KORUGA: SEDAM KRISTOVIH RIJEČI U CRKVI SV. IVANA KRSTITELJA

KORUGA: SEDAM KRISTOVIH RIJEČI U CRKVI SV. IVANA KRSTITELJA

5. travnja, 2022.

 

 

Dovoljno potresen i zgrožen ljudskom slabošću, Isus se, nakon brojnih putovanja u Jeruzalem i po Galileji – od sjeverne obale Genezaretskog jezera do Filipove Cezareje (u blizini izvora Jordana), u svojoj trideset i trećoj godini, odlučio umrijeti i uskrsnuti. Sudbinu nalik Isusovoj u povijesti je imao i Sokrat, grčki filozof kojem je, pak, u sedamdeset i prvoj godini, 399 godina prije Kristovog rođenja, bilo nasmrt suđeno zbog bezbožnosti i zavođenja mladeži. Sokrat, kao bezbožnik, svakako nije propovijedao na gori, umnažao kruh, postio u pustinji, molio se ustrajno i svima obećavao odrješenje grijeha, ali je mirno prigrlio smrt ispivši čašu s otrovom. S druge strane, Isus je uoči smrti, išiban, izmučen i razapet na križu, nadljudski izgovorio sedam začuđujuće dubokih i simboličkih misli – o božjem oprostu, putovanju u raj, predaji sina, vapaju, žeđi, svršetku i osobnoj predaji – darujući i na taj način ljudima duh i život.

U obradi za gudački kvartet

Otada su Sedam Kristovih riječi na križu, kojima pripada osobito mjesto u pasionskoj tradiciji katoličke crkve, prema kronološkom slijedu naslikali brojni slikari, isklesali ili odlili vrsni kipari, opisali smjeli književnici i opjevali dubokoumni pjesnici i glazbenici, što rječju a što notnim pismom. Truda si je u razdoblju klasicizma dao i (Franz) Joseph Haydn (1732-1809) koji je 1787. godine u špilji Oratorio de la Santa Cueva u Cádizu, po prvi puta izveo odgovarajuće višestavačno djelo, takozvani podzemni oratorij Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu, op. 51, izvornog naziva: Musica instrumentale sopra le 7 ultime parole del nostro Redentore in croce, ossiano 7 sonate con un’ introduzione ed al fine un terremoto. Nedugo za objavom izvornika zaživjela je i obrada za gudački kvartet, skladba posebne čistoće i intimnosti, ispunjena fleksibilnošću i suptilnošću suzvučja gudačkih instrumenata, koju su, u subotu 2. travnja 2022 od 20 sati, na svom predzadnjem koncertu iz sezone 2021/2022 u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u zagrebačkoj Novoj Vesi 64A, publici predstavili članovi Zagrebačkog kvarteta. Glazbenom dijelu bila su pridodana i prigodna čitanja Isusovih poruka, uoči sonata, zvučno oblikovanih i ječnom akustikom gornjogradske crkve.

Uspjelo se suzdržano

A u težnji da se stvori predstava ne odveć religioznih, već i svjetovnih pjesama/sonata s prizvukom masonske uzvišenosti, temeljenih (i) na sveopćim ljudskim značajkama prisutnim u i oko Kristovog raspeća, uspjelo se pomalo suzdržano. Činjenica jest da sedam vrlo umjerenih stavaka, omeđenih dramatičnim Introduzioneom i potresnim Terremotom, nije bilo lako za izvesti. Dapače, u mrak i nadahnutu kontemplaciju trebalo je moći unijeti živost elementarnih tekstura i emocionalnih rezonancija koje su uvelike ovisile o svakom gudaču ponaosob, ali i o njihovoj iznimno preciznoj i promjenjivoj međusobnoj komunikaciji. U tom smislu, mjestimično su najblaže posrnuli svi osim violinista Davora Philipsa koji se podjednako dobro snalazio (čak i provocirajući) u harmonijskim suglasjima (s violom i violončelom) kao i u melodijskim linijama škakljivog rukopisa. Naime, da bi u često oštroj i bolnoj glazbi bila podjednako izražena tuga i prihvaćanje, snaga i slabost, zbunjenost i razumijevanje, valjalo je izvući točnije akcente i elastičnije dinamičke lukove, ipak nedovoljno izražene kod, primjerice, violončelista Martina Jordana. Naravno, riječ je bila o nijansama, o neosjetnim razlikama na koje nije mogao, niti je smio, djelovati ostatak kvarteta, a koje su bile nužne za (p)o(d)crtavanje jasnoće izravnih afekata i oplemenjujuće poniznosti. Možda upravo one, konkretne, koja je oduvijek nedostajala, a uvelike i danas nedostaje razmaženom, dekadentnom i razjedinjenom čovjeku koji, čak i ususret Uskrsu, intimno ratuje u svoja četiri zida, ali i javno, globalno, na rubu Europe i svijeta. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code