JEDINO RJEŠENJE ZA INU JE NACIONALIZACIJA

JEDINO RJEŠENJE ZA INU JE NACIONALIZACIJA

2. rujna, 2016.

 

Pri procijeni vrijednosti INE od 2 milijarde dolara ignorirana su nova sirijska nalazišta, tako da je MOL umjesto 6 milijardi dolara, za 25% udjela INE platio samo 505 milijuna dolara. Razlika od 5,5 milijardi dolara, koliko je manje uplaćeno u proračun RH, podijeljena je međusobno po određenom ključu između sudionika kupoprodaje. U to vrijeme premijer je bio Ivica Račan, ministar gospodarstva bio je Ljubo Jurčić, predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Uprave INE zet Savke Dabčević Kučar, Tomislav Dragičević i predsjednik Nadzornog odbora INE Slavko Linić. Svi navedeni bili su odreda perjanice SDP-a i HNS-a, bez čijeg odobrenja se u INI nije mogao učiniti niti jedan jedini korak, a kamo li prodaja kompanije. Bilo bi zanimljivo istražiti imovinske kartice i osobno bogatstvo navedenih osoba

Napisala: Vesna Balenović

Kupoprodaju prvih 25% udjela INE obavljenu 2003. godine trebalo bi u hitnom postupku proglasiti nevažećom, bezvrijednom i bez ikakvih pravnih učinaka. Ta kupoprodaja rezultat je unaprijed isplanirane i smišljene prijevare pojedinaca iz MOL-a i dijela političke elite SDP-a i HNS-a, a sve na štetu Republike Hrvatske i njenih građana.- rekla je Vesna Balenović.

Podsjećamo da je neposredno uoči prodaje prvih 25% udjela INE, otkriveno veliko nalazište ugljikovodika na poljima u Siriji vrijednosti cca 23 milijarde dolara. Umjesto da je Uprava INE javno obznanila pronalazak koji je vrijednost kompanije digao na preko 25 milijardi dolara, došla je zabrana. Pod prijetnjom otkaza Inini geološki nadzornici u Siriji Stanko Kadija i Zlatko Hill, te njihovi suradnici morali su o pronalasku šutjeti.

Povlaštene informacije

Povlaštenu informaciju o pronalasku imala je uz pojedince s hrvatske strane samo mađarska strana, čiji su naftaši nekoliko godina ranije u neposrednoj blizini naših polja u Siriji, bezuspješno tragali za ugljikovodicima i odustali od daljnje potrage. Pri procijeni vrijednosti INE od 2 milijarde dolara ignorirana su nova sirijska nalazišta, tako da je MOL umjesto 6 milijardi dolara, za 25% udjela INE platio samo 505 milijuna dolara. Razlika od 5,5 milijardi dolara, koliko je manje uplaćeno u proračun RH, podijeljena je međusobno po određenom ključu između sudionika kupoprodaje. Dodatnu sumnju u regularnost kupoprodaje potvrđuje i Vladino odbijanje spremnosti austrijskog OMV da ponudi veći iznos od iznosa kojeg je ponudio MOL. Očito je bio postignut određeni dogovor s pojedincima iz MOL-a o enormnim provizijama, kad je odbijena veća ponuda OMV-a. U to vrijeme premijer je bio Ivica Račan, ministar gospodarstva bio je Ljubo Jurčić, predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Uprave INE zet Savke Dabčević Kučar, Tomislav Dragičević i predsjednik Nadzornog odbora INE Slavko Linić. Svi navedeni bili su odreda perjanice SDP-a i HNS-a, bez čijeg odobrenja se u INI nije mogao učiniti niti jedan jedini korak, a kamo li prodaja kompanije. Bilo bi zanimljivo istražiti imovinske kartice i osobno bogatstvo navedenih osoba prije i poslije prodaje INE.

Prodaja INE – majka svih pljački u Hrvatskoj

Sve dionike kupoprodajnog ugovora moramo smatrati članovima zločinačke organizacije, zbog manipuliranja povlaštenim informacijama, višestrukog potcijenjivanja vrijednosti INE, te nanošenja ogromne financijske štete Hrvatskoj, u svrhu pribavljanja vlastite protupravne koristi ili koristi političkih organizacija kojima su u to vrijeme pripadali. Učesnici ove ogromne financijske prijevare s mađarske strane morali bi također odgovarati pred Europskim uredom za borbu protiv prijevara OLAF-om i pred mađarskim pravosuđem.

Sve ove godine DORH nije reagirao na ovu pljačku, jer je tada Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pred kupoprodaju INE, također raspolagao tajnom informacijom o pronalasku ugljikovodika u Siriji, te je bio upoznat s prijevarom koja će uslijediti. Tajna Bajićeve dugovječnosti na funkciji Glavnog državnog odvjetnika vjerojatno se krije upravo u umiješanosti u ovu pljačku, i pospremanje pod tepih „majke svih pljački u Hrvatskoj“. Eventualni otkup udjela INE od strane HEP-a i mirovinskih fondova ili izvlaštenje uz pravičnu naknadu, bila bi za MOL velika nezaslužena nagrada i pogodovanje.

Nacionalizacija je čin samozaštite Hrvatske

Jedina ispravna odluka, koja je na tragu zaštite pogaženih hrvatskih nacionalnih interesa je nacionalizacija svih udjela INE, koji su bili predmet kupoprodaje i njihov povrat u hrvatsko vlasništvo. Ta odluka dodatno je utemeljena neprihvatljivim načinom upravljanja kompanije i poslovanjem suprotnim hrvatskim nacionalnim interesima. Izbjegavanjem obnove rafinerija Sisak i Rijeka i tehnološkim zaostajanjem, Hrvatskoj je ugrožena energetska nezavisnost. Namjernim izostankom tekućeg i investicijskog održavanja rafinerijskih postrojenja, mađarska strana uzrokovala je brojne ekološke incidente, koji su za posljedicu imali nedopustivo i prekomjerno zagađenje zraka, vode i tla. Zbog postizanja što većeg ekstraprofita MOL je uzrokovao značajno povećanje broja malignih oboljenja kod građana u široj regiji rafinerija.

Nacionalizacija INE bez naknade MOL-u jedina je i prava mjera za spas INE, sisačke i riječke rafinerije, za očuvanje radnih mjesta i energetske neovisnosti Hrvatske. Sve drugo počevši od arbitraže, pregovora, otkupa i izvlaštenja, pogodovanje je MOL-u.

Kompletna politička i društvena scena zagovara arbitražu i dugotrajne pregovore, za koje Hrvatska nema vremena, jer se INA urušava i propada. Pri tome svi odreda čine istu pogrešku, jer kreću od krive pretpostavke, da je MOL naš partner. Na žalost MOL više nije naš partner, već sudionik u pljački! Nacionalizacija INE je pravedno, pošteno i jedino zakonito rješenje u kojem će gubitnici biti kriminalci, a dobitnici Republika Hrvatska i njeni građani. Neka ova nacionalizacija ujedno bude poruka svim budućim investitorima da je Hrvatska pravno uređena država, u kojoj se neće otimati nacionalno bogatstvo, niti nametati vazalski odnos Hrvatskoj. Nacionalizaciju INE shvatimo kao čin samozaštite Hrvatske pred domaćim i stranim pljačkašima.

Inicijativu za pokretanje procesa nacionalizacije INE i kaznenu prijavu protiv svih dionika ove najveće pljačke u Hrvatskoj podnijet će HSP AS i stranke Domoljubne koalicije odmah po formiranju 9. saziva Sabora, te neophodne smjene u vrhu DORH-a. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. UHLJEB 007
    #1 UHLJEB 007 2 rujna, 2016, 15:39

    Odličan tekst. Nažalost, možemo se samo diviti Mađarima koji su nam pokazali kako se uspješno posluje. Hrvatska bi trebala uvesti zakon po kojem bi u državnim i javnim tvrtkama mogli raditi samo oni koji su bili u borbenom sektoru za vrijeme rata.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code