O HORVATINČIĆU JE OBJAVLJENO ČETIRI TISUĆE TEKSTOVA

O HORVATINČIĆU JE OBJAVLJENO ČETIRI TISUĆE TEKSTOVA

10. studenoga, 2019.

 

 

Drugim riječima deset puta više nego o svim srpskim ratnim zločinima! A što je i koga obvezuje presumpcija nevinosti, odnosno ima li ikakva prava čovjek koji nije pravomoćno osuđen? Kolike su osobe prije svega iz javnog života tzv. novinari gazili i blatili samo što je netko, obično iz policijskih krugova, iznio podatak da se o nekome od njih vodi istraga.

Pojedini mediji nemaju vremena čekati sudske presude, oni sami sude, a kad osumnjičeni bude oslobođen, tada jednostavno to prešute ili marginaliziraju, kao da se ništa nije dogodilo

Napisao: Mladen Pavković

Ovih dana na naslovnoj stranici jednog dnevnog lista osvanula je velika fotografija Tome Horvatinčića, kojem se već 8 godina sudi za jednu nesreću na moru. Novinari su saznali da će se ukinuti njegova osuđujuća presuda i da će predmet već po četvrti put biti vraćen na ponovno suđenje, ali ovog puta pred  Županijskim sudom u Šibeniku.

Međutim, o tome još nemaju pojima okrivljeni ni njegovi odvjetnici!

Tu vijest brže bolje preuzeli su i neki drugi trač listovi, nezadovoljni što se to u našem pravosuđu događa, tim prije jer su oni još prije osam godina tvrdili (donijeli presudu bez suda i suđenja kao nakon II. svjetskog rata) da je ovaj čovjek kriv, još u vrijeme kad nije ni počela rasprava.

Podatak iz policijskih krugova

Inače, dosad je samo o „slučaju Horvatinčić“ objavljeno oko četiri (4) tisuće tekstova, ili drugim riječima deset puta više nego o svim srpskim ratnim zločinima!

A što je i koga obvezuje presumpcija nevinosti, odnosno ima li ikakva prava čovjek koji nije pravomoćno osuđen?

Kolike su osobe prije svega iz javnog života tzv. novinari gazili i blatili samo što je netko, obično iz policijskih krugova, iznio podatak da se o nekome od njih vodi istraga.

Pojedini mediji nemaju vremena čekati sudske presude, oni sami sude, a kad osumnjičeni bude oslobođen, tada jednostavno to prešute ili marginaliziraju, kao da se ništa nije dogodilo.

Jedan člankopisac nema tome dugo koji je „otkrio“ veliki kriminal u Podravki dobio je i „zlatna pera“, bio i sam medijski uzdizan, kad tamo (gotovo) sve je na sudu – palo u vodu, a on je dobio otkaz u svojoj redakciji.

Ima i slučajeva da pojedini mediji nisu zadovoljni s presudom. Tada ponovno bacaju drvlje i kamenje na suce i pravosuđe i traže „krv“.

Gospodarski uspjesi

U zadnjih osam godina primjerice o Horvatinčiću gotovo nije izašla ni jedna vijest ni od nekoliko redaka (svaka čast iznimkama) o njegovim gospodarskim uspjesima ili pak humanitarnim akcijama, o njegovoj Zakladi koja je pomagala i pomogla  stotine  potrebitih.

Nu, kako je moguće, ministre policije, pravosuđa, suci, tužitelji, ljudi iz DORH-a i Uskoka, da kao u ovom slučaju pojedini novinari brže i više znaju o nečijoj presudi ili suđenju nego sam okrivljeni?

Kad su jednog poznatog odvjetnika pitali: kako može braniti najgore kriminalce i ubojice odgovorio je da on uvijek brani nevine ljude dok im se ne dokaže da su krivi!

Kod nas je postalo pravilo da osumnjičenici moraju sami dokazivati da nisu krivi, iako u svakoj demokratskoj državi optuženik za bilo koje kazneno djelo na sudu ne treba ništa dokazivati, pa tako ni svoju nevinost jer je zadaća dokazivanja krivnje na strani koja tuži. Presumpcijom nevinosti upravo se polazi od toga da optuženik nije kriv za ono što ga se tereti, a što tužitelj tek mora činjenično dokazati.

Je li tako i u hrvatskoj državi?

Nego, odakle pojedinim člankopiscima sudski spisi, zapisnici i drugi povjerljivi dokumenti, tim prije kad vas u vrijeme istrage upozoravaju da ne smijete o tome ni govoriti!?

Optuženi ne smiju, a pojedini novinari očito mogu i o tome pisati feljtone!

Je li to ta presumpcija nevinosti?

Osim toga, kako to da ratna stradanja nevinih Hrvata više ne privlače pažnju medija, ali ni drugih?

Odgovor možda leži u zamjeni teza.

Zanimljivije je i nekima isplativije (!) recimo pisati o „slučaju raznih horvatinčića“ nego o svim zlodjelima četnika u Vukovaru i Škabrnji!  T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Zdravko Has
  #1 Zdravko Has 12 studenoga, 2019, 13:44

  Ako nešto izgleda kao patka, glasa se kao patka i hoda kao patka, onda je to vjerovatno patka. A ako netko ubije ženu na pješačkom prijelazu u Zagorskoj ulici u Zagrebu i ništa mu se ne desi, pa ubije drugu ženu na Aleji Bologne u Zagrebu i ništa mu se ne desi, pa ubije bračni par na moru i ništa mu se ne desi, onda je to sigurno Horvatinčić.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 25 studenoga, 2019, 19:56

   Poznaš ti hasane što znači presuda? Kaj si ti sudac? Idi doma pa ženu maltretiraj. Čovjek je nevin dok mu sud to ne utvrdi a ne hasani koji izgledaju kao krasani. Kak pak ti hodaš, kak da su te dve patke stavile med onu stvar.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • borac za pravdu
   borac za pravdu 18 siječnja, 2020, 19:09

   Za sve su krivi građani koji spadaju u kukavice, dok suci pune tajne kućne trezore. Pa znamo da nije Hortvatinčić jedini zaštićeni. Nadam se da će netko tako zaštititi splitskog momka Filipa. On je ubio iz očaja samo troje s kriminalnim dosijeima a ovaj s dg sinkope mnogo više. Nema PRAVDE JER KORUMPIRANI SUCI ZA NAS MALE POŠTENE GRAĐANE ISTINU SMATRAJU NEISTINOM.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 10 studenoga, 2019, 09:59

  Gospodine Horvatinčić. Hvala vam za vaše dobročinstvo. Nikad neću zaboraviti vašu pomoć preko zaklade, kadnitko nije želio pomoći. Užasno je ovo što vam se događa.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code