ZAŠTO NISTE OSUĐIVALI SRPSKU AGRESIJU NA HRVATSKU? JESTE LI BRANILI ORGANIZACIJE ZA LJUDSKA PRAVA U IZRAELU?

ZAŠTO NISTE OSUĐIVALI SRPSKU AGRESIJU NA HRVATSKU? JESTE LI BRANILI ORGANIZACIJE ZA LJUDSKA PRAVA U IZRAELU?

14. veljače, 2016.

366461494f216a663b8d9034328746_v4big
Zahtjev za isprikom hrvatskom ministru kulture dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću i građanima Republike Hrvatske

Tekst: Građani Republike Hrvatske

Centar Simon Wiesenthal
Ravnatelj Efraim Zuroff
1399 South Roxbury Drive
Los Angeles, California 90035
[email protected]

Poštovani,

potaknuti sadržajem dopisa poslanog na adresu Vlade Republike Hrvatske (objavljenog na http://www.wiesenthal.com/site/apps/nlnet/content.aspxc=lsKWLbPJLnF&b=8776547&ct=14819823&notoc=1) kojim g.Efraim Zuroff u ime Centra Simon Wiesenthal zahtijeva ostavku novoizabranog ministra kulture Republike Hrvatske dr. sc. Zlatka Hasanbegovića, kao građani RH na koje se ravnatelj Centra poziva u svom pismu, osjetili smo se prozvanima i dužnima reagirati.
Na početku naglašavamo da smo kao građani RH šokirani, uznemireni i ogorčeni sadržajem pisma i prozivkama za fašizam.
U tom kontekstu imamo nekoliko pitanja za gospodina Zuroffa i sam Centar Simon Wiesenthal.
Gospodine Zuroff, izrazili ste brigu i šokiranost uslijed “nekoliko izjava i djela novoimenovanog ministra kulture RH” stavljenih u vaš fokus od strane, kako navodite, “brojnih zabrinutih hrvatskih građana”.
Budući da navodite da je riječ o “brojnim zabrinutim građanima” RH, zanima nas s koliko građana RH ste razgovarali na temu njihove zabrinutosti i ne/prihvatljivosti izbora jednog ministra i možete li to dokumentirati?
Pitamo vas to gospodine, jer nije nam poznato i ne možemo se sjetiti ni jednog takvog razgovora s vama, niti da ste s nama ikada otvorili ijednu javnu raspravu na kojoj bi mi kao građani podijelili s vama bilo koju svoju brigu!
Budući se smatramo građanima republike Hrvatske uvjereni smo da naši stavovi za Vas ne predstavljaju drugorazredne samo zato jer se mi ne ubrajamo u “ljevičare” i pojedine krugove.

Pitanje legtimiteta

Drugo pitanje je pitanje legitimiteta kojeg Vi kao osoba imate u odnosu na legalno izabrane ministre jedne suverene države. Hrvatske.
Gospodine, od kuda Vi crpite legitimitet da odrješujete koji ministri su po volji i Vašim mjerilima, a koji nisu? Biste li Vi kao Židov dopustili ijednoj hrvatskoj udruzi koja se opravdano brine za žrtve nekog pokolja, da određuje ministre u vladi samo zato jer se ne slaže s nekim stavovima tog ministra? Gospodine, ne sjećamo se da smo vas ovlastili kao zastupnika. A ako tako nastupate, a vaše pismo to jasno daje do znanja, onda Vi gospodine pokušavate razvlastiti Predsjednicu i Sabor RH njihovih ovlasti i staviti se na njihovo mjesto.
Po našem uvjerenju i spoznajama Vi, ni kao osoba, ni kao institucija, nemate niti najmanjeg legitimiteta tražiti smjene bilo kojeg minsitra republike Hrvatske, a ovakvi postupci samo sramote Vašu instituciju i prijateljski Izrael jer predstavljaju grubo i neovlašteno upletanje u unutarnje poslove jedne suverene države.

Navodni fašizam

Treće pitanje je ono koje Vi naglašeno spominjete, a tiče se navodnog fašizma Ministra Hasanbegovića.
Gospodine, korištenje pojma antifašist i fašist na područjima pod komunističkom diktaturom nije nikakva znanstvena nego politička kategorija. Jugoslavenski komunisti pod vodstvom diktatora Tita, velikog neprijatelja međuostalim i židovskog naroda te antisemita, pojam antifašizma degradirali su u sadržajnom i pojmovnom obliku, a svim neprijateljima komunizma su prišili etiketu fašista da bi ih lakše zatvarali i ubijali. Sramotno je i ponižavajuće da Vi kao predstavnik židovske institucije nasjedate na prozirne komunističke metode i prihvaćate metodologiju onih koji se ni dan danas nisu ispričali ni pokajali za žrtve, a stanuju u stanovima oduzetim i hrvatskim Židovima. Prihvaćanjem prozirne komunsitičke terminologije i Vi se nehotice svrstavate među one koji postaju saveznici srpsko-jugoslavenske politike koja je bila jedna od najviše antisemitskih u Europi. Samo da Vas podsjetimo, gospodine Zuroff, da je prvi grad u Europi koji je Hitleru dojavio da je «judenfrei» upravo Beograd, a da je upravo Tito vodio krvave ratove protiv Izraela.
Jeste li svjesni da su vaše osude apsolutno neprihvatljive i sramotne? Jeste li svjesni da Ministar kojeg osporavate i osuđujete kao “fašista” ima svoj legitimitet i potporu u većini hrvatskog građanskog bića?
Jeste li svjesni da ste na takav način osudili većinu građana RH kao fašiste i filoustaše? Jer mi smo izabirali na parlamentranim izborima RH 8. studenog 2015 novu hrvatsku vlast i Vladu. Tada i kasnije brojnim potporama, pozdravili i podržali smo Vladu i novog ministra Hasanbegovića kao legitimne i dobrodošle.
Gospodine, želite li reći za narod i državu RH da je fašistička? Želite li zaista tako reći za hrvatski narod koji je iznio demokraciju i sve njene temeljne vrjednote, vrjednote dijametralno suprotne fašizmu-komunizmu – nezavisnost, parlamentarni poredak, sloboda, ljudska prava – nakon pola stoljeća zlostavljanja i traume pod jugoslaveneskim komunizmom i velikosrpskim fašizmom devedestih?

Sramotan i ponižavajući pristup

Gospodine Zuroff, nismo ovdje s namjerom braniti ikoga, jer takvo nešto podrazumijeva krivnju. Ali isto tako pretpostavlja nepravdu. Gospodine, optužiti znanstvenika i čovjeka koji je istinski i potvrđeni antitotalitarist – antifašist i antikomunist – da je fašist, je gruba nepravda, kleveta i malicioznost.
Izrezati njegove izjave o antitotalitarizmu i antifašizmu i reci da je fašist samo zato jer se potvrdio i kao antikomunist tamo gdje to nije dopušteno ni dobrodošlo, jeste zlokobna manipulacija onih koji se boje Istine, istinskih ljudskih prava i europskih vrjednota. Nemamo potrebe govoriti što nam to kazuje o takvim ljudima i nakanama, kao ni o onima koji znanstveni rad površno nazivaju smećem.
Gospodine, koliko puta ste podigli svoj glas i lov u posljednje dvije ili više godina dok su se prava hrvatskih branitelja, radnika, invalida i 85% civilnog društva i medija grubo kršila i zanemarivala?
Gospodine, jeste li u ijednom od tih slučajeva reagirali, osudilii i krenuli u lov na ministre fašiste? Jesu li gore nabrojani neki novi Židovi 21. stoljeća u očima nekih novih hitlera? Razmislite o tome.
Za Vas kao pripadnika židovskog naroda i voditelja centra koji se bavi žrtvama ovakav pristup je sramotan i ponižavajući. Za nas je to još jedna provokacija u očuvanju povijesnih laži o stvarnom karakteru jugoslavenskog komunizma i nalijeđa koji na duši nosi mnoge hrvatske, ali i židovske žrtve. Ako Vama nije ispod časti biti saveznikom i ideološkom toljagom onih koji i dan danas žive u stanovima žrtava Jasenovca i Ausschwitza, nama je to u najmanju ruku degutantno.
Također, nemamo potrebu isticati istinu (jer ona sama može stajati) da Ministar Hasanbegović nije fašist, već naprotiv, Čovjek koji se na osnovu povijesnih činjenica o karakteru komunističkih zločina može ubrojati, nasuprot onih lažnih i elitnih, u iskrene antifašiste. Tu dolazimo do onog “floskularnog” argumenta protiv dr. Hasanbegovića, do “antifašizma”. S tim povezano, trebali bi znati sljedeće:
Kada napadate gospodina Hasanbegovića na temu revizije povijesti, neovisno o ne/istinitosti te tvrdnje, podsjećamo vas na neke znanstvene pretpostavke te europske preporuke i obveze.

Antifašizam Staljinova ili Titova tipa

Znanost, gospodine, ne poznaje tabue. Njezina je duša propitivanje, sumnja, ona je u svojoj srži “revizionistička”. U čemu je problem propitivati ili osporavati antifašizam prm. Staljinova ili Titova tipa?
U Hrvatskoj je optužba za revizionizam politički iskonstruirana i instrumentalizirana, pa je čak i proturječna, jer dolazi iz istih krugova koji ne priznaju jednakost svih žrtava i još uvijek veličaju titoizam. Lingvističko značenje povijesti upućuje nas na neprestano istraživanje, nadograđivanje, korigiranje i revidiranje sadržaja i oblika povijesnih događaja, kako bi se dosegnula maksimalna objektivnost i nepristranost. Da takva nadgradnja i istraživačka metodologija ne postoji, onda bismo danas još čitali Herodotovu povijest i Hamurabijev kodeks. Zbog toga je svaka revizija službenih propagandnih povijesti ne samo legitimna nego i poželjna.
Sam pojam “revizionizam” (lat.: revidere – “ponovno pogledati“) govori o ponovnoj procjeni, razmatranju ili reinterpretaciji priznatih spoznaja ili stavova. Revizionizam službene povijesti je mogućnost napretka u pronalaženju istine i, kao kritička metodologija, svojstven je svakoj ozbiljnoj povijesnoj znanosti. Stoga, optužba za tzv. hrvatski revizionizam je apsurdna, manipulativna i antiznanstvena.
Gospine Zuroff, prema vašim saznanjima, potiče li EU na obvezu “revidiranja“ europske povijesti? I na obvezu prema osuđivanju komunističkih zločina? Provjerite: u zadnjoj rezoluciji Europskoga parlamenta o “europskoj savjesti i totalitarizmu“ (Resolution on European Conscience and Totalitarianism), prihvaćenoj nakon zajedničkoga prijedloga o rezoluciji (Joint Motion for a Resolution) od 2. travnja 2009.
Četvrto pitanje koje Vam postavljamo jeste ono o Vašoj informiranosti oko motiva navodnog ogromnog broja prosvjednika.
No, dopustite nam prethodno postaviti ona vezana za neke druge udruge i vašu šutnju. G. Zuroff, je li istina da je svojedobno Izraelska ministrica kulture prekinula državne potpore organizacijama (koje su se zalagale za – ljudska prava) za koje je ustvrdila da rade protiv opstojnosti, suvereniteta i same države Izrael? Zanima nas jer želimo čuti istinu a ne možebitne spekulacije.
Gospodine Zuroff, je li istina da je prije nekoliko godina i izraelski parlament Knesset na prijedlog Vlade formirao posebno povjerenstvo da istraži tokove novca prema udrugama? Je li istina da je Izrael osudio prosvjedovanje tih udruga protiv Vlade kao nasrtaj na državu i Židove? I, da su po hitnom postupku zabranjene? Pitamo vas, jer želimo čuti istinu a ne manipulacije.
Gospodine, recite nam, jeste li i koliko puta tijekom zločinačke jugoslavensko velikosrpske agresije, koja je u mnogim aspektima mišljenjem ICJ nosila elemente genocida, osudili agresiju i zločine? Na kraju, gospodine, jeste li ikad (u Beogradu) negirali genocid Srebrenice, unatoč činjenici neopozivog i izričitog stava i presude danas najvišeg suda – ICJ?
Gospodine, tko i što vas kvalificira i diskvalificira da optužujete i napadate Hrvatsku i legitimne predstavnike hrvatskog naroda? Prosudite (za) sebe.
Konačno, na ovom mjestu dobro sjeda pitanje o inicijatorima napada i linča koji se vodi protiv novog ministra kulture. G. Efraim, imate li ikakvu, osim fašizma, ideju zašto bi “brojni građani” koji su vam se obratili bili toliko zabrinuti? Imate li ikakvu ideju o tome da su neke grupacije koje zastupate sudjelovale u nezakonitim radnjama da bi danas izvrtali objektivne činjenice i branili neobranjivo? Imate li ideju o tome kako su akteri protesta potpisani u peticiju smjene ministra „Kulturnjaci 2016“
čak LAŽIRALI određene potpise javnih osoba? Provjerite.T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Zlatko
  #1 Zlatko 28 veljače, 2016, 13:16

  Jel E. Zuroff potvrdio prijem poruke (na engleskom) ?
  Gdje je dostupan original (verzija na engleskom) da se možemo na nju nadovezati dodatnim komentarom prema zlonamjernom izričaju antihrvatski nastrojenog E. Zuroffa ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. ozna sve dozna
  #2 ozna sve dozna 16 veljače, 2016, 09:39

  zuroffu kada je hrvatska u pitanju sve piše i brifira stari goldštajn. po istom obrascu je boravio 10 dana prije boravka josipovića u izraelu i napisao tekst o ustaškoj zmiji kojeg je ovaj gnoj pročitao u knessetu. drekštajn je boravio u izraelu i rovario protiv hrvatske na teret državnog proračuna.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Apage satanas
  #3 Apage satanas 15 veljače, 2016, 16:30

  Žurof,što je Isus rekao jednom svom apstolu Getesmanskom vrtu, prije uhićenja i mukre:Apage satanas,a to znači: Idi od mene sotono! To je Juda. A veliki Einstein je napisao u svojim mamoarima, da je Juda natragičniji čovjek u pobijresti ljzudskoga roda. Oba ste Židovi, i ti i Juda. Šalom, Zurof! I ostavi nas Hrvate na miru.
  Amen ,Aleluja! Zurof je židovska guja!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Bumerang
  #4 Bumerang 15 veljače, 2016, 09:40

  Hrvatska politička scena ponovno je suočena s agresivnom velikosrpskom kampanjom predsjednika Srpskog narodnog vijeća i saborskog zastupnika Milorada Pupovca. Ta kampanja samo je dio političke ofenzive poražene koalicije Hrvatska raste na čelu sa Zoranom Milanovićem potpomognute vodećim tiskovnim i elektroničkim medjima na čelu sa HRT-om da se na izvaninstitucionalni način ospori demokratski izabrana Vlada Domoljubne koalicije i MOST-a na čelu s Tihomirom Oreškovićem s krajnjim ciljem raspisivanja novih izbora. Kad je već Milorad Pupovac, koji već godinama slovi kao vođa pete kolone u Hrvatskoj i propagator velikosrpske politike u novim okolnostima definiranim u Memorandumu Srpske akademije nauka i umetnosti, (SANU), potegnuo pitanje porasta netolerancije, predsjednica Republike mogla je i trebala izravnije i otvorenije odgovoriti samozvanom lideru srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. ZDS
  #5 ZDS 14 veljače, 2016, 10:07

  Znam da imaš podatke koliko su tvoji sunarodnjaci do sada ubili palestinski civila pa objavi!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. ZDS
  #6 ZDS 14 veljače, 2016, 09:48

  Zurrof pozdravi Ariela Sharona!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno
  #7 Anonimno 14 veljače, 2016, 09:21

  NI JEDNO ZLO NE CE OSTATI NEKAZNJENO
  BAR NA SUDU POVIJESTI

  NOTA Svi ti zidovski grlatori potjecu, uglavnom, iz SSSR-a. Sve su to bili puki staljinisti, odnosno agenti CEKA, NKVD-a i KGB. Tko prodje kroz tu skolu i pokaze svoje znanje i umijece u starnosti – postaje prepoznatljiv kao sovjetski agent. Ista je stvar sa ZUROFF-om: kad ga je itko cuo da osudjuje strasne pokolje komunista, osobito one koje su vodili Staljin i Trocki, ruski Zidovi. Kad je Zuroff uopce spomenuo strasne zlocine Ariela Sharona i ne samo u Sabri i Shatili? Nije ni spomenuo a kamo li osudio masovno rusenje i ubijanje palestinske sirotinje u GAZI – zbog cega Medjunarodni Kazneni Sud vodi istragu o zapovjednoj (ne)odgovornosti Beniamina Netaniahu. Zbog te slipepe mrlje koja mu ne dopusta da vidi sebe bar u ogledalu. Zuroff ce dozivjeti subinu slucnu sudbini Sapp-a Blattera. Vec sad je, uoci Konfereenije o naporima Palestinaca da opstanu na svojoj postojbini, a sto organizira Francuska, stavljeno je pod medjunarodni embargo sve sto Izrael proizvodi na palestinskom uzurpiranom tlu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. ZDS
  #8 ZDS 14 veljače, 2016, 08:32

  I jedno dodatno pitanje gdje ste bili za vrijeme pokolja u Sabri i Shatili?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code