KNJIGA AKADEMIKA PEČARIĆA O GENERALU BOBETKU

KNJIGA AKADEMIKA PEČARIĆA O GENERALU BOBETKU

25. lipnja, 2020.

 

Knjiga „General Janko Bobetko“ zasad nije objavljena u tiskovnom izdanju. Može se pročitati tek na portalu dragovoljac.com.

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/Bobetko2.pdf

Razlog tome su „plašljivci“, koji autoru čak nisu ni odgovorili na njegove zamolbe za pomoć oko njezina objavljivanja

Napisao: Mladen Pavković

Akademik Josip Pečarić ponovno je objavio sjajnu knjigu, sa sjajnim naslovom – „General Janko Bobetko“. Riječ je o knjizi koja može poslužiti i kao udžbenik za škole. Tu je sve o legendi hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, čovjeku i ratniku koji je umnogome zaslužan za stvaranje Hrvatske vojske, baš kao i za veličanstvenu pobjedu protiv srpskog i inog agresora.

U vrijeme agresije mnogi su mu se klanjali, zahvaljivali, jer je svojim mudrim ratnim odlukama i zapovijedima spašavao ljudske živote, ali i štošta drugo.

Bio je i ostao, do zadnjeg  dana – „u rovu“.

Ostao je sam sa suborcima i obitelji

Međutim, kad je opasnost koliko toliko minula pojedinci, prije svega iz tadašnje visoke hrvatske politike, počeli su naglo mijenjati pravac, pa su malo po malo i pojedine Junake hrvatskog Domovinskoga rata napuštali, umjesto da su ih branili, do „zadnjeg metka“.

Bobetko je nažalost pred kraj životnog puta – izdan.

Ostao je sam sa svojim suborcima i članovima svoje obitelji.

Ali, iako su ga pojedini hrvatski političari i politikanti tjerali na suđenje u Haag (da tamo dokaže svoju nevinost!) on im je i iz bolničke postelje poručio da ga na montiran proces i igrokaz  mogu „odnijeti“ samo mrtvog!

U svojoj knjizi Pečarić nas umnogome podsjeća baš i na to – da se ne zaboravi.

Knjiga na portalu

Nu, mojoj pak knjizi (Hrvatski mučenici, 1991.) objavio sam i razgovor s Jankom Bobetkom.

“Prijatelja u jednom mirnom procesu ima jako mnogo, poglavito ako od vas nešto očekuju, ako možete za njih nešto učiniti. Oni se tada vrlo brzo javljaju, često su prisutni, a vi dobivate dojam kako uživate jedan određeni autoritet. No, čim dođete u nevolje – prorijede se, pretvaraju se u plašljivce, u ljude koji su izgubili svoje dostojanstvo, koji su se plašili svakog pogleda i svakog pozdrava” – uz ostalo je tada rekao.

Knjiga „General Janko Bobetko“ zasad nije objavljena u tiskovnom izdanju. Može se pročitati tek na portalu dragovoljac.com.

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/Bobetko2.pdf

Razlog tome su „plašljivci“, koji autoru čak nisu ni odgovorili na njegove zamolbe za pomoć oko njezina objavljivanja.

A Bobetko nije bio bilo tko. On je Junak hrvatskog Domovinskoga rata. A ako se  ne može objaviti, odnosno pronaći u knjižarama,  jedna takva zanimljiva, dokumentarna i poučna knjiga o velikom Čovjeku i vojskovođi, pobjedniku Domovinskoga rata, kakve se knjige onda u nas danas tiskaju i primaju sve moguće nagrade i priznanja?

Akademik Pečarić i ovim je projektom pokazao i dokazao da je bilo Junaka, ali i izdajica, dezertera i ratnih profitera.

Dakle, ovo nije samo „roman“ o ljubavi jednog istinskog hrvatskog domoljuba prema svojoj Domovini, ovo je knjiga i o izdaji ne samo Bobetka već i nekih drugih hrvatskih mučenika i stradalnika.

A u životopisu Janka Bobetka (koji je odlično obradio i redatelj Kristijan Milić u dokumentarnom filmu HRT-a) čak su dva dobivena rata, Narodnooslobodilački i Domovinski.

To je čovjek koji je obilježio hrvatsku povijest, koji je bio glavni vojni strateg većine najznačajnijih hrvatskih vojnih oslobodilačkih operacija.

U knjizi se to  i dokazuje na najprihvatljiviji način, dokumentirano, kroz niz tekstova, analiza i komentara.

Na iznenađenje mnogih, a poglavito njegovih suboraca, Bobetko je uoči Vojno-redarstvene operacije Oluja (s mjesta načelnika Glavnog stožera RH)  umirovljen. Jadno i žalosno.

Neki su mu zamjerili kad je objavio knjigu „Sve moje bitke“, za koju je dobio i Nagradu braniteljskih udruga, na čijem sam bio čelu. Govorili su da je ovom knjigom sam sebi podigao kartu za Haag.

A on je, kao i sada Pečarić, jedino želio podastrijeti istinu i samo istinu, bez obzira koliko za neke bila bolna.

Preživio je pet atentata, prošao mnoge ratne i političke bitke, živ im se nije dao u Haag, ali umjesto da doživi mirnu i sretnu starost razni šupljiglavci i lažni domoljubi odredili su mu drugačiju sudbinu.

Umro je 2003., ali zahvaljujući i knjizi „General Janko Bobetko“ nikada ga nećemo i ne smijemo zaboraviti, jer bio jedan i neponovljiv, bio je i ostat će  temelja na kojima je stvorena hrvatska država. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 23:41

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 25 lipnja, 2020, 16:21

  Odlična knjiga. Čestitke vrijednom akademiku, ali i g. Pavkoviću, neumornom hrvatskom publicisti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code