjela što ga partijske prisege, samokritike i intrige uopće ne obvezuju.

Umro je „zlatni“ Miro Vuletić

I dok su nogometaši zauzeti svojim brigama, poznatu Ulicu Vatroslava Lisinskoga podno dimnjaka oronule stare tvornice likera Petra Teslića i rodni grad zauvijek je napustio Miroslav Vuletić. Više se neće pojavljivati na svom prizemnom prozoru, pozdravljati prolaznike i djecu iz susjedstva pozivati na berbu sočnih crvenih jabuka. Staro će stablo na međi Gopčevih, bake i djeda pok. glazbenika-slikara Mihaela Penića iz Zavidovića, Siska i Šolte, ponovo obilato roditi. Tihi i skromni otac Zlatka i Mladena, dugogodišnji zaposlenik ZIK-a i tri desetljeća korisnik zaslužene mirovine, Miro Vuletić zadnjih se godina u roditeljskoj kući hrvao s teškom bolešću. Uz njega je i u tim trenucima danonoćno bila supruga Ljerka rođ. Pustaj. Osim članova obitelji, od Miroslava Vuletića, kojega su mnogi znali i po očevu nadimku Robica (tata Zlatko, poratni trgovac, prošao je nedužan 1945. s domobranskim gubitnicima, slikarom Slavom Strieglom, Stjepanom Vrbanovićem, Stankom Mesićem Canom i Štefekom Belovarićem užase partizanskoga križnog puta – op.a.), oprostio se velik broj Siščana, vremešnih gimnazijskih i sportskih kolega. Rođen 1934., Vuletić je osnovnu školu i gimnaziju završio u Sisku, dok je Kemijsko-prehrambeni fakultet pohađao u Zagrebu. Bio je član Zrakoplovnoga društva „Sisak“ i Aerokluba „Željezara“. Bio je prvi sisački aeromodelar koji je sudjelovao na Prvenstvu svijeta 1955. u njemačkom Mainzu, a potom u sastavu reprezentacije bivše države na četiri natjecanja. Prvak Hrvatske bio je 1958., šesti u pojedinačnoj konkurenciji na međunarodnom natjecanju u Poljskoj, te prvi na „Varteks-kupu“ 1959. u Varaždinu. Osim brojnih drugih, bio je i dobitnik zlatne C značke, najvišega modelarskoga priznanja u svijetu. Bio je vrhunski graditelj, konstruktor i međunarodni modelarski sudac, te nositelj Zlatne značke SFKJ. U plave visine vječnosti, kojima su davnih desetljeća plovile njegove vrhunske motorne i ine lebdjelice, Miroslav je Vuletić ispraćen višeglasnom vjersko-nacionalnom pjesmom kraljici Hrvata.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code