RAZOTKRIVENE VUČIĆEVE LAŽI, AMERIKANCI ORUŽJE IZ SRBIJE ŠALJU U UKRAJINU

RAZOTKRIVENE VUČIĆEVE LAŽI, AMERIKANCI ORUŽJE IZ SRBIJE ŠALJU U UKRAJINU

21. srpnja, 2022.

 

Da ukrajinska vojska u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke granate koje su proizvedene u srbijanskoj tvornici oružja, valjevskom Krušiku 2018. godine, objavio je tjednik NIN pozivajući se na identifikaciju granata viđenih na snimku objavljenom na zvaničnom Youtube kanalu ukrajinskog Ministarstva odbrane

 

Priredio: Franjo Dobrović

Srbijansko ministarstvo obrane u srijedu 20.srpnja je, drugi put u posljednja tri dana, ponovilo da Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini naoružanjem i vojnom opremom i istaknulo da je srpsko naoružanje u ukrajinskom zrakopolovu, koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, bilo namijenjeno Bangladešu, a ne Ukrajini.

U ovom priopćenju ministarstvo navodi kako je “jasno da pojedinim domaćim i inozemnim krugovima, razočaranim što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportirala naoružanje Ukrajini, ponestaje ideja u izmišljanju laži kojima pokušavaju naštetiti Srbiji i njezinoj obrambenoj industriji”.

Ali, narod priča svoje: „Grcka vlada je uputila ostar demars Srbskoj vladi zasto nije obavestili unapred da avion nosi opasan teret. Takodje su uputili ostar demars ukrajinskog vladi sto nije obavestila da avion nosi opasan teret! Nisu nista uputili Bangladesu! Jasno je da je srbsko oruzje islo za Ukrajinu!! Kakve skolske granate!?!“, piše u jednom komentaru ispod priloga na Srbin.in portalu i podcastu.

Na tome portalu i podcastu koji vodi Dejan Petar Zlatanović, novinar kojeg je srbijanska policija pozivala na informativne razgovore zbog širenja informacija o izvozu oružja proizvedenog u Srbiji u ratom zahvaćenu Ukrajinu, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nazivaju izdajnikom iz Čipuljića. Citiramo: „Da bi sakrio aferu sa padom ukrajinskog aviona koji je nosio srpsko oružje, Aleksandar Vučić je sa Udba kolegama iz Zagreba pokrenuo aferu “Jasenovac”.Optužili su ga za isprazno srbovanje, a sve da bi se pozornost javnosti presmjerila s palog ukrajinskog transportnog Antonova u Grčkoj.

Priloge možete pogledati OVDJE:

https://www.youtube.com/watch?v=1SRFrKPv3o4

https://www.youtube.com/watch?v=9KJn8FeWM8M

New York Times i NIN

Uglavnom sugovornici kranje srpske nacionalističke orjentacije tvrde da Amerikanci kontroliraju svaki metak proizveden u Srbiji, a o toj „zaniljivoj ulozi Srbije“, u ratu u Ukrajini pisao je još u ožujku ove godine New York Times, a to se prenosili i hrvatski mediji kao primjerice „T-portal“

„Ova informacija baca novo svjetlo na proces pritiska na Beograd da nametne sankcije Moskvi. Prodaja streljiva, a vjerojatno i drugog naoružanja za obranu Ukrajine, mogući je čimbenik usporavanja izolacije Srbije i od strane EU zbog neusklađivanja vanjske politike.

Moskva je sigurno upoznata sa sudjelovanjem Srbije u naoružavanju Kijeva, ali je vjerojatno prisiljena prihvatiti takvu igru jer je svjesna da ne može zaustaviti Aleksandra Vučića u tom unosnom poslu. I da tako može obraniti politiku nenametanja sankcija.

Jedna od tvrtki koja se bavi pronalaskom tvornica koje mogu izraditi “nestandardno” oružje i streljivo je Ultra Defense iz Tampe na Floridi koja surađuje s proizvođačima oružja u Rumunjskoj, BiH, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj.

U Srbiji je to primarno dio kompleksa Zastava u Kragujevcu. NYT navodi da te države osiguravaju 90 posto “nestandardnog” streljiva koje kupuje Pentagon.“

Da ukrajinska vojska u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke granate koje su proizvedene u srbijanskoj tvornici oružja, valjevskom Krušiku 2018. godine, objavio je tjednik NIN pozivajući se na identifikaciju granata viđenih na snimku objavljenom na zvaničnom Youtube kanalu ukrajinskog Ministarstva odbrane. Citiramo:

“Iako je pre dve godine predsednik Vučić tvrdio da su poslednje granate iz Krušika, preko poljske firme, završile u Ukrajini još 2016, postoje dokazi da je dve godine kasnije iz valjevske fabrike otišla još jedna isporuka. Ukupno je Ukrajini isporučeno najmanje 53.500 granata, a postoje indicije da je i u ovoj trgovini Krušik ostao kraćih rukava”, navodi NIN.

Ugledni NIN je podsjetio da je Aleksandar Vučić 2019. godine, komentarišući vijest da su minobacačke granate kalibra 60 milimetara iz Krušika prodavane Ukrajini 2016, izjavio da je u pitanju bila samo jedna isporuka.

Javna tajna

Prema analizi NIN-a, od 2016. godine je u Ukrajinu, iz “Krušika”, isporučeno je 23.500 granata.

“Sve je obavljeno u skladu sa zakonom, ali su i pored toga bezbednosne službe obavestile ruske kolege o mogućem reeksportu za Ukrajinu”, preneo je NIN Vučićeve riječi od 23. studenoga 2019.

NIN otkriva da postoje dokumenta da je u travnju 2016. izvezeno ukupno 30.000 minobacačkih granata iz Krušika, a postoje dokazi i o izvozu granata iz valjevske tvornice također za Ukrajinu, i dvije godine kasnije, 2018.

Portal „Balkanska bezbednosna mreža“ je 15. ožujka naveo i da su na snimcima sa ukrajinskog ratišta navodno vide i automatske puške M70AB2, proizvedene u pogonima “Zastava Oružje” u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji.

Unatoč brojnim dokazima o javnoj tajni Vučićeva vlast pokušava sve tvrdoglavo demantirati. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code