LJEPOTA, EROTIKA I SMRT

LJEPOTA, EROTIKA I SMRT

30. prosinca, 2012.

 

Marilyn-Monroe-Widescreen-marilyn-monroe-11149831-1920-1200

Mračni intimni svijet Marilyn Monroe u multimedijalnom projektu „Meet M.M.“

Piše: Andreja Smole

Inspirirani likom i životnom metaforom Marilyn Monroe i hrvatski umjetnici uključili su se u svjetsku akciju obilježavanja jubileja. Marilyn je našeg je slikara Dimitrija Popovića inspirirala za čitav ciklus slika, a svojom je idejom opčarao i koreografkinju Tamaru Savičević te je započela suradnja na zajedničkom projektu „Meet M.M.“. Izuzetne slike prikazane su kroz projekcije i 3D mapping te se isprepliću unutar koreografije u izvedbi Profesionalnog plesnog ansambla Kelkope te stvaraju iznimnu atmosferu koja nas uvodi u unutrašnji svijet slavne dive.

Iako je Mariliyn Monroe bila ikona glamura, ujedno je i simbol žrtve konzumerizma i slave. Upravo ta kontradiktornost koja je konstanta u njezinom životu osnovni je motiv koji se pojavljuje u predstavi. Mračno stanje uma u svijetu glamura i osmjeha. S jedne strane vladaju ljepota, lepršavost, karizma i seksipil dok je u privatnosti izjedaju unutarnji demoni i potpuna usamljenost. Ta mračna atmosfera koja se krije unutar svijeta glamura i masovnog obožavanja osnovna je tema ovog baletnog multimedijalnog projekta. U 45 minuta koliko traje predstava, 10 plesačica će uz oživljene slike prikazati lice i naličje M.M. koja u jednom trenutku svojom karizmom i ljepotom osvijetli prostor, dok već u idućem prepoznaje Goyine demone kao sastavni dio svog intimnog svijeta u kojem shvaća da je samo proizvod koji ljudima treba kako bi se osjećali bolje.

Kao inicijator projekta, Dimitrije Popović o svojoj fascinaciji ovom temom govori kao o logičnom nastavku koji spaja njegove uobičajene tematske cjeline u kojem se stapaju erotizam, smrt, lijepo i ružno, sklad i ekspresija, cjelina i rasap. Tvrdi kako je Marilyn Monroe na neki način bila pripremana u njegovim ranijim ciklusima “Erotizam” i “Judita” te da je fatalna biblijska heroina samo zamijenjena fatalnom zvijezdom našeg doba, a mitski prostor Starog zavjeta je zamijenio holivudski dekor modernog vremena. Marilyn sjedinjuje sva zadovoljstva, poroke i poraz kao mjeru vlastite sudbine. Ljepota, erotika i smrt tri su elementa na kojima zasniva njezin portret. Snagom idola i besprijekornim izgledom zanosila je svijet, a istodobno otkrivala naličje i karakter vremena koje ju je stvorilo; moćno potrošačko, utilitarno društvo iz kojeg je pop art stvarao ikonografije. Tako se uz Coca-Colu, konzervu za juhu te razne predmete iz otpada, kao simbol vremena, našla i M.M. Njega je zanimala tamna strana njezine ikone koja se urušavala unutar sebe gubeći mogućnost da dosegne samu sebe. Na fotografijama na kojima djeluje kao da namjerno previše pozira prepoznaje njezin karakter i bit. Ipak, smatra, da ničiji erotizam nismo tako sugestivno doživljavali i nitko nam se tako spontano nije nudio i podavao kao sto je to znala M.M. Također, čini mu se da kroz njena poluotvorena usta prolazi erotski uzdah i samrtnički izdisaj, da blago spuštene očne kapke istodobno pokreće ljubavna požuda i nadolazeća smrt.

Tako fasciniran životom dive, nakon odgledane predstave Tamare Savičević,  sinula mu je ideja o zajedničkoj suradnji na ovom projektu. Pripreme su trajale od svibnja, a od rujna aktivno rade na ostvarenju. Zanimljivo je i da će koreografkinja i voditeljica ovog projekta, Tamara Savičević slijedeće godine imati dvadesetu obljetnicu svoga rada s ansamblom Klkope te za tu priliku pripremaju novi veliki projekt.

Meet M.M. Je  premijeru imao  16. prosinca u Kulturnom centru Travno, a uz navedeno nude i druga iznenađenja. Ulogu u izradi kostimima, između ostalih imala je i Matija Vujica. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. jana
    #1 jana 14 siječnja, 2013, 12:03

    super

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code