KARMINE NACIONALNOG IDENTITETA

KARMINE NACIONALNOG IDENTITETA

22. veljače, 2020.

Inauguracija ne smije pretvoriti u neku prijateljsku proslavu gdje je prisustvovanje par prijatelja važnije od prisustva čelnika političkih stranaka, predstavnika vjerskih zajednica i diplomatskog kora. Zato gospodo političari izvolite precizno definirati protokol inauguracije koja će biti demokratska, dostojanstvena i na ponos svakog državljana, građana ili stranca

Napisao: Zoran Čapalija-Čaplja

Riječ inauguracija dolazi od latinske riječi „inauguratio“ a koristi se za postupak svečanog uvođenja u zvanje, položaj ili dužnost. Tim činom (obredom) su auguri u starom Rimu ispitivali volju bogova pri mnogim javnim manifestacijama. Kod nas se s tim izrazom susrećemo nakon izbora budućeg predsjednika i to pri njegovom preuzimanju dužnosti pa bi se tako ta riječ mogla prevesti i kao ustoličenje. Nažalost manifestacija inauguracije kod nas nema jasno definiran protokol pa se tako može obavljati prema mišljenju, volji i želji budućeg predsjednika, njegovog tima ili pak neke treće osobe. Ako je to svečani trenutak na najvišoj državnoj razini onda bi trebao biti potpuno jasno i precizno definiran i tada ne bi trebao iza sebe stvoriti čitav niz nepotrebnih pitanja. Taj se protokol nikako ne smije vezati na neku stranačku ideološku platformu već mora manifestirati jasna ustavna načela na kojima počiva identitet države. Da je to bilo tako riješeno ne bi se dogodila ovakva inauguracija koja je više sličila na karmine nacionalnog identiteta nego na državnu svečanost. Ako učinite dublju analizu ove inauguracije vidjet će te da je to stvarno tako.

Pogled prema Josipi Lisac

Već na samom početku TV prijenosa spiker je naglašavao kako u povijest odlaze Počasno-ceremonijalne odore koje su načinjene prema povijesnim vojnim odorama i dio su našeg nacionalnog identiteta. Cijele skupine turista iz raznih zemalja svijeta vrlo rado su prisustvovale smjenama straže i za uspomenu snimale tu vrlo zanimljivu manifestaciju. Ako su takve manifestacije u mnogim državama svijeta nacionalni ponos pitam se zašto to kod nas ne može biti.

Nekonvencionalno izvođenje Hrvatske himne razjarilo je sve domoljube i iznenadilo sve one kojima baš i nije previše stalo do našeg nacionalnog identiteta. Pogled koji je sam predsjednik uputio prema gospođi Josipi Lisac koja je intonirala himnu jasno nam je dao do znanja da je i on sam iznenađen takvom izvedbom. Ako je on njezin fan oda je sasvim sigurno znao njezin način i stil pjevanja i mogao je predvidjeti čak i ovu situaciju. S obzirom na klavirski uvod i nerazgovjetnost pomislio sam kako se pjeva nešto drugo a ne himna. Iako su riječi i notni zapis himne jasno zapisani izvedba je sličila na sve drugo nego na našu nacionalnu himnu. Moram reći kako je to bilo prilično sramotno i uvredljivo. Gospođa Josipa Lisac je sasvim sigurno vrhunska pjevačica osebujnog stila pjevanja i oblačenja i vrlo ju rado slušam u izvedbi njezinih pjesama, ali sasvim sigurno nije tip pjevačice kojoj se može povjeriti ovaj zadatak. Mogu li si ideološki protivnici postaviti pitanje je li to bilo namjerno? Upravo već samo radi toga jasno je kako se inauguracijski tijek mora precizno definirati.

Sam izbor uzvanika nameće nam čitav niz vrlo značajnih pitanja. Prvo i najveće pitanje je može li država ovako važnu odluku prepustiti na volju pojedincu ili ga mora protokolarno riješiti. Ne pozvati čelnike političkih stranaka na inauguraciju šamar je demokraciji i kao da želi reći ja sam Bog i biti će onako kako ja kažem. Ne sliči li vam to uzurpaciji vlasti ili pak samovladi. Vraća li nas to to natrag u jednoumlje iz kojega smo jedva izašli.

U jednoj višenacionalnoj i multikonfesionalnoj državi ne pozvati na ovu svečanost predstavnike vjerskih zajednica uistinu otvara Pandorinu kutiju i nameće pitanje kakav će nadalje biti odnos prema vjerskim zajednicama. Hoće li opet po boljševičko-komunističkom obrascu vjera biti strogo kontrolirana ili pak zabranjena?

U vlastitoj čahuri

Hrvatska je svojom višestoljetnom tradicijom i kulturom u svijetu uvijek bila prepoznatljiva kao vrlo rado odredište upravo radi gostoprimstva svakom putniku namjerniku. Sa svim susjedima i s drugim državama uvijek je srdačno i konstruktivno surađivala što je uvijek bilo vidljivo prisustvovanjem diplomatskog kora na svim važnijim državnim manifestacijama. Zašto je to ovaj put izostavljeno? Predstavlja li to možda signal u zaokretu vanjske politike i naznaka je zatvaranja u vlastitu čahuru. Prisjetimo se samo izjava bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika, koje su nas udaljile od mnogih prijateljskih i savezničkih država. Sprema li nam se to opet?

I na samo kraju ove kratke analize važno je spomenuti kako se inauguracija ne smije pretvoriti u neku prijateljsku proslavu gdje je prisustvovanje par prijatelja važnije od prisustva čelnika političkih stranaka, predstavnika vjerskih zajednica i diplomatskog kora. Zato gospodo političari izvolite precizno definirati protokol inauguracije koja će biti demokratska, dostojanstvena i na ponos svakog državljana, građana ili stranca. T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Hibridni povjesnik Ivo Goldstein
  #1 Hibridni povjesnik Ivo Goldstein 28 veljače, 2020, 18:27

  Ustaški spomenici i u Sisku? Tako bar velike misli partijskoga povjesnika Ive Goldsteina prenosi Sanja Modrić, pišući o spomen-ploči Stjepanu Javoru, zaslužnom borcu za slobodnu hrvatsku državu iz 20-ih godina 20. stoljeća. Sve hrvatsko treba rendgenski skenirati i u priviđenjima zaključiti ima li i kakve veze s ustaštvom. Koje li betonirane bestijalnosti!
  ****I danas ustaški spomenici, ulice i spomen ploče stoje u Zadru, u Sisku, istarskom Tinjanu, Marjančacima kod Valpova i nizu drugih manjih i većih mjesta po Hrvatskoj. Profesor Ivo Goldstein upozorio me danas na Ulicu Ivana Oršanića u zagrebačkom kvartu Kustošija. Oršanić je bio utemeljitelj ustaškog novinstva i jedan od glavnih pobočnika u Glavnom ustaškom stanu. Ivo Goldstein kaže da i nekoliko okolnih ulica nose imena nešto manje poznatih osoba iz nomenklature NDH.
  Bilo bi zgodno saznati od Modrićke i njenih priviđenja, a potom i od lažljiva Zorana Milanovića i njegove SDP asistentice Kristine Ikić gdje se u premorenom Sisku nalaze takvi spomenici s mirisom ustaštva. Možda negdje kod Sinja, gdje Milanović skrivao djeda ustašu, ili pak u Pounju, odnosno Vodičevu, Divuši, Strugi Banskoj ili Unčanima, gdje Ikićeva i danas djeda ustašu i ne spominje, mutavo taji od javnosti. Baš su đavoli ti komunjari.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Srbojugoslavska vaška Sanja Modrić
  #2 Srbojugoslavska vaška Sanja Modrić 28 veljače, 2020, 14:33

  Čovjek svašta zapazi kad hoda po gradu pa sam tako i ja, čekajući jučer na Britancu neke kolege, pročitala tekst na spomen ploči pored koje sam prošla sto puta. Velika brončana plaketa s portretom muškarca s brkovima stoji na pročelju zgrade u Arnoldovoj ulici broj jedan, tik uz Britanski trg, a slavi osobu po imenu Stjepan Javor. U potpisu se navodi da ju je 26. listopada 1995. godine postavila Hrvatska stranka prava.
  I davna spomen-ploča Stjepanu Javoru, hrvatskom pravašu, dakle, očiti je dokaz ustaštva, zaključila je jugosrpska vaška usred Zagreba. Ploču u Arnoldovoj stoga žurno treba ukloniti najmanje u Trokut kod Novske, gdje počiva ona Andreja Plenkovića poginulim jasenovačkih hosovcima po nalogu anemičnoga faraona HDZ-a, srpčeta i jugovića. Ako nas sjećanje dobro služi, ta ista dopisničarka Borbe, Večernjih novosti i Politike sudruga Rade Dmitrovića, grdno se okomila na nesretnog tetka Hrvoja Klasića, na Miku Špiljaka opančara, koji pred rat protiv srpskoga ološa, nije stigao na neku krdžansku komemoraciju u Komogovini, nego na obljetnicu NK Dinama u rodnoj Odri Sisačkoj. “Okupile su se brojne crne marame srpskih ucveljenih partizanskih četnikolikih majki i udovica, a njega ipak nije bilo…”, javila je tada – uz ćiriličnoga mašinbravara Radu Dmitrovića dopisničara Politike, i Hrvatica maloga mozga srbijanskoga. Osjećajem je ostala protuhrvatica i to u sranju od novina Nine Pavića, zajedno s Hedelom, kurirom Plešeom i drugim referatlijama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Petokolonaške laži protiv pok. generala Brodarca
  #3 Petokolonaške laži protiv pok. generala Brodarca 27 veljače, 2020, 11:16

  toja Trivkanović (1950) umrla je sredinom decembra 2019. godine u Sisku ne dočekavši pravdu zbog ubojstva sinova Zorana (23) i Berislava (18) te njihovog oca Nikole Trivkanovića (48). Trojica Trivkanovića su prisilno, 25. augusta 1991. godine, odvedena u nepoznato iz porodične kuće u sisačkom naselju Zeleni Brijeg. Zloglasnom bijelim kombijem, koji je ljeta i jeseni 1991. često viđan po Sisku, uniformirane su se osobe tog dana oko podneva uvezle u dvorište Trivkanovića. Odvedeni su viđeni na ORA-i, poznatom sisačkom mučilištu, nakon čega im se izgubio trag. Tijelo Nikole Trivkanovića pronađeno je dva dana kasnije na obali Save, dok se Stojin košmar zbog sinova nastavio idućih gotovo trideset godina. Teško ćete pogoditi tko to lažno optužuje hrvatsku vlast, tko dira u grob odavno pokojnoga patriota Hrvata i zaštitnika Hrvata… Bit će vrijedno upriličiti kviz u kojem će se prepoznati petokolonaška uličarka bez zanimanja i znanja, koju je sugrađanka nazvala četnikušom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. pepe
  #4 pepe 23 veljače, 2020, 02:58

  dakako, “hṙvatska” himna koju je uglasbił sṙbin runjanin, koji je pozdnïje uglasbił i pjesan “rado ide sṙbin u vojnike”. to je ta himna, koju stari domoljubni hṙvati nisu mogli prëko petdeset ljet/godin “provariti”, niti su ju prijāli/prij(a)mili kakoti svoju. daklë, to je vaša himna “sṙbohṙvati”, a ne “hṙvatska”, u kojoj ni danas nema međimurja, baranje i istre.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. BUDA MILAK
  #5 BUDA MILAK 22 veljače, 2020, 22:47

  Šta očekujete od čovjeka koji je zadnjih par godine proveo na kursu za predsjednika u zemlji koja je organizirala najveći pokolj katolika poslije 45-e.To znači da će se nastaviti pljačka građana hrvatske,neometano,da se nijedna poslijeratna grobnica neće iskopati…valjda iz političke korektnosti prema koljačima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. žrdina
  #6 žrdina 22 veljače, 2020, 19:56

  Masoni imaju regulirane ceremonije odavno,
  prepisati od njih pa se većina hr političara ne bi trebala
  upoznavati sa protokolom jer su to i onako već prošli.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. FRANO-MARXISTA
  #7 FRANO-MARXISTA 22 veljače, 2020, 16:42

  TKO JE ZORAN ČAPALIJA ?????!!!!

  A ON JE ,AKO NISTE ZNALI,DRAGI I POŠTOVANI GRAĐANI ,STEPINČEVSKI SLJEDBNIK PO DUHU I N NAUMU I BAVI SE PJESNIŠTVOM ,BAR SE TAKO JEDNOM PRILIKOM USLIKA NA JEDNOM PORTALU NA KOJEM SE ČESTO JAVLJA , A ON JE KATOLIČKO-STEPINČEVSKLOG KARAKTERA ,SA SVOJIM KATOLIČKIM DAVORIJAMA,ALTAJSKO-TRIBALNIH ,DINARSKO-KATOLIČKOG KARAKLTERA , SVE U DESETERCU.

  MOŽDA OVAJ DINARSKI DRIPAC,STEPINČVSKE SVIJESETI ,ZORAN ČAPALIJA, SMOGNE INSPIRACIJE I VREMENA PA IZDA NEKU KINJIŽICU U KOJOJ BI OBJAVIO USTAŠKO-KATOLKIČKU ODU ,ŠIROKO-BRIJEŠKIH FRATARA ,ISPJEVANU SVOJIM VLADRIMA PAVELIĆU I EGZARHU STEPINCU ,KOJA GALSI:PAVELIĆU ,ŠTA ĆEMO OD SRBA ,VEŽ’ U LANCE GONI U ŠURMANCE=!! A ŠURMANCE JE KRAŠKA JAMA U KOJU SU ,ODMAH ,PRVIH DANA POSTANKA STEPIČEVE KRVOLOČNE SATRAPIJE, TAKOZVANE HND-AZIJE , HERCEGOVAČKI ESKADRONI SMRTI,ALTAJSKO MONGOSKI KOLJAČI I PLJAČAKŠI, NASTANJENI NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA ,VJEČNO U SLUŽBI ZLOČINAČKE KATOLIČKE CRKVE OD SVOJIH DOSLJENEJA NA OVE PROSTORE KAO TURSKI NOMADI I POSTALI POKRŠTENE BALIJE, PRIPASLI KAME ,OBJESILI PATRICE OKO VRATA,SA STEPINČVOM I POGLAVNIKOVOM SLIKOM ,KRENULI U ČIŠĆENJE HERCEGOVAČKIH SELA NASTANJENIH DRUGIM I DRUGAČIJIM ,PA SU TAKO KRENULI U SELA I ZASEOKE PRIBILOVCE I OKOLINU, POKUPILI CC- A18OO ŽIVIH DUŠA ,SVIH UZRASTA I SPOLOVA PA TE LJUDSKE DUŠE POBACALI U KRAŠKU JAMU ŠURMANCE. U ČAST TOME A U ZNAK POSLUŠNOSTI NA IZVRŠAVANJU ZACRTANOG PROGRAMA STEPINČESKOG HOLOKUSTKOG ČIŠĆENJA, NJEGOVE KAKO JU JE ON IMENOVAO ,BOŽJE DRŽAVE ,OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH. TA ODA SE PJEVALA PO CIJELOJ TERITORIJI STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE, U SVIM KRVOLOČNIM POHODIMA . I ETO DANAS SE OGALSI TAJ KATOLIČKO-STEPINČEVSKI PJESNIK U DRUGOJ PISANOJ FORMI , NARAVNO ,OPET KATOLIČKO-STEPINČEVSKOG KARAKTERA ,U KJOJ OZBILJNO ZAMJERA KARAKTERU MILANOV IĆEVE INAUGURACIJE ,JER NIJE NACISTIČKO-KLERIKALNO-KATOLIČKOG KARAKTERA KAKVU JE IMAO NJEGOV IDOL ZLOČINAC FRASNJO TUĐMAN.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Nikita markovic
  #8 Nikita markovic 22 veljače, 2020, 11:12

  POTREBNA JE HITNA KREDITA?
  Posudba novca kod nas znači brzu isplatu. Poslujemo s ciljem zatvaranja posla na obostrano zadovoljstvo. U većini slučajeva novac ćete dobiti isti dan ili čak u roku od 15 minuta od podnošenja zahtjeva. Kontaktirajte nas sada s povjerenjem. Kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code