ŠUKER, ŠTIMAC, IVKOVIĆ I BESEK KUPOVALI ISPITE NA VIŠOJ TRENERSKOJ

ŠUKER, ŠTIMAC, IVKOVIĆ I BESEK KUPOVALI ISPITE NA VIŠOJ TRENERSKOJ

2. kolovoza, 2014.

 0196007.48 Custom

Kad je Štimac polagao ispite profesori su išli kod njega u Split

 

Napisao: Igor Drenjančević
Fotografija:www.sportski.net.hr

Zahvaljujući stranim trenerima i stranim klubovima hrvatski nogometaši uspijevaju ući u uži krug najboljih momčadi. Ostalo je teško komentirati pozitivno. Reprezentacija se povjerava početnicima, pa  izgleda kao da Iphone izrađuju Bolek i Lolek. Nekako smo više zapazili modne detalje na Biliću i Kovaču, nego nešto  napredno u nogometnom pogledu.

Sve izgleda prosječno, a imaju igrače koji  igraju zapažene uloge u nadprosječnim klubovima. Nije lako takve internacionalce posložiti u takvu prosječnost, da  jedan Meksiko u srazu s Hrvatskom  izgleda kao velesila u nogometu.

LOŠA SELEKCIJA TRENERA

Već godinama pričamo o Ćirinoj generaciji, a iskreno rečeno generacija takvih zvijezda se jednom rađa i kao takva više je ona učinila za naše nogometne apetite negoli  sama Ćirina lucidnost. Treneri su vrlo važan faktor u nogometu i  Hrvatska se sa svojim nogometnim stručnjacima teško može hvaliti. Jedan od razloga je i loša selekcija budućih trenera. S jednim dobro upučenim gospodinom proteklih dana razgovarao sam kako se devedesetih godina u Hrvatskoj postajalo nogometni trener. On je i sam sudjelovao u podučavanju naših poznatih igrača, kad su postajali treneri. Iz prve ruke može posvjedočiti  što se događa na izvanrednom studiju za nogometnog trenera. Poput situacije na našim fakultetima, gdje se diplome kupuju i prodaju, zbog čega je veliki broj profesora osuđen za mito, tako i na ovom izvanrednom studiju za nogometne trenere se događalo svašta. Cijena ispita se kretala od petsto do tri tisuće nekadašnjih njemačkih maraka.

 NAJTEŽI PREDMET STATISTIKA

 Izvanredni studij za trenere je često bio sa sjedištem u Poreču, gdje se polagalo za trenera, uživalo, kupalo i nešto kao učilo. Prema potrebi ispiti su se polagali i u kafiću zgrade carinske službe na Zagrebačkom velesajmu, pa čak se odlazilo u Split kod kandidata, umjesto da je kandidat došao na ispit, a u ovom slučaju se radilo o Igoru Štimcu.
Voditelj studija je bio prof.dr.  Stjepan Jerković, uz njega su još bili u ekipi profesori Medved, Ivković i posebno nama zanimljivi profesor Branko Rafajac. Naši prekaljeni nogometaši Davor Šuker, Tomislav Ivković, Dražen Besek, Igor Štimac u to vrijeme su polagali u školi za nogometnog trenera na ovom izvanrednom studiju, pod vodstvom danas umirovljenog profesora Jerkovića sa sadašnjeg Kineziološkog fakulteta. Izuzetno težak ispit za položiti je bio statistika kod profesora Branka Rafajca. Tadašnji profesor pedagoškog fakulteta, a danas Filozofskog fakulteta u Rijeci je bio jedan od ključnih osoba oko famoznih diploma. Ispiti su se navodno plaćali  u rarazdoblju od 1993-1996. godine. U to vrijeme Branko Rafajac je bio dekan Pedagoškog fakulteta u Rijeci, kasnije je bio dekan  i Filozofskog fakulteta od 2001-2005. godine u Rijeci, a kao izvanredni profesor na Višoj trenerskoj školi “zarađivao” je prema našem izvoru dobar novac ispod stola. I to od naših proslavljenih i navedenih nogometnih igrača u gornjem dijelu teksta, koji su htjeli završiti trenersku školu.
Naš izvor tvrdi kako je Davor Šuker kod Branka Rafajca platio ispit statistike 3000 DM na način da je u index stavio novac tijekom izvođenja ispitnih radnji statistike, a  i ostali igrači navedeni u ovoj priči, danas najugledniji treneri zemlje su plaćali njegove ispite od 500 DM do 3000 DM, naš izvor vjeruje da su  i ostali se ispiti plaćali, ali nije bio na mjestu događanja, pa ne može sa sigurnošću reći, već samo iz prepričavanja studenata. Način davanja novaca je bio uvijek isti, stavljanje u index studenata.
Prema navedenom izvoru Rafajac se uvijek pohvalio iznosom koji je dobio, tako da nije bilo nikakve sumnje u viđeno i dobiveno mito.

SVE PRIJAVLJENO FIFI I UEFI

Zanimljivo  da je stanovita gospođa Anita Ružić, kao svjedokinja iste  koruptivne situacije, slala mailove na mnoge adrese da bi upoznala čelnike FIFA-e , pa je i najviša svjetska organizacija nogometa upoznata  s korupcijom u hrvatskom nogometu. U Švicarskoj su upoznati s mnogim mučnim  detaljima  na trenerskoj školi, međutim nije bilo reakcija.
UEFA-a pod vodstvom šukerovog prijatelja Platinija isto zna za ovaj problem, koji kod nas očito nije problem.  Sve je prijavljeno i DORH-u, ali nije bilo interesa čak nije napravljen niti izvid, već je odbilo progon kao neosnovan, jer se radi o vrlo uglednim imenima nogometa…
U slučaju Sanader klimavi svjedoci su pokopali Ivu premijera, ali u ovom slučaju svjedočenje nije dovoljno čak niti za pokretanje istrage. Premda je sam spomenuti nekadašnji proslavljeni reprezentativac Davor Šuker dok je završavao Višu trenersku školu izjavljivao:”Nikad se neću vratiti u hrvatski nogomet jer ću morati krasti i varati”
Naše sudstvo radi prema nekom diktatu i kada mediji postanu previše dosadni sa detaljima tada reagira, pa je ova priča o tome kako se u Hrvatskoj postaje nogometni trener za sada je samo priča.T

 

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code