KRSNIK: SADA JE ZAGREB CENTAR NOVE ORJUNE

KRSNIK: SADA JE ZAGREB CENTAR NOVE ORJUNE

8. studenoga, 2023.

 

Piše: Vjekoslav Krsnik

Nekoliko događaja u posljednje vrijeme svratili su pozornost javnosti na oživljavanje novog jugoslavenstva ili kolokvijalno rečeno na uskrsavanje zloglasne političke organizacije iz monarhističke Jugoslavije poznate pod kraticom “Orjuna”. Budući da svi ne znaju što ona znači treba podsjetiti da je “Orjuna” kovanica od  “Organizacije jugoslavenskih nacionalista”. To je bila ekstremno desničarske čak po djelovanju i fašistička udruga koja je uporište  imala osobito u Dalmaciji. Orjunaši su bili zagovornici koncepta autoritarne države suprotstavljene demokraciji i parlamentarizmu, te su poput fašista i nacista  imali dobro uvježbane i organizirane naoružane skupine za pritisak i teror. Članovi takve Orjune u Drugom svjetskom ratu priključili su se četnicima u Dalmaciji i to osobito i Kaštelima i okolici Šibenika.

Najhrvatskiji Split   

Naravno nova Orjuna u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj kao organizacija ne postoji, ali je i te kako prisutno novo jugoslavenstvo i to tridesetak godina nakon raspada komunističke Jugoslavije Taj naziv koristi se u pojedinim nostalgičnim prilikama u širem smislu rehabilitacije jugoslavenske ideje. Najsvježiji primjer je nedavno otkrivanje spomenika poznatom splitskom novinaru Miljenku Smoji u povodu 100. obljetnice njegovog rođenja. Sa televizijskim adaptacijama njegovog “Malog mista” i “Velog mista” Miljenko Smoje je stekao neporecivu slavu lokalnog kroničara dalmatinskog kolorita, pa se s te strane ne može dovoditi u pitanje njegov spisateljski opus. Međutim Miljenko Smoje bio je politički poznat kao integralni Jugoslaven, što se tu i tamo može primijetiti u njegovim tekstovima, pa i u spomenute dvije televizijske nizanke. Osobno sam na stranicama “Slobodne Dalmacije” ratovao s Miljenkom Smojem nakon jednog opširnog teksta u splitskoj “Omladinskoj iskri” objavljenog 1988. godine, dakle za vrijeme komunizma, pod naslovom “Splitom vladaju profesionalni diletanti”. U tom tekstu Smoji je zasmetalo što sam iznio podatak iz prethodnog popisa stanovništva, po kojemu je po postotku Hrvata koji u njemu žive Split najhrvatskiji grad u Jugoslaviji. Taj postoak u Splitu je iznosio 83,1 posto, u Zagreebu 79,9 posto a u Rijeci koju je klasnije Vojislav Šešelj proglasio “najvećom srpskom, lukom” 67,3 posto. Miljenko Smoje je u tom tekstu u “Slobodnoj Dalmaciji” pod naslovom “O najhrvatskijem Splitu” ustao u obranu “crvenog” i “jugoslavenskog” Splita, pa mu je očigledno zasmetalo moje pozivanje na službenu statistiku o “najhrvatskijem Splitu”, a to se dvije godine kasnije u raspadu Jugoslavije iskazalo velikim demonstracijama hrvatskih domoljuba  pred Komandom Vojnopomorske oblasti JNA.

Otkako je nakon raspada komunističke Jugoslavije u krvi stvorena hrvatska demokratska država novo jugoslavenstvo koje neki komentatori pretjerano uporno uspoređuju s Orjunom stalno je prisutno u većoj ili manjoj mjeri na političkoj sceni. Problem je u tome što u novostvorenoj hrvatskoj državi dobar dio političke kaste mentalno još uvijek živi u propaloj federaciji koja je zbog toga što nije mogla samostalno funkcionirati sredinom 80-tih godina jednostavno bankrotirala. Apologeti novog jugoslavenstva, u ovom slučaju novi “orjunaši” zaposjeli su veći dio javnog prostora na čelu s Hrvatskom radiotelevizijom, ali i drugim televizijskim nacionalnim kanalima, zatim u nevladinim udrugama financiranim između ostalog iz inozemstva, pa na društvenim mrežama i vodećim tiskovinama na čelu s “Jutarnjim listom” i “Večernjim listom”. Temeljno je pitanje gdje je centar tog novog jugoslavenstva. Je li to Zagreb ili po nekim orjunaški Split.

Pogledajmo činjenice koje će dati odgovor na to intrigantno pitanje. Prije svega početkom prošlog stoljeća kad se raspala Austrougarska monarhija jugoslavenska ideja rođena je u Hrvatskoj a ne u Srbiji. Radićeve “guske u magli” ignonirale su “Prosinačke žrtve”, a što je još tragičnije te “Prosinačke žrtve” pod utjecajem novog jugoslavenstva ignoriraju se i danas. Na zgradi na Jelačićevom trgu stoji spomen ploča na kojoj ne piše tko je strojnicom pokosio domoljubne pripadnike Domobranske pukovnije, a Hrvatski radio prošle godine u svojoj emisiji “Dogodilo se na današnji dan” 5. prosinca uopće nije ni spomenuo taj značajan datum hrvatske povijesti. Dakle to je simbolično početna uloga Zagreba u oživljavanju u postojećim političkim okolnostima nove “Orjune”  Komunistička federacija se raspala ali sedamdesetogodišnji mentalitet, monarhističke i komunističke Jugoslavije je i dalje živ. Uostalom prilikom raspada Jugoslavije u Zagrebu je a ne u Splitu osnovana “Ujedinjena jugoslavenska demokratska inicijativa” (UJDI)

 Centar nove Orjune

Zagrebu je trebalo više od dvadeset godina da s jednog od najljepših gradskih trgova ukloni ime diktatora Josipa Broza Tita. U Splitu prekrasna Titova obala odmah je nakon raspada Jugoslavija preimenovana u Obalu hrvatskog narodnog preporoda. Što je još važnije Zagreb ima Trg žetava fašizma, ali nema ni jednu gradsku ulicu posvećenu žrtvama komunizma dok Split ima Prilaz žrtava komunizma. Ili što kazati kad je u pitanju upravljanjem gradom. Zagreb je 20 godina birao jednog populističkog dotepence koji je krenuo iz SDP-a tobože lijeve stranke koja se nikad do kraja nije odrekla novog jugoslavenskog kompleksa pa čak ima prijedloga da se na zagrebačke ulice vrati Titovo ime. Zagreb nakon Borisa Buzančića nikad nije imao na čelu hrvatskog domoljuba, pa to ni sad s Tomislavom Tomaševićem nije slučaj, dok je Split imao kakvog takvog domoljuba također dotepenca Željka Keruma.

U sadašnjoj kampanji  oko Smojine 100. obljetnice rođenja etiketiranje Splita kao središta nove Orjune je potpuno promašeno. Prije svega na otkrivanju njegovog spomenika na Matejuški za koju je bio emotivno vezan nazočilo je nekoliko desetaka njegovih poklonika. Nakon nekoliko dana njegov spomenik bio je zasut bojom, a poslije toga čak je jedan prosvjednik mokrio po njemu. Split u cjelini dakle nije opsjednut Smojom kao neumornim poklonikom jugoslavenstva i negatorom hrvatskog Splita. Ovdje treba spomenuti malo poznat detalj iz Hajdukove povijesti. Kad su “bijeli” odbili ponudu da igraju u talijanskoj fašističkoj ligi poslali su s Visa u povodu blagdana Sv. Dujma poruku “hrvatskom” a ne po Smoji “jugoslavenskom” Splitu. Po svim tim činjenicama može se lako zaključiti gdje u sadašnjoj Hrvatskoj centar novog jugoslavenstva, odnosno kolokvijalno nove Orjune. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable..
    #1 Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable.. 8 studenoga, 2023, 21:17

    Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina počeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {[email protected] }

    Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac bez da su mi dali išta zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi treba i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam s njima putem e-pošte: ([email protected]), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila ([email protected]). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. ([email protected])

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code