IZLOŽBA SATOVA IZ MASOVNIH GROBNICA OKO PRIJEDORA

IZLOŽBA SATOVA IZ MASOVNIH GROBNICA OKO PRIJEDORA

31. svibnja, 2018.

 

Izložba fotografija ručnih satova pronađenih u masovnim grobnicama u Prijedoru i okolici, pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića i Edisa Vojića otvorena je, u srijedu 30. lipnja, u sarajevskom “Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995” u povodu obilježavanja “Dana bijelih traka”.

Begić, koji je učestvovao u ekshumaciji nekoliko desetina masovnih grobnica u Prijedoru i okolici, kazao je da je najveći broj satova pronađen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, tijekom ekshumacija, obdukcija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava.
“Želimo pokazati da ‘vrijeme nije stalo’, da naše pamćenje i sjećanje na ubijene žrtve nisu prestale živjeti u trenutku njihovog ubijanja” istakao je.

Begić je pojasnio da satovi simboliziraju trenutak smrti žrtve, jer je većina satova stala u trenutku njihovog ubojstva.
“Imali smo slučajeva da su satovi ponovo počeli raditi kad smo ih ‘protresli’, što je bio i naš motiv da izložbom poručimo da vrijeme za žrtve ne može stati i da nemamo pravo zaboraviti na njih”, naglasio je Begić.
U trenutku kada otkriju masovnu grobnicu i kada proces ekshumacije počne, Begić ističe da je neizvjesnost, hoće li pronaći žrtve, najteža.
“Pronalazak svake nove žrtve daje nam motivaciju da njihovim obiteljima bar možemo ponuditi posmrtne ostatke”, istakao je Begić te dodao da svi oni koji rade na poslovima ekshumacije ne mogu potpuno isključiti emocije i da se često vežu za obitelji žrtava, ali i za same žrtve.
Međutim, u svakom slučaju, zaključio je Begić, najteži trenutci u njihovom poslu su oni kada pronađu ubijeno dijete.

IZVOR: www.klix.ba T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Ujo
    #1 Ujo 2 lipnja, 2018, 03:15

    strašno,jezivo…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code