KĆERI BOŽJE LJUBAVI NA TRIBINI U DUBRAVI

KĆERI BOŽJE LJUBAVI NA TRIBINI U DUBRAVI

29. listopada, 2015.

TRIB3

U sklopu serijala tribina „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ koje u povodu Godine posvećenoga života u Kulturnom centru u zagrebačkoj Dubravi u zajedništvu organiziraju Narodno sveučilište Dubrava i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica, u utorak 27. listopada predstavile su se časne sestre Kćeri Božje ljubavi.

Multimedijalno predstavljanje jedne od najvećih zajednica časnih sestara koje djeluju u Hrvatskoj bilo je kombinacija govora sestara o karizmi i apostolatu diljem svijeta te zborske pjesme. S. Danijela Koprek uz prigodnu je prezentaciju predstavila okolnosti utemeljenja družbe, povijesni razvoj te je predstavila najpoznatije Kćeri Božje ljubavi – blažene Drinske mučenice. S. Mihaela Purgar govorila je o djelatnosti samostana sv. Josipa u Granešini u Dubravi u kojem živi 31 sestra s naglaskom na apostolat molitava i žrtava starijih i bolesnih sestara, na rad sestara u kuhinji, šivaonici, zatim u župnom pastoralu, posebno na rad u školi i župi, na vođenje crkvenoga zbora, službe sakristanke i djelovanja u pastoralu mladih. Predstavila je i pastoralno djelovanje sestara izvan zajednice u Osnovnoj školi u Sesvetama, Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati te u Caritasovu domu za djecu u Dupcu. S. Danijela Koprek zatim je detaljno govorila o nastanku i djelovanju vrtića sv. Josipa u Granešini kojem je ravnateljica, dok je s. Gordana Igrec predstavila duhovni centar i sadržaje uz granešinski samostan te Suradnike Božje ljubavi, prvu katoličku zajednicu laika u Hrvatskoj, njih 27, koji su dali obećanja kao pridruženi laici časnih sestara Kćeri Božje ljubavi.

Uvodno je okupljene pozdravila voditeljica programa Narodnog sveučilišta Dubrava „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ dr. Lucija Franić Novak. Zatim se okupljenima obratio predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević koji je govorio i ostalim programima koje Konferencija organizira u Godini posvećenoga života. Izdvojio je izniman uspjeh redovničke himne „Hvala redovnika“ s kojom je tribina i započela, a koja bi uskoro trebala, uz potporu tajnika Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskupa Joséa Rodrígueza Carballa koji je nedavno bio u Zagrebu, doživjeti svoju internacionalizaciju. U publici je bilo časnih sestara iz pet redovničkih zajednica Kćeri Božje ljubavi, iz Granešine, Sesveta, Nove Vesi, iz zagrebačke katedrale te iz Karlovca pa je okupljenima bilo lijep doživljaj vidjeti toliki broj časnih sestra na jednome mjestu, na tribini crkvenoga sadržaja u svjetovnom prostoru. Kroz program je vodila Tanja Baran.T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code