JEDNOM KUĆOM ZAMRAČILA VLASNIŠTVO NAD DRUGOM

JEDNOM KUĆOM ZAMRAČILA VLASNIŠTVO NAD DRUGOM

9. srpnja, 2015.

AMT_Malinska

Ministrica Anka Mrak Taritaš pokušava prikriti kupovinu kuće od 700 tisuća eura
Napisao: Dražen Stjepandić
Proteklih dana dobili smo pismo iz odvjetničkog ureda gospođe Vesne Alaburić. Uvažena odvjetnica poslala nam je demantij u ime gospođe ministrice Anke Mrak Taritaš. Pismo smo uredno bez intervencija i komentara objavili u našoj rubrici Pisma posjetitelja, kao što u principu objavljujemo demantije, čak i one koji su daleko uvredljiviji od tekstova zbog kojih su ti demantiji naknadno napisani.
U demantiju gospođe ministrice Anke Mrak Taritaš preko odvjetnice gospođe Vesne Alaburić između ostalog piše: “objavljene su netočne informacije da je gospođa Anka Mrak Taritaš „nedavno kupila kuću u Malinskoj“, navodno za oko „sedamstotisuća eura“ i time „dobro nadopunila zavidnu obiteljsku imovinsku karticu“. “Autor je propustio pukim uvidom u zemljišne knjige i druge dostupne izvore utvrditi osnovne činjenice: (i) da je jedna kuća na Krku bila u vlasništvu roditelja supruga gospođe Mrak-Taritaš od 1975. godine; (ii) da su roditelji darovali tu nekretninu sestri supruga gospođe Mrak-Taritaš; (iii) da gospođa Mrak-Taritaš nije bila, niti jest, vlasnica bilo kakve nekretnine na Krku.”
Demantij zapravo više potvrđuje naša dva napisa, nego što ih demantira. Veza kuće na Krku i ministrice gospođe Anke Mrak Taritaš ipak postoji, a to što ministrica tvrdi da dotična kuća na Krku nije njezina, nego više ima veze s njenim suprugom, uopće nas ne iznenađuje, čak i da je njezina, u ovim političkim okolnostima nismo ni očekivali da će to sama priznati. Naši izvori tvrde drugačije, ali bez nekog dokumenta koji bi potvrdio njihovu priču i izrazitije demantirao demantij gospođe ministrice ne možemo pisati nešto drugo osim da kruže glasine da je tu kuću u Malinskoj, Riječka ulica broj 16 ministrica navodno nedavno kupila. Više od toga da kruže glasine u ovom, kao i u prethodna dva teksta objavljena na portalu Tjedno nismo ni tvrdili.

Privatni arboretum

Naši izvori kažu da je početna cijena kuće navodno bila devetsto tisuća eura, a da je na kraju posao sklopljen za iznos od sedamsto tisuća eura kao što smo već objavili u dva navrata. Cijenu nekretnine podigla je veličina zemljišta oko kuće odnosno veliki privatni arboretum.
Za neupućene riječ arboretum dolazi od lat. arbor, arboris, što znači drvo. Arboretum je nasad raznovrsnog domaćeg i stranog drveća i grmlja koji služi za znanstvene, uzgojne i dekorativne svrhe. U arboretumu se proučavaju odnosi različitih drveća i grmlja. Razmještaj biljnog materijala u arboretumima odgovara ekološkim i umjetničkim zahtjevima vrtne arhitekture. Arboretum se također može kombinirati i sa botaničkim i drugim vrtovima. Onaj arboretum koji sadrži samo četinjače, naziva se pinetum. Slična zbirka, koja na jednom mjestu sadržava različite nasade vinove loze zove se viticetum.
Prvi arboretum na svijetu jest onaj u Trstenom pored Dubrovnika za koji se sa sigurnošću može reći da je 1492. već postojao. Tada izgrađeni 15 metara dugi akvedukt još je i danas u funkciji. U Trstenom je i najstarije drvo na Mediteranu.
Uz najstariji u Trstenom u Hrvatskoj postoje još  Arboretum Lisičine u selu Lisičine kraj Voćina u Slavoniji i Arboretum Opeka u Vinici  kod Varaždina.
U 19. i prvoj polovici 20. stoljeća vrijednost botaničkih vrtova i alboretuma mjerila se brojnošću zbirke živoga bilja i brojem herbariziranih biljaka, kako egzotičnih, tako i predstavnika lokalne flore.

Nastavak slijedi

Naši izvori tvrde da je arboretum u Malinskoj sada u tajnom vlasništvu obitelji gospođe ministrice i da uz tu kuću doista u Malinskoj postoji i kuća koja je upisana na sestru od muža gospođe ministrice, ali kuću s povećom okućnicom u Riječkoj ulici 16 gospođa Živka Gorički iz Selske 34 u Zagrebu nedavno je prodala sadašnjoj ministrici graditeljstva i prostornog uređenja. Anka Mrak Taritaš s jednom kućom prikriva nedavnu kupovinu druge kuće u Malinskoj. Mrak Taritaš je zamračila kupovinu najvećeg privatnog arboretuma u Hrvatskoj. Tako s demantijem opravdava ono što skriva od javnosti. Na koga je kuća upisana, tko je fiktivni vlasnik i je li još uopće registrirano novo vlasništvo to je dio priče koji nam još nije potpuno poznat.
Ali, upustili smo se u istragu i kao u nekom romanu u nastavcima samo ćemo poručiti da ćemo više toga napisati u slijedećem nastavku. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Dr. Drobec
  #1 Dr. Drobec 12 srpnja, 2015, 07:54

  Tko ce to nahranit? Mega gospodja ima preko 100 kg i dnevno sigurno namlati hrane za 100 eura. Svaka lovica sa strane je dobrodosla..

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. darkness
  #2 darkness 9 srpnja, 2015, 10:19

  pa jasno da je zamračila kad je to kupila opranom državnom lovom iz poplavljene gunje. tu cijelu ekipu oko nje – marinu dropulić, mladena vedriša, franju gregurića, valentića i lopinu majdaka iz veterinarije treba pod hitno pitat odakle im tolike pare.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code