SVAKODNEVNA POBUNA

SVAKODNEVNA POBUNA

11. prosinca, 2014.

EVRE Kino Femen Still 1 Custom

„Ako se ne pobunite prihvaćate propast“ (Mike Bonanno)

Napisala: Marcella Jelić

Svakodnevna pobuna“ film scenarista i redatelja braće Riahi, bit će premijerno prikazan  12. prosinca u 18 sati, u sklopu Human Rights Film Festivala. Tim povodom u Hrvatskoj će boraviti koautor filma, Arash T. Riahi, nagrađivani  producent i redatelj brojnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, koji će održati masterclass predavanje u DokuKinu KIC 13. prosinca u 17 sati. Početak redovne distribucije je od 19. prosinca.

RAZLOZI ZA USTANAK I NENASILNE POKRETE

“Prvo vas ignoriraju, onda vam se smiju, onda se bore s vama, a onda vi pobijedite“ govorio je Ghandi. Njegove riječi kao da su nadahnule braću Arasha i Armana Riahija da snime “Svakodnevnu pobunu”, dokumentarni film o modernim i kreativnim oblicima nenasilnog otpora i građanskog neposluha koji mijenjaju svijet.

Što imaju zajedničko pokret Occupy sa srpskim pokretom Otpor! ili Arapskim proljećem? Postoji li veza između iranskog pokreta za demokraciju i sirijske borbe? A što veže ukrajinske toples aktivistice Femen i prosvjede protiv vlade u Egiptu? “Svakodnevna pobuna” dokazuje da iako su razlozi za ustanak u tim zemljama različiti, kreativne nenasilne taktike koje se koriste čvrsto su  povezane.

“Svakodnevna pobuna” je dokumentarac i krosmedijski projekt koji slavi moć i raznolikost kreativnih nenasilnih prosvjeda i građanskog neposluha diljem svijeta, kakve možemo vidjeti na primjerima u Španjolskoj, Iranu, Siriji, Ukrajini, SAD-u, Velikoj Britaniji i Srbiji. U filmu se analiziraju metode nenasilnog otpora i prikazuju akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK….

Braća Riahi na filmu su počeli raditi joj 2009. godine tijekom Zelene revolucije u Iranu, ponukani svojom obiteljskom poviješću političkih progona. Kroz primjere nenasilnih strategija različitih pokreta u različitim zemljama razotkriva se globalna struktura kapitalizma i funkcioniranje totalitarnih režima. “Svakodnevna pobuna” je svojevrsni vodič kroz povijest aktivizma, ali i filmski priručnik za metode nenasilnog otpora koji pruža uvid u to kako funkcioniraju neki od važnih nenasilnih pokreta.

INVENTIVNE I ZABAVNE METODE

Kreativni nenasilni pokreti razmjenjuju ideje, uče jedni od drugih, djeluju strateški i promišljeno, a Facebook i Twitter igraju važnu ulogu, no pobjeda i gubitci odvijaju se u stvarnom svijetu. “Jedina opasnost jest da se ne pobunimo! Ako se ne bunite, prihvaćate propast” (Mike Bonanno, The Yes Men aktivist). “Ulice su mjesta gdje se donose odluke, sve ostalo je samo “kliktivizam””, govori Srđa Popović, suosnivač legendarnog Otpora! Srpskog pokreta, koji je srušio Miloševićev režim kasnih 90-ih.

Njihove metode su inventivne, zabavne, no ponekad i agresivne. Aktivisti koji ih koriste vjeruju da će kreativni nenasilni otpor nadjačati nasilne prosvjede – i, vjerojatno, su u pravu. Naime, znanstvena istraživanja dokazuju da su nenasilne metode učinkovitije i uspješnije od nasilnih. Čak štoviše, vladari strepe od nenasilnih prosvjednika jer mijenjaju svijet i izazivaju diktature, kao i globalne korporacije.
“Svakodnevna pobuna” odaje počast kreativnosti nenasilnog otpora proučavajući posljedice novih oblika prosvjeda koji svakodnevno niču i ubrzano mijenjaju društvo.

Poput kaleidoskopa, od nenasilnih pokreta širom planete film stvara sliku jednog novog prostora društvenih promjena. Iako u svakoj zemlji svaki nenasilni pokret ima svoje posebnosti, i ne može ih se strpati u isti koš, svi pokreti prikazani u filmu, imaju mnogo toga zajedničkog: oni su u osnovi nenasilni, organizirani su horizontalno, nemaju vođe, svatko je medij za sebe i širi vijesti po svijetu.

Kako savjetuje Popović, pokret se može započeti malim koracima, malim pobjedama, primjerice crtanjem grafita i drugim “gerilskim” strategijama kako bi se povećao broj sljedbenika. Pokret Occupy je, pak, izabrao strategiju obraćanja svima, ne samo istomišljenicima, a kao osobito moćno oružje koriste svoja tijela. Solidarnost, kao način na koji se odnose jedni prema drugima, je dijametralno suprotna makjavelističkoj devizi „podijeli pa vladaj“. ”Budite brižni jedni prema drugima tako da možemo biti opasni zajedno“ obrazlaže jedna od aktivistica.

ARASH T. RIAHI

Rođen je 1972. godine u Iranu, ali od 1982. živi u Beču. Arash T. Riahi je pisac, redatelj i producent. Studirao je film i umjetnost, a 1997. Osniva filmsku produkcijsku kuću Golden Girls Filmproduktion & Filmservices (www.goldengirls.at). Njegovi filmovi ” The Souvenirs of Mr. X “, višestruko nagrađivani “Exile Family Movie“, „Mississippi“ i „For a Moment, Freedom“ osvojili su više od 50 međunarodnih nagrada. “For a Moment, Freedom “ bio je austrijski kandidat za Oscara 2010. Njegov najnoviji film “Everything will not be fine “ prikazan je u natjecateljskom programu dokumentaraca na festivalu Max Ophüls.
 

ARMAN T. RIAHI

Rođen je u Iranu, ali je odrastao u Austriji. Studirao je medijske tehnologije i radio grafički dizajner u Londonu i Beču. Režirao je 25. minutne TV emisije za austrijsku javnu televiziju ORF, “No Name program”, “Sunshine Airlines” i “Momentum” – “What Drives You”. Njegov kratki film “Elektrotrash”’ osvojio je nacionalnu nagradu za kratki film. Godine 2006., Arman je sudjelovao u Berlinale Talent Campusu kao redatelj i scenarist. Njegov prvi dugometražni dokumentarac “Schwarzkopf” prikazan je u austrijskim kinima i osvojio je nagradu publike na Austrian Film Festival Diagonale. Film je prikazan i na Sarajevo Film Festivalu.

Festivali i nagrade

5 SEEN FILMFESTIVAL 2014 – Horizonte Award
BIOGRAFILMFESTIVAL 2014, Bologna – Audience Award
CIVIS 2014 – Prize-winner CIVIS Online Media Prize
CINEMA FOR PEACE 2014 – Most Valuable Documentary of the Year Winner
SXSW 2014 – Interactive Awards Finalist
CPH:DOX  – Copenhagen International Documentary Festival  – Politiken Audience Award
B3 BIENNALE FRANKFURT  – BEN AWARD Transmedia
ARTE PIXEL PITCH AWARD LONDON
IDFA 2013 – NATJECATELJSKI PROGRAM
HOT DOCS (KANADA) – NATJECATELJSKI PROGRAM

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=F03i-iQcWYU

Službena stranica: http://www.everydayrebellion.net/

Distribucija: Restart Label http://restartlabel.net/T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Guest
    #1 Guest 11 prosinca, 2014, 16:29

    Kada nestane argumenata nastupa golotinja baš poput nekih naših estradnih kvazi umjetnica jer nije što je pjesma već je to što je njena guza….uz upaljene crvene svijeće ,naravno…..

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code