IZLOŽBA “KOPRIVNIČANCI U DOMOVINSKOM RATU”

IZLOŽBA “KOPRIVNIČANCI U DOMOVINSKOM RATU”

15. rujna, 2016.

 

U Koprivnici je svečano otvorena izložba – „Koprivničanci u Domovinskom ratu“, koju je organizirao Državni arhiv Varaždina, koji i u ovom gradu ima sabirni centar.

Predstavljene su fotografije, dokumenti, knjige i drugo. Na taj način, kako je istaknuo ravnatelj varaždinskog Državnog arhiva Damir Hrelja, još se jednom nastojalo skrenuti pozornost na branitelje ovoga grada, u kojem je pored pripadnika MUP-a djelovala i slavna 117. brigada ZNG-a, koja je pretežno ratovala na novljanskom bojištu.

Ratni zapovjednik te brigade i ratni zapovjednik Grada pukovnik Dragutin Kralj podsjetio je da su u ovu postrojbu bili uključeni branitelji iz čitave Koprivničko-križevačke županije, ali da su još pored njih djelovali i pripadnici HOS-a te 145. taktičke borbene skupine „Jastrebovi“.

Izložba je organizirana i s ciljem da se pozovu, prije svih, hrvatski branitelji koji su u posjedu fotografija ili nekih dokumenata iz toga razdoblja da ih dostave Državnom arhivu, kako bi se sačuvali za – povijest.

Ovom prigodom bila je izložena i hrvatska zastava sa kninske tvrđave, kao podsjetnik na Vojno-redarstvenu operaciju Oluja 95, a u kojoj su sudjelovale i ratne postrojbe iz ovoga kraja.

Inače, samo 117. brigada imala je oko četrdesetak poginulih i nekoliko stotina lakše i teže ranjenih. Prigodom četničkog raketiranja Koprivnice, 7. listopada 1991. jedan je branitelja poginuo (David Piskor), a dva su ranjena.

Izložbu je posjetio i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, a može se razgledati do 24. rujna u predvorju Pučkog otvorenog učilišta.

Mladen Pavković T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Vukovarac
    #1 Vukovarac 15 rujna, 2016, 21:26

    Koprivničanci su pokazali što su bili. Svaka im čast!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code