OD BAUŠTELE DO SLAVE

OD BAUŠTELE DO SLAVE

28. listopada, 2013.

 

 

kovac press10-171013

Duvnjaci i Livnjaci drmaju nogometom

Napisao: Ante Matić

Ovih dana bio sam u Duvnu pa mi je duhoviti i lucidni pisac i novinar Petar Miloš ispričao zanimljivu priču o Livnjacima i Duvnjacima.

Nakon što je za hrvatskog izbornika izabran Niko Kovač, čovjek se zapita je li istina da su podrijetlom iz Livna premijer Milanović, tajkun Andabak, nogometaš Šuker, braća Kovač i još neki ljudi koji vedre i oblače izvan Livna.

MAMIĆ JE CAR

Ako je to istina, a izgleda da jest, dodajmo tomu da su braća Mamići podrijetlom iz Duvna, pa tako ispada da u Hrvatskoj igru vode i drmaju Duvnjaci i Livnjaci.

-Sada Livnjaci vode hrvatsku državu i hrvatski nogomet – hvali se moj znanac iz Livna u kafiću, pa mi soli pamert kako je Milanović podrijetlom iz Livna, a roditelji Šukerovi i braće Kovač također su iz Livna. Kaže on da su Šukerovi iz Lištana, Kovači iz Lusnića. Vala mašala! 

-Ako je tako kako ti kažeš, onda te pitam ja kao Duvnjak, tko zapovijeda Šukeru i Kovačima?

I dok on šuti i sprema odgovor, s drugog stola doleti glas:

-Duvnjak Mamić, pajdo moj! On je car.

-Ja mislim da se najviše pita lipotica Anica, Robertova žena, ona zapovida svima – dobacuje neki drugi, koji bi vrlo lako mogao biti Duvnjak.

 -Inače volim Kovače, čak više Niku nego zeta Roberta. Ali šta će bit ako mu naša Anica uvrsti u reprezentaciju kakva rodijaka iz Duvna. Morat će ga barem pozvat u reprezentaciju da mu digne cinu.

NA LIVANJSKI NAČIN

Šalu kraju, ali u izboru Nike Kovača za izbornika reprezentacije, kažu, ako ne lažu, da nema nikakve namještaljke. Ja pak mislim drukčije.  Meni je tu nešto sumnjivo. Livnjaci su sredili Štimca na livanjski način. I nije slučajno što je Livnjak izabran. Da je u hrvatskom nogometu situacija normalna, Niko ne bi imao šanse. Jer bi se našlo domaćih “Livnjaka i Duvnjaka” koji bi zasjeli na čelo nogometne organizacije, a ne ovaj gastarbajter!

Gastarbajteri su poseban soj ljudi, oni su poput doseljenika u Ameriku koji su sve ostavljali u zavičaju i krenuli na put u nepoznato. Nevolja čuda čini. Posebice u kultiviranoj Europi gdje ne vrijede epska pravila “sabljom manu, iljadu ji smanu”, nego se svakomu nudi da se radom, poštenjem i marljivišću dokaže. Kažu da Niko nije imao velik talent za nogomet poput brata mu Roberta. Sve je nadoknadio radom. Europa, odakle nam dolaze Kovači, cijeni rad i nagovještaj da će netko uspjeti. Balkanski mentalitet poznaje samo Bogom dane, europski pušta da se razvije ono što je Bogom dano, a u djetinjstvu nevidljivo. 

Niko je Kovač imao sreću da je rastao u takvom društvu. Bio je ničiji. Njegov ćaća Mato kao obični bauštelac nije mu mogao pomoći svojim vezama. Ali je od početka njegove karijere u Berlinu netko prepoznao njegov talent za rad i usavršavanje. Tako je naučio da ti nitko ništa neće darovati zbog talenta. Koliko je talenata u nevještim rukama propalo?! Za Hrvatsku se najžešće bore upravo momci iz dijaspore kojima su roditelji usadili patriotski naboj, a oni ga na terenu realiziraju na europski način. Borbom na igralištu, prigovorom sucu zbog greške i po cijenu crvenog kartona, čestitanjem protivniku nakon poraza i spremnošću da drugi put bude bolji.

Zato će Niko Kovač imati posla i ako izgubi dvije utakmice za Brazil. Za njega će uvijek biti posla. Za razliku od Štimca, koji je karijeru gradio na lijepim pričama, a na kraju izgubio i komentatorski kredibilitet. Baš sam volio njegove komentare, ali nakon svega… tko će ga slušati? Niko Kovač s tim nema problema. Čak ako i izgubi kvalifikacije za Brazil, njega će podržati čak i susjedi Duvnjaci, više nego “svoga” Mamića. Znaju oni koliko je Niko uložio u svoju karijeru, pošteno i ljudski, tako da mu ni “nevista Anica ne more zapovidat”.T

 

 

OD BAUŠTELE DO SLAVE

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code