KRAPLJANU NIKAD DOSTA (PO)ČASTI

KRAPLJANU NIKAD DOSTA (PO)ČASTI

21. listopada, 2016.

 

 

Dajte malo mjesta, dozvolite, gđo predsjednice, da Vam predstavim budućega gradonačelnika Siska…” Izrekao je to dugo godina umišljeni moćnik i “malokalibarski intelektualac”, koji usprkos brojnih karakternih deficita demokratskim lupanjem šakom o stol glumi intelektualnu superiornost, javno prijeteći besmislenim etiketiranjem novinaru-uredniku portala “Tjedno.hr” svakovrsnom odmazdom zbog objavljenih istina o stranačkim podjelama. Očigledno je sam previsoko podigao letvicu političkih ambicija

Napisao: Josip Frković

Želeći, valjda, mnogobrojnim hrvatskim braniteljima i Siščanima okupljenima na Trgu bana Josipa Jelačića za županijski Dan hrvatskih branitelja, pokazati kako se osobno poznaje s predsjednicom države gospođom Kolindom Grabar Kitarović, sve goropadniji zagovornik neistine i kontroverzni predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a, Željko Krapljan, u uniformi časnika HV-a, snagom mišića i volje za samoprezentacijom, razmaknuo je odušeljeno mnoštvo željno fotografiranja s najdražom gošćom u kojem je bila i šefica županijskoga parlamenta.

Malokalibarski intelektualac

Dajte malo mjesta, dozvolite, gđo predsjednice, da Vam predstavim budućega gradonačelnika Siska…” Izrekao je to dugo godina umišljeni moćnik i “malokalibarski intelektualac”, koji usprkos brojnih karakternih deficita demokratskim lupanjem šakom o stol glumi intelektualnu superiornost, javno prijeteći besmislenim etiketiranjem novinaru-uredniku portala “Tjedno.hr” svakovrsnom odmazdom zbog objavljenih istina o stranačkim podjelama. Očigledno je sam previsoko podigao letvicu političkih ambicija, prizemno se hvaleći prijateljstvom s politički etabliranim i autoritativnim dužnosnicima HDZ-a. Sam sebi umislio je političke zastupničke ili gradonačelničke visine, od kojih je prva 11. rujna nepovratno izostala. Srdačno rukovanje s Krapljanovim osobnim kandidatom za odgovornu dužnost u očekivanju HDZ-ove pobjede na lokalnim izborima 2017., prof. Franjom Šabanom, kratko je ispred Ordinarijata Sisačke biskupije potrajalo, jer se napola promrzla prva dama suverene Hrvatske bez zaštite kišobrana požurila prema službenom automobilu. Ondje, ispred sisačke katedrale, ispraćali su je sisačko-moslavački župan i glinski ratni bojnik Ivo Žinić, pomoćnik zapovjednika za operativne poslove 20. domobranske pukovnije i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

Prijeteći kažiprst

Nekoliko trenutaka kasnije, u jednom od brojnih šatora za poslijepodnevno druženje uz iće i piće hrvatskih ratnih veterana – račanovski kažiprst upozorenja. Sebični policijsko-vojni branitelj Sunje, željan eksluzivnih počasti u svim prilikama, Željko Krapljan, vidno rasrđen, prigovorio je što je Plaketu zahvalnosti, umjesto njega, preuzeo zapovjednik Treće sunjske satnije 57. SAMB-a “Marijan Celjak”, odnosno prvi zapovjednik obrane Sunje, nadasve skromni Marijan Kolaković. Neki od živih aktera tih povijesnih događaja tvrde pak – budući da je obrana od velikosrpske pobune i agresije postupno izrastala iz oružanih snaga MUP-a – da je plaketu zapravo trebao preuzeti netko od čelnika policije. Nešto slično, doduše daleko od očiju javnosti, desilo se i s 57. samostalnom bojnom ZNG-a “Marijan Celjak”, prvom dragovoljačkom postrojbom u ZNG-u, za koju je plaketu, tvrde najupućeniji “orgmobovci”, trebao preuzeti Atif Mujkić. Ali, hrvatskim braniteljima, ne samo sisačko-moslavačkima, nikad dosta političko-povijesnih i vojno-kronoloških dogovaranja i prigovaranja…Na svečanoj pozornici grada hrvatskih pobjeda, tik uza zgradu Sisačke biskupije, u povodu 25. obljetnice prve ofenzivne i uspješne oružane akcije pripadnika 2.A gardijske brigade i združenih snaga ZNG-a u Novom Farkašiću (petrinjsko Pokuplje), 18. listopada 1991., nije zamijećen nitko od predstavnika aktualne SDP-ove gradske samovlasti. Bez gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, koja uvijek koristi obilazne prometne koridore bez sakralnih objekata, njena politički normalnijega zamjenika Marka Kričke, prvog potpredsjednika Gradskoga vijeća laburista Ivice Rendulića ili pak resornoga pročelnika obrazovanja, kulture, sporta, hrvatskih branitelja i civilnoga društva, Gorana Grgurača. T

14 komentara

Uskoči u raspravu
 1. anno
  #1 anno 17 rujna, 2018, 08:40

  Gde se sad skriva kralj otpremnina iz državnih tvrtki ?
  Gdje mu je njegvo
  kratečansko poštenje ?
  Od kada mu je stranka pukla na lokalnim izborima nigde ga nema.
  A širil se kaj paun sa svojim repom.
  Tko leti visoko ne bu dugo..

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pepa
  #2 Pepa 3 studenoga, 2016, 09:22

  Kaj ste se uzgraktali, ko očerupane posavske vrane, kaj niste skužili zakaj je kraplan navijal za onu trojicu iz Gorice i Zagreba. Njega je najviše zanimal bivši nogometni sudec Goran Marić, koji je na kraju dobil najvrednije ministarstvo za državnu imovinu.Kod njega bu dotični uglednik dobil mesto načelnika uprave za kupoprodaju…To je najbolje i za državu, pogotovo za načelnika želka.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ne prevazilazi nego nadilazi
  #3 Ne prevazilazi nego nadilazi 23 listopada, 2016, 09:13

  Krvati se kaženadilazi,a sporski nadilazi, pa oni kazu prevaziđeno,a mi kaćemo nadiđeno. Kad pišete pokušajte pisati hrvatskim jezikom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Nezajažljivi
  #4 Nezajažljivi 23 listopada, 2016, 08:47

  Dobro kazuje Gašljević kad tvrdi “da egoizam Krapljanov PREVAZILAZI svekolike mu mogućnosti” i tko bi onda lud ili pijan pretrčavao HDZ-u zbog spomenutog “diva”, kako to imputira sunjski anonimni Ivan. U tranzicijskim danima i godinama, pogotovo pred sigurnom ratnom prijetnjom vasceloga fašističkoga srpstva i kad je bilo pitanje biološkoga opstanka Hrvata, jedino je pretrčavanje svih poštenih i časnih domoljuba moglo biti na pravoj strani, prema ideji pomirbe i odlučne obrane u Domovinskom ratu. Sve drugo su bezvezna trabunjanja, a paušalno etiketiranje tzv komunjara, dimna zavjesa zaštite korupcionaša, ratnih i drugih profitera, kriminalaca zajedničkoga tajkunskoga naziva. U to spadaju reketari, potpisnici lažnih ratnih putova i vojnih mirovina, kadroviranja i ucjene za radna mjesta hrvatske sirotinje, dioničari bagerskih i inih kompanija slijepih na sukobe interesa, razvlačenje kaznenih istraga pravosuđa za ravnopravnije od ravnopravnih, svašta što narod ipak zna iščitati. I baš ti i takvi nameću se u strankama kao neporecivi, nepogrešivi i čedni autoriteti. Takvi su, zar nije bjelodano, Hrvatsku doveli na rub potpune propasti i prevelikih podjela u kojima uživaju upravo novovalne antife svih fela. A Krapljan se samoreklamerski i opsjenama poželio udobne fotelje drugarice “Smrt fašizmu”…

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Istinoljubac glinski
  #5 Istinoljubac glinski 23 listopada, 2016, 07:07

  S pravom moram posumnjati u dobre namjere Marijana Gašljevića, koji se tendenciozno bavi povijesnim nadnevcima Domovinskoga rata. I dok podučava notorne stvari o sunjskoj satniji 57. SAMB-a i lipanjskom formiranju postrojbe, spominjući 1. rujna 1991. i 81- samostalni posavski bataljun Krapljanov, zaobilazi činjenicu da je istoga dana mobiliziran i prvi bataljun 120. brigade prebjegloga majora JNA iz Ilirske Bistrice našijenca Vlade Hodalja. I o tome postoje povijesne činjenice. A i to je neporeciva povijest DR-a…Da bi se predstavio javnosti, nesretni i nasrtljivo naporni mudrijaš istinoljubac iz Viduševca (brat korektnih vojnika HV-a Katice i Ivice) spominje usputni memoarski prizor dr. Ive Šterka o “borcu ispod stepenica Šakićeve kuće”, želeći difamirati dragovoljca i aktualnoga župana Ivu Žinića. S pravom se stoga moram priupitati je li Gašljević opće i zračne opasnosti junački pratio na otvorenom, s trga ili neke poljane? Nezadovoljan je MG i pojavom “brojnih drugih borčina”, kako veli zločesti istinoljubac,pa i pojavom teško invalidnog Željka Srpaka za SAMB, te puk. Ibrahima Novljakovića za Operativnu grupu gen. Budimira. U nastavku MG nariče nad netrpeljivostima, egoizmom i drugim boljkama, kojih osobito nije lišen toliko opjevavani Krapljan. Važno je ipak i ponajprije s poštovanjem prisjećati se dana i godina, kada smo nadmašili sami sebe i objektivne naše mogućnosti u borbi s brutalnim Miloševićevim pravoslavnim crnorukašima i fašistima. A Hrvati ipak po starom, uz kletve Zvonimirove.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Miroslav iz Lekenika
  #6 Miroslav iz Lekenika 22 listopada, 2016, 23:00

  Više sam negoli siguran (kako si se potpisao), Ivane iz Sunje, da se radi o I.D-u, onom istom dobrohotnom i anacionalnom odborniku prve višestranačke Skupštine općine Sisak, koji je 1990. cendrao “kako bi se bar u početno bijelo polje šahovnice” mogla ugraditi petokraka zvijezda. Da četnički vuci s Kikovićem vojvodom i Gvozden Borom s Petrove gore budu siti i ovce na broju. Bože nas sačuvaj takva domoljublja! Za Ivanku Roksandić ne znam, a za “senilnoga novinara” mogu predočiti i pristupnicu HDZ-a s povijesnim datumom 22. XII.1990. Znaš li ti, Ivane iz Sunje, što se toga dana zbilo? Novinar, međutim, ne radi za pojedince, traži i objavljuje samo istinu, koja u Sunji educiranoj od Krapljana ne vrijedi. Njegove su laži i njegove mreže jače od istine… Što se “gospodina” Darka tiče, neka ne etiketira, on je svakako tupa i glupa stara komunjara-kradezenjara…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Darko iz lekenika
   Darko iz lekenika 23 listopada, 2016, 13:52

   Miroslave iz Lekenika ? nešto malo znaš ali brzo zaboravljaš da osoba koju braniš ili bolje rečeno Frkoviću koji sam pišeš kao Miroslav pišeš gluposti pa svi koji smo sudionici tog vremena znamo do kad si bio u partiji i do kada si bio predsjednik Viječa MZ u SO Sisak ispred SKH – SDP rat je već dobro bio i 1993 predstavljao si SKH nas pamćenje još služi, vidim da ti hlapiš lagano kumrovački kurs novinarčić s završenom osnovnom školom.

   Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno
  #7 Anonimno 22 listopada, 2016, 20:44

  Tajntakozvani nadasve skromni “prvi zapovjednik”Sunje to nije nego Damir Gorša koji je osobno prvi dan otvorene agresije 27.07 1991g.smijenio onim cuvenim šamarom ovog “nadasve skromnog “gospodina i preuzeo zapovjedanje obranecSunje do dolaska Ž.Peše.
  Dakle recimo jednom a to je juceci receno na danima branitelja sunje tko je prvi zapovijednik obrane sunje DAMIR GORŠA.O Zeljku Krapljanu sve najbolje kako u policini i vojsci tako i u ratu i miru.
  Tko je Josip Frkovic prvi put cujem ali pise nebiloze.
  Frkovic

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Darko
   Darko 22 listopada, 2016, 21:08

   Kad pročitaš vidiš da je Frković stara komunjara u svojoj staroj i senilnoj glavi brka godine imena … sad je posta predsjednik Domobrana a 1987 godine pljuvao i pisao protiv domobrana

   Odgovorite na ovaj komentar
 8. Glinjanka
  #8 Glinjanka 22 listopada, 2016, 20:19

  Zašto Žinić kao pomoćnik zapovjednika za operativne poslove 20. domobranske pukovnije nije plaketu dodijelio zapovjedniku 20. domobranske pukovnije????

  Odgovorite na ovaj komentar
  • marko
   marko 22 listopada, 2016, 20:49

   Cijeli ceremonijal je izvodio Žinić da bi sam sebi dodijelio plaketu ma tko šiša sve ostale. Lovrička je barem napunila stadion da djeca nešto čuju, vide i nauče žalosno da nitko izuzev djela branitelja nije ni znao vidijo sam pedesetak ljudi koji su sa strane gledali
   Loše izveden igrokaz

   Odgovorite na ovaj komentar
 9. Ivan iz Sunje
  #9 Ivan iz Sunje 22 listopada, 2016, 17:49

  Slučajno sam saznao za ovaj Frkovićev portal pa čitam kako paušalno i neistinito piše o Sunji …, čak gospodin Gašljević zna točno i datume. Želim kazati da je Želko Krapljan kao mladić bio primjeran uzoran zapovijednik. Frkoviću vidim za koga pišeš i radiš nekad si to radio za partiju a sad za Žinića razočaran i tužan od sinoć jer nam je tvoj Žinić upropastio večer da nisam sjedio iza njega ne bi vjerovao što sam čuo i na svoje oči gledao. Dožupanica Sinjeri ga pita gdje je bio do sad kaže na Djedu u Kostajnici kaže mogli ste me pozvati ma ti ne bi išla otkud znaš, kad je Žinić izvali “ne seri” nisam vjerovao što čujem ona upita što si rekao da bi on ponovio opet isto “ne s…” drhtajući i u suzama izletila je van Kruno Cavrić i ja smo izletili van i nismo ju našli. Još uvijek ne mogu doći k sebi jer znam da je dožupanici poginuo brat u 17 DP Nakon toga druga strašna stvar Žinić prilazi rukuje se s Orkanom što mi pružaš ruku kad si me tužio kaže Orkan …, bilo je tu puno ružni riječi prema Žiniću on bez srama ne znam ti ja ništa …Neznam čime smo zaslužili takvog župan i molim načelnika Grgu Dragičevića da ga ne zove u Sunju da nam kvari svetkovine za koje se mi pripremamo i radimo. Kasnije sam shvatio zašto Krapljan,Vrbanek i novinar Gajdek nisu sjeli naprijed nego na pola dvorane, čuo sam kad ih je Marijan Žarinčić zvao da sjednu naprijed. Poslije sam shvatio i čestitam dečkima što nisu sjeli s Žiničem. Frkoviću totalno si u krivom i radiš za vrlo čudnu osobu, žao mi je što se dugo znamo, isto me je razočarala Ivanka Roksandić koja nije stala u zaštitu dožupanice barem kao žene ništa me ne može iznenaditi kao ni 1991 kad sam otišao iz partije a ti Frkoviću i Roksandička ste ostali vjerni partiji pa nakon tri godine pretrčavali u HDZ Frkoviču ovo ti pišem jer nemam tvoj mobitel ako ti što nije jasno nazovi me.
  Ivo iz Sunje

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Dragec
  #10 Dragec 22 listopada, 2016, 10:54

  Poštovani g. Gašljeviću! Vjerujem da bi spomenuti novinar, vaš i brojnih drugih Siščana suborac u zapovjedništvima Operativne skupine Siska i Banovine, te Operativne zone HV-a Zagreb s indignacijom odbacio paušalne ocjene o neutemeljenu napadanju na Željka Krapljana. Pogotovo osobnoj netrpeljivosti, jer do čovjeka i njegova dostojanstva. Autora ovoga i tisuća ranijih tekstova desetljećima poznajem i s njime prijateljujem da bih prihvatio ishitrene ocjene o njemu. S druge strane, siguran sam da poštuje učinak i vojni čin svakoga ratnika za našu domovinu. Je li spominjanje nimalo lijepe scene “pometanja” oduševljenih Siščana oko predsjednice države viđeno iz neposredne blizine, a k tome i nimalo ugodno podizanje pomalo prijetećega račanovskoga kažiprsta spram skromnog i samozatajnoga suborca i jednoga od prvih branitelja Sunje zbog preuzimanja Plakete zahvalnosti za postrojbu, doista neutemeljeno? Tvrdim: Nije! Nije stoga što dotični snagator drži da je njegov udjel i u ratu i u miru najveći i da stoga ima najviše prava diskvalificirati, ponašati se sirovo, nekulturno i nedolično.Više je to uzročno-posljedična stvar naravi i karaktera umišljena moćnika, u ratnim vremenima dragovoljca i teško ranjena hrvatskog branitelja, uspavana na lovorikama nimalo vjerodostojne, sebične politike daleko od borbe za opće dobro. Loše je to što Krapljan svoj odnos spram okoline i pojedinaca gradi na krutom omalovažavanju razina zasluga pojedinaca, svih i svakoga, dajući si prava neporeciva arbitra, gotovo Zeusa. Takav je odnos – uz potporu brojnih njegovih sljedbenika – pogotovo kad se odgrne druga strana medalje apsolutno neprihvatljiv. Duh poštovanja i tolerancije oduvijek je krasio naš kršćanski i srednjoeuropski civilizacijski puk, na ponos svih Hrvata.Onaj tko misli drukčije, svkako nije na dobru putu.U svim prilikama treba više poštovanja i tolerancije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Marjan Gašljević
  #11 Marjan Gašljević 21 listopada, 2016, 11:59

  Osobno sigurno nisam fan Željka Krapljana ali mi je mrsko kada se netko neutemeljeno napada. Željko Krapljan ima svojih vrlina i mana kao i svi mi uostalom. Egoizam mu često prevazilazi svekolike mogućnosti. I kada sam mu se svojevremeno politički suprostavio izbjegavao sam kazati bilo što o njegovim manama a prvenstveno ga blatiti kao dragovoljca Domovinskog rata, nedvojbenog ratnog vojnog invalida i suborca. Žalosti me neutemeljeno omalovažavanje jednog a favoriziranje drugog. Pod ovim drugim mislim na “borca ispod stepenica Šakićeve kuće” koji u konačnici i usprkos toj svojoj životnoj epizodi nije ništa manje ili više branitelj od Krapljana. Prvenstveno poradi istine o podjeli priznanja povodom Dana branitelja želim Vam uvaženi gospodine Frkoviću skrenuti pozornost na činjenice za koje posjedujem dokumente a koje ste, namjerno ili iz neznanja, propustili navesti u članku: 27. 06. 1991. formirana je Sunjska satnija pod zapovjedništvom skromnog i poštovanog Marjana Kolakovića kao 3. satnija 57. samostalnog bataljuna ( pored još drugih 5 ). Dana 01. 09. 1991. formiran je 81. Samostalni Posavski bataljon za čijeg je zapovjednika imenovan Željko Krapljan. Od 01. 05. 1992. godine kada je formirana 165. brigada (Sunjska) pa do 13. 12. 1992. kada je rasformirana 81. Posavski i 82. Sunjski bataljon bili su u njenom sastavu. Do formiranja 17. dpmobranske pukovnije postrojbe koje su branile Sunjski mostobran nazivali smo u nadređenim zapovjedništvima “Snage Sunje”. Ovaj naziv nikada nije zapovijedno niti sklopovno potvrđen niti uveden u mobilizacijski razvoj ali je imao formalne zapovjednike i zapovjedništva koje je izuzetno dobro kordiniralo i zapovjedalo snagama ZNG-a, policije, dragovoljaca i pučanstva pod zapovjedništvom Pavlaka, Peše, Praljka pa opet Peše. Dakle, Željko Krapljan je s punim pravom morao kao i Marjan Kolaković dobiti priznanje. Činjenica je da Krapljan nije izašao na pozornicu isto preuzeti već je poslao nekog drugog je posebna priča koja proizilazi iz njegova odnosa s Žinićem. Isto tako priznanje za 57. samb pored živučih zapovjednika iz 1991. godine Gorana Silaja i Asifa Mujkića preuzeo je na svoju ruku netko drugi kao i priznanje za Operativnu grupu za Sisak i Banovinu koju je, pored živućih Bože Budimira, Ante Jaričevića I Božina pomoćnika Vlade Zoretića te drugih subordinacijski viših časnika preuzeo Novljaković Ibrahim. Pravo Željka Krapljana da se nagurava da bi dopro do Predsjednice nije ništa manje od drugih, naprotiv, nemojte tražiti da dokumentiram “lažne borčine” koji su se ugurali na binu. Na žalost jedan lijepi spomendan kao i mnogo puta do sada narušio je egoizam pojedinaca, međusobna netrpeljivost, nepoznavanje stvarnih događaja na ovom području 1991., te “sindrom lažnog sjećanja” koji uvelike upravlja mišljenjima i, na žalost, događajima. Ovdje želim podvući i činjenicu da ne možemo izjednačiti branitelj=udruga prvenstveno iz prevelikog broja udruga koje pokušavaju naći svoje mjesto u novijoj povijesti Hrvatske pa i lažnim i iskonstruiranim događajima. Ne tako davno gospodinu Ivica Valentu voditelju muzejskog odsjeka za Domovinski rat i autoru izvrsne izložbe o domovinskom ratu predlagao sam da dokazano pozove zapovjednike postrojbi te da udruženim snagama posložimo događaje iz Domovinskog rata. Tko dođe dođe a tko ne neka “zauvijek zašuti”. Kako reče docent Nazor “kad politika stavi šape onda događaji izgube smisao i poprime često karikaturne oblike”. Ponavlja se opet. Ne ponovilo se radi mnogobrojnih istinskih branitelja koje ovakvi propusti i neistine bacaju u “bad” u kojem su i bez tih neistina koje im ruše uvjerenje u ono za što su se borili i samo dostojanstvo Domovinskog rata i njihovo osobno a to im je, izgleda, jedino i ostalo.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code