IZLOŽBA JASLICA I PISANICA U KUTINI

IZLOŽBA JASLICA I PISANICA U KUTINI

19. ožujka, 2016.

3.saronno

Uz refleksna svjetla 12 diorama u kutinskoj Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini od 17. ožujka reproducira scene Kristova života. Nastale iz reciklažnog materijala 12 priča figuricama daju uvjerljivi (izvorni) sadržaj teme pod naslovom „Iznenađenja iza prozorčića“. Postav je to Udruge „Amici di Padre Monti“ (Prijatelji oca Montija) iz talijanskog grada Saronna, nedaleko od Milana. Uz spomenutu Udrugu organizatori izložbe su Kuća brata Bonifacija Pavletića i Muzej Moslavine iz Kutine.

Opus Kristova života od Kane Galilejske do trenutaka Uskrsnuća donosi scene iz svakidašnjeg života, ali i neke fantastične prizore. Nakon talijanskog, hrvatski postav prvi je izvan mjesta nastanka. Dakako s razlogom javnosti se predstavlja u zavičaju sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića (Zbjegovača 1864. – Rim 1897.), člana Družbe Sinova Bezgrješne, nadasve poznatog uzornim redovničkim životom s osobitom žrtvom za teško bolesnu djecu i siročad. Živeći i u Saronnu taj nekada mladi skromni postolar iz Moslavine, utemeljitelju Družbe, danas blaženiku p. Montiju, bio je najbliži suradnik.

Godine 2008. u Kutini sa 77 jaslica izložba je brojem od 2.500 posjetitelja bila najzapaženija u tom moslavačkom središtu. Prve jaslice kao šestogodišnje dijete je izradio je Matteo Chita i darovao svojoj župi. Brat Matteo stvarao ih je do 1999. godine (preminuo je u 86. godini života). Izradio ih je 2600 primjeraka. Obišle su svijet sve do Japana i SAD-a, te mnoge europske metropole Nadahnuta umjetnošću brata Mattea u novije vrijeme djeluje radionica, koja je proširila sadržaj na Isusov život do 12-te godine. Članovi radionice vrhunski to stvaralaštvo zahtjevnih minijatura, koje daju uvjerljivost stvarnosti, primjerice vodom rijeke Jordana iz Isusovo krštenje, usavršavaju.

Galerijski prostor ispunjava i izložba pisanica uglavnom kutinskih likovnih stvaratelja, ali i onih nastalih iz radionica u kojima sudjeluje veći broj zainteresiranih Kutinčana. O neobično vrijednom izložbama, a koje su na uvidu javnosti do 8. travnja govorili su Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine, a u ime Kuće brata Bonifacija Pavletića p. Mariano Passerini, Izložbu je spomenuvši svezu koju je i u ove uskršnje dane Kutini donio Bonifacije Pavletić otvorio gradonačelnik Andrija Rudić. Prigodnim izvedbama trenutke otvorenja pratio je kutinski Župni mješoviti pjevački zbor Dr. Gustav Baron.

(D.P.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code