KANDIDAT HNS-a ZA MINISTRA PRAVOSUĐA SUDIO PARAGI, SOROŠOVOJ ZAKLADI I PRISLUŠKIVAO VRHOVNI SUD

KANDIDAT HNS-a ZA MINISTRA PRAVOSUĐA SUDIO PARAGI, SOROŠOVOJ ZAKLADI I PRISLUŠKIVAO VRHOVNI SUD

8. lipnja, 2017.

 

 

Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima. U to vrijeme Ranko Marijan je i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu. Ranko Marijan opet kao sudac i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu sudi u predmetu Karmen Bašić i Srđan Dvornik, tadašnjim čelnicima zaklade Otvoreno društvo u Zagrebu (Soroseva zaklada). I taj je proces u Hrvatskoj i u svijetu percipiran kao politički proces, iniciran od strane Tuđmanovoga režima

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

Potpisao: Ivan Zvonimir Čičak

Poštovani g. Predsjedniče,

Kao građanin Republike Hrvatske kao svjedok vremena, kroničar povijesti i osoba koja se zalaže za ljudska prava smatram dužnošću upozoriti Vas na neke činjenice koje mogu bitno utjecati na sastav nove Vlade.

Mediji javljaju o sporazumu između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske narodne stranke (HNS) i o njihovoj odluci o sastavljanju nove Vlade u koju bi trebala ući tri ministra iz HNS-a. Među kandidatima koji se spominju kao potencijalni ministri ime je i suca Vrhovnoga suda Ranka Marijana na funkciju ministra pravosuđa. Moram vas upozoriti na činjenicu da je takvo imenovanje u kontekstu vremena jednostavno nedopustivo. Zašto?

Suđenje Paragi

Ranko Marijan bio je sudac Općinskoga suda u Zagrebu koji je sudio kasnih 80-tih godina u posljednjem političkom procesu u Republici Hrvatskoj i to u predmetu Dobroslava Parage. Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima. U to vrijeme Ranko Marijan je i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu.

Ranko Marijan opet kao sudac i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu sudi u predmetu Karmen Bašić i Srđan Dvornik, tadašnjim čelnicima zaklade Otvoreno društvo u Zagrebu (Soroseva zaklada). I taj je proces u Hrvatskoj i u svijetu percipiran kao politički proces, iniciran od strane Tuđmanovoga režima.

U vrijeme dok je Ranko Marijan bio predsjednik Državnoga sudbenog vijeća (DSV) njegova kći izabrana je za sutkinju. To je kulminacija utjecaja i pogodovanja položajem. Bio je to samo nastavak brojnih pogodovanja pripadnicima hrvatske političke elite čiji su bliski srodnici u vrijeme njihove moći izabrani za suce u Hrvatskoj.

Prisluškivanje Vrhovnog suda

Ime Ranka Marijana spominjalo se i u aferi prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš, gdje se radilo o pokušaju korupcije. U javnosti se baratalo činjenicom da se radi o sucu koji ima dva imena, „a nema prezimena“. Koliko god je to „nagađanje“, u najblažu ruku je suspektno da osoba za kojom se vuče takav korupcijski rep bude imenovana za ministra pravosuđa.

Poštovani g. Predsjedniče, nedavno ste imenovali Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću. Osim toga bili ste aktivni i u Europskoj uniji sudjelujući u organizaciji unutar Europskog parlamenta koja je radila na sučeljavanju s prošlošću. Sada se morate suočiti i s prošlošću i sa sadašnjošću, a bome i s budućnosti. Prije svega Vaše Vlade, ali i Hrvatske u cjelini.

Vi stalno naglašavate kao je ovo „Vaša Vlada“ i Vi imenujete Vladu i preuzimate odgovornost za nju“. Prema tome jedno su dobre želje HNS-a, a drugo je Vaša odgovornost za Vladu. Preuzmite je.

U Zagrebu, 8. lipnja 2017. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code