KORUGA: DANYLO DOVBYSH POBJEDNIK 4. SAKSOFONISTIČKOG NATJECANJA JOSIP NOCHTA

KORUGA: DANYLO DOVBYSH POBJEDNIK 4. SAKSOFONISTIČKOG NATJECANJA JOSIP NOCHTA

22. lipnja, 2024.

 

Piše: Igor Koruga

Netom završeno 4. Međunarodno saksofonističko natjcanje Josip Nochta ove se godine, nakon uspješno provedenih prijava kandidata, pokusa s korepetitoricama, tri kruga izlučnih natjecanja te polufinalnih i finalnih nastupa u razdoblju od petka 14. lipnja do četvrtka 20. lipnja, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dokazalo kao jedno od vodećih svjetskih klasičnih saksofonističkih natjecanja, poglavito u smislu najviših umjetničkih, prosudbenih i izvedbenih standarda. Zbivanje je organizirala Muzička akademija (MA) Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, uz pomoć Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Zagrebačke filharmonije kao i naširoko uglednih sponzora i donatora vrlo vrijednih nagrada. Recimo samo to da je prvo mjesto laureatu donijelo, osim onog najbitnijeg, i iznos od 4 tisuće eura, alt saksofon Selmer Signature čija je vrijednost nesumnjivo bila veća od 7 tisuća eura, poklon pakete globalnih tvrtki za glazbala kao što su D’Addario, Ligature BG Duo, Sax Clinic, Brasseraj, Vandoren, a poklanjana su bila i notna i zvučna izdanja domaćeg izdavača Cantus i Muzičkog informativnog centra (MIC-a), te nastupi sa Zagrebačkom filharmonijom i Cantus ansamblom.

Žiri i natjecatelji

Probrani međunarodni Žiri činili su slovenska saksofonistica i pedagoginja, Betka Bizjak Kotnik, slovenski profesor i prodekan na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani, solist i komorni glazbenik, Matjaž Drevenšek, hrvatski saksofonist, komorni i orkestralni glazbenik, Nikola Fabijanić, španjolski saksofonist, pedagog i umjetnički direktor međunarodnog natjecanja saksofona Andorra Sax Fest, Nacho Gascón, britanski saksofonist, pedagog i vođa Pinewood Saxophone Quarteta, Kyle Horch, australski saksofonist, improvizator i pedagog, Joshua Hyde, finski saksofonist, pjevač i interdisciplinarni umjetnik, Joonatan Rautiola, ukrajinsko-mađarska saksofonistica, solistica, pedagoginja i članica dua saksofon-harfa Duo SeRa, Erzsébet Seleljo, hrvatski skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender koji je aktivno sudjelovao u orkestralnim nastupima i, na kraju, redovni profesor na zagrebačkoj MA, solist, komorni glazbenik i umjetnički ravnatelj cjelokupnog natjecanja Josip Nochta, Dragan Sremec. Dakle, definitivno se nije radilo o takozvanom međunarodnom natjecanju koje bi okupilo veći broj domaćih glazbenika i nekolicinu iz susjednih, regionalnih (bivših jugoslavenskih) zemalja, već o glasovitom nadmetanju na kojem su nastupili natjecatelji iz cijeloga svijeta, i to: iz Španjolske Iñaki Bermúdez (1994), Javier Bermúdez Sogorb (1997), Carlos Gimenez (1993), Vincent Orón Bolós (2001), Jesús Reneses Quintero (1995), Natalia Revert Ferrero (2001), Óscar Sala Esteve (2002) i Juan David Toro Martín (2001), iz Poljske Magdalena Szczęsna (2003), Kacper Puczko (2003), Michał Nowak (1998), Karol Mastelerz (2001) i Łukasz Dyczko (1997), iz Japana Wataru Hirai (2000), Satoshi Ihara (2002), Miho Kiyokawa (1992), Kazuya Makihara-Mon (1997), Takaya Minami (2002), Aoi Nakaya (2000), Hohsho Sekiya (2004), Mio Sugimoto (1996) i Yui Terada (1997), iz Južne Koreje Gunhee Cho (1997), Jonghwan Kim (1993) i Yeeun Lee (2001), iz Rusije Evgenii Chekashov (2002), Semyon Takmanov (2002) i Vadim Tkachuk (2003), iz Portugala Diogo Campinho Fernandes (1999), Leonor Dias (2007), iz Kine Yilang Cui (1999) i Yingshuo Ma (2001), iz Belgije Victor Cohilis (1999) i Jérôme Dejardin (2001), iz Taiwana Yen-Wei Chang (1996) i Jen-Hong Wu (2000), iz Slovenije Tadej Pance (2001), Sandra Rijavec (1999), Aljaž Sečnik (2002), iz Austrije Marton Bubreg (2004), iz Gruzije Giorgi Dzhishkariani (2000), iz Ukrajine Danylo Dovbysh (1997), iz Francuske Pierre Faget (1997), iz Izraela Ariel Levy (2002), iz Latvije Paulina Pitenko (1996), iz Mađarske Viktória Ilona Pusomi (2001), iz Italije Ileana Termini (2001), te iz Hrvatske Sven Crnković (2001), Filip Dujmović (1999), Marko Lucijan Hraščanec (1992), Arijen Mačak (1999), Patrik Prežgaj (1999), Nikola Smetko (1998) i Jan Tominić (2004), koji je u konačnici bio proglašen najboljim hrvatskim natjecateljem.

Na sreću, Uhlik četiri puta

Svemu su uvelike, razumije se sa svojim djelima Eksperimenti na temu Erica Dolphyja (Crveni planet) i Koncert za saksofon, gudače i čembalo, pridonijeli skladatelji Šimun Matišić i Tomislav Uhlik, pri čemu je Matišić bio (programski) obavezan u polufinalnom, a Uhlik u finalnom krugu. Uhlik je, dodao bih, po ne znam koji put iznenadio mnoštvo upućenih pratitelja i kolega u auditoriju s genijalnom skladbom, naoko (neo)klasicističkom, ali sa supermodernim i estetski nadmoćnim harmonijskim, melodijskim i polifonim rješenjima koja su, uz živahnu, arhetipsku pratnju čembalista Viktora Čižića, doslovno oduzimala dah. Na sreću, to se zbilo četiri puta zaredom, koliko je bilo i natjecatelja u finalnom krugu. Veliku zahvalu zaslužile su i korepetirorice, Ukrajinka Irèn Seleljo i Japanka Sae Lee kao i članovi Žirija u predselekcijskom krugu: saksofonisti Goran Jurković, Lovro Merčep, Saša Nestorović, Dragan Sremec i Tomislav Žužak. Žužak je bio i voditelj finalne večeri u kojoj su naposljetku bili proglašeni: četvrtopostavljeni, Gruzijac Giorgi Dzhishkariani (publici najsimpatičniji), trećepostavljeni, Španjolac Juan David Toro Martín, drugopostavljeni, Belgijac Victor Cohilis i ukupni pobjednik natjecanja, Ukrajinac Danylo Dovbysh. Cohilis je dodatno bio proglašen najboljim izvođačem Uhlikovog Koncerta, a Dovbysh gostujućim solistom na priredbi Cantus ansambla koja se ima održati u ponedjeljak 26. svibnja 2025. godine, najvjerojatnije u Malom Lisinskom. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code