KAMPANJA REHABILITACIJE MEMORANDUMA

KAMPANJA REHABILITACIJE MEMORANDUMA

19. rujna, 2016.

 

Aktuelna vlast, njeni poslušnički i ekstremno nacionalistički mediji, kao i elita okupljena oko SANU, umesto raskida sa ratnom i ekspanzivnom idejom, odlučili su se na njenu rehabilitaciju i reafirmaciju, čime se stvaraju kulise za novi sukob na Balkanu. Sve te revizionsitičke, ali i revanšističke tendencije slute nove obračune i govore da većinska Srbija umesto diskontinuiteta radije bira nastavak nacionalističke politike iz 90-ih i potpunu identifikaciju sa njom. Odgovornost međunarodne zajednice je da takvim opasnim intencijama ne pruža podršku

Napisao: Branko Živković, HHO u Srbiji

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji najoštrije osuđuje kampanju rehabilitacije svih ključnih aktera ratne politike Srbije iz devedesetih godina prošlog veka. Od promocije knjige Borisava Jovića, preko javnih istupa optuženog ratnog zločinca, Šainovića, do najnovije ofanzive grupe akademika SANU, može se iščitati samo jedan cilj – pokušaj potpunog oslobađanja od odgovornosti ključnih aktera velikodržavne i nacionalističke politike. Činjenica koja zabrinjava više od rehabilitacije kreatora ratne politike i od skandaloznih i ekstremističkih napisa i feljtona u šovinističkim provladinim listovima – jeste ćutanje čitavog društva na ove krajnje zabrinajvajuće tendencije. Iz toga se može izvući zaključak, da Srbija kao što je konsenzualno ušla u ratove za realizaciju velikodržavnog koncepta, uz marginalne otpore pojedinaca i grupa, tako i danas, uz opštu saglasnost, prihvata rehabilitaciju ključnih aktera jedne zločinačke politike.

SANU i priprema rata

Takođe, Helsinški odbor podseća predsednika SANU i njegove kolege da je javni govor o tome da li je Memorandum autorizovan ili nije, besmislen, jer su ga gotovo svi akademici „autorizovali“ u stotinama javnih nastupa u tadašnjim medijima pod kontrolom države. Delatnost SANU u pripremi rata i ratnoj propagandi nije stvar slobodnog uverenja, već je reč o istorijskoj činjenici. Ne samo da su pred Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju izneti brojni dokazi, svedočenja I dokumenti, već su isto tako brojni naučni radovi i odbranjeni doktorati u Srbiji i više u svetu, do kraja rekonstruisali ulogu Akademije u pripremi rata. Međutim, umesto raskida sa tom pogubnom političkom ulogom koju je SANU imala, umesto otvorenog govora o mračnoj strani svoje istorije, predsednik Akademije se odlučio na prikrivanje činjenica, falsifikovanje istorije i reprodukovanje čaršijskih narativa, kao zamenu za naučno utemeljena fakta i interpretacije.

Poslušnički mediji

Aktuelna vlast, njeni poslušnički i ekstremno nacionalistički mediji, kao i elita okupljena oko SANU, umesto raskida sa ratnom i ekspanzivnom idejom, odlučili su se na njenu rehabilitaciju i reafirmaciju, čime se stvaraju kulise za novi sukob na Balkanu. Sve te revizionsitičke, ali i revanšističke tendencije slute nove obračune i govore da većinska Srbija umesto diskontinuiteta radije bira nastavak nacionalističke politike iz 90-ih i potpunu identifikaciju sa njom. Odgovornost međunarodne zajednice je da takvim opasnim intencijama ne pruža podršku i ne saučestvuje u sistematskoj rehabilitaciji onih koje je sama privela krivičnoj odgovornosti. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. David
  #1 David 21 ožujka, 2017, 19:39

  Tko je ovaj Branko Živković…konvertit ili nekaj treće?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Svjedok nekog vremena
  #2 Svjedok nekog vremena 21 rujna, 2016, 04:58

  Svojedobno sam upoznao Vasu Čubrilovića. Slušao sam što govori i sad čitam neku njegovu glupariju, koju naivci ne kuže. Taj lukavi tamanitelj Arnauta, kako je on zvao Albance i otac Memoranduma. Treba ga negirat i ništa njegovo ne objavljivati u hrvatskim medijima

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. povjesni kronicar
  #3 povjesni kronicar 20 rujna, 2016, 08:08

  PLAN VASE CUBRILOVICA O
  IZGONU ALBANACA S KOSOVA

  “Recimo ukratko, danasnji svijet se je naviknuo i na najgore i toliko je obuzet problemima da se ne vrijedi previse brinuti o tome. Kad Njmacka moze protjerati na desetine hiljada Zidova i kad Rusija preseljava milijune ljudi s jednog kraja u drugi unutar Rusije, preseljavanje par stotina hiljada Arbanasa ne ce dovesti do izbijanja svjetskog rata. Istini za volju, najveci rizik lezi u mogucoj intervenciji nasih velikih saveznika – Francuske i Engleske…” (citat iz tajnog elaborata ‘Istraga Arnauta’ Vase Cubrilovica podnesenog Vadi u Beogradu 1937 godine).

  Pedeset godina kasnije, Vaso Cubrilovic izjavljuje zagrebackoj Areni/Sireni i Beogradskom NIN-u, izmedju ostalog, slijedece: “Otkrio sam u nasoj historiografiji jednu tendenciju koju su neki objasnjavali ovaj historiski proces kao mucenistvo Srba u Bosni i Hercegovini. Ali ja, kao ucesnik tih dogadjaja , ja sam dao potpuno suprotno misljenje tome tumacenju . Tu se radi o politickoj uskogrudnosti. To nas je privlacilo. Mi previse pojednostavljujemo stvari. Nismo shvatili da smo mi zaostali u odnosu na progres civilizacije i da je na nama, intelektualcima, da trazimo puteve i nacine da skratimo tu zaostalost i da primjenimo najmodernija naucna postignuca, kad se radi o pitanjima suodnosa naroda u Jugoslaviji… To bi pridonijelo unapredjenju ne samo drustvenih problema, nego i narodnosnih, posebno na Kosovu, kao i u drugim nasim republikama u regionu i ne samo tamo gdje ima Srba…” (NIN, Bgd. 30.11.1986, s.11 – u vezi s ‘Memorandumom SANU’).

  (N.b. Vaso Cubrilovic, bio je jedan od sudionika Sarajevskog atentata 1914.; rodjen je u Bosanskoj Gradiski, izjasnio se je na sudjenju u Becu da je po nacionalnosti SRBOHRVAT).

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 5 listopada, 2016, 17:28

   MEMORANDUM BEZ PAMETI
   Onaj patchwork SANU iz 1986 bio je MEMORANDUM-.DUM, a ovaj najnoviji, ako ga uspiju osloboditi colo-zatvora moze biti samo MEMORIA BUM BADA BUM – hoj Karmela, hoja Karmelaaaa.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code