IMA LI DOKTORA BEZ STANA I VIKENDICE?

IMA LI DOKTORA BEZ STANA I VIKENDICE?

2. prosinca, 2018.

 

Nije istina da liječnici primaju „džeparac kao plaću“, jer da jeste onda ni jedan, ali baš ni jedan ne bi mogao imati sve što ima: od kuće, dobrog automobila, vikendice na moru, odlazaka na ljetovanje i zimovanje i tome slično. (Svaka čast iznimkama). Kako i na koji način su oni to stekli i stječu i dalje ostaje tajna ili bolje rečeno „nepoznanica“

A kolike bi tek trebali i morali imati mirovine umirovljenici, koji su čitav život odvajali za sebe i svoju djecu, a na kraju nemaju ni za kartu za vlak da dođu recimo od Virovitice do Zagreba, na liječničku kontrolu (liječenje) ili pak, ako su teže bolesni (a takvih je svakim danom sve više) na kemoterapiju ili pak na zraćenja u svezi tumora, kojeg su manje-više zaradili zbog loše prehrane ili svakodnevnog stresa?

Napisao: Mladen Pavković

Poznati hrvatski kirurg i jedan od kandidata za novog predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) dr. Hrvoje Tomasović se oglasio o slučaju splitskog kardiologa za kojeg je utvrđena sumnja o primanju mita.

Tomasović je mišljenja da će nažalost biti mita u zdravstvu dok se netko „konačno ne sjeti plaćati liječnički rad prema njegovoj složenosti i težini posla“, tako da ovakvim podcjenjivanjem liječnika „džeparcem kojeg nam daju kao plaću dobivamo ovo!“

On, kaže, da ne opravdava ovaj slučaj, ali napominje da „dok liječnik tipa kardiokirurga ne će imati plaću 75.000 kuna imat ćemo ovo!“ Zatim je još dodao da „obični menadžerčići bez škola imaju po 75 – 100.000 kuna plaće mjesečno, plus bonus na kraju godine“.

Njegovo je rješenje da se „doktore da u logore i na radnu obvezu“ (sic!) te je još jednom napomenuo da ne opravdava „ovog Indijanca od kardiokirurga, ali ako se ne dođe pameti vrlo brzo ne će biti doktora, pa nećemo niti imati kome dati mito!“

Hipokratova zakletva

Kao prvo, podsjetili bi uistinu uvaženog i cijenjenog dr. Tomasovića na Hipokratovu zakletvu (Ženeva, 1948.), a koja obvezuje ili bi trebala obvezivati sve zdravstvene djelatnika, a u kojoj se naglašava:

U času kada stupim među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U obavljanju dužnosti prema bolesniku ne će na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštivati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom ne ću dopustiti da se iskoriste moja zdravstvena znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast!“

Dakle, to bi za dr. Tomasovića i njemu slične trebalo biti „sveto pismo“, tim prije što u relativno mnogim ordinacijama liječnici imaju uokvirenu ovu zakletvu iznad svojim radnih stolova.

Nu, u potpunosti se slažemo s ovim liječnikom da su plaće u zdravstvu male, a osim liječnika, poglavito i za medicinske sestre, koje danonoćno „izgaraju“ na svojim radnim mjestima.

Ali… nije istina da liječnici primaju „džeparac kao plaću“, jer da jeste onda ni jedan, ali baš ni jedan ne bi mogao imati sve što ima: od kuće, dobrog automobila, vikendice na moru, odlazaka na ljetovanje i zimovanje i tome slično. (Svaka čast iznimkama). Kako i na koji način su oni to stekli i stječu i dalje ostaje tajna ili bolje rečeno „nepoznanica“.

Nije nam poznato koji to „obični menadžerčići bez škole“ primaju tako velike plaće i bonuse, što bi značilo da ne znaju i ne rade ništa.

Slažemo se da se djelatnike treba dobro plaćati, a poglavito one koji obavljaju „složene i teške poslove“. Ali, ne obavljaju ih samo liječnici, već ima niz zanimanja na koja bi se to trebalo i moralo primijeniti, kao recimo na učitelje i profesore u školama, policajce… Dostojanstveno bi trebali živjeti i poljoprivrednici, a ne da od „crkavica“ koje zarađuju svaki čas oboljevaju.

A kolike bi tek trebali i morali imati mirovine umirovljenici, koji su čitav život odvajali za sebe i svoju djecu, a na kraju nemaju ni za kartu za vlak da dođu recimo od Virovitice do Zagreba, na liječničku kontrolu (liječenje) ili pak, ako su teže bolesni (a takvih je svakim danom sve više) na kemoterapiju ili pak na zraćenja u svezi tumora, kojeg su manje-više zaradili zbog loše prehrane ili svakodnevnog stresa?

Oni i da bi htjeli ne mogu napustiti ovu državu, (stari su), iako je jedan dio njih i te kako godinama radio na „teškim i složenim poslovima“ i to sa fakultetskom naobrazbom.

Međutim, što je s hrvatskim braniteljima, osobito onima koje ni metak nije okrznuo tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata? Većina od njih nema visoke škole, riječ je prije svega o NKV i KV radnicima, koji su za razliku od ne malog broja ljudi, rat proveli na prvim crtama bojišta, koji su tamo stjecali „fakultetske diplome“, a kasnije kad su stvorili hrvatsku državu nitko ih ne će i ne želi zaposliti jer „nemaju škole“, a tijekom rata svakim su danom bili „ovce za klanje“!

Kako to da se onda ni danas nitko nije sjetio „složenosti i težine“ njihova posla?

Treba se sjetiti i drugih

Riječ je, da ne bude zabune, o onima koji „nisu imali sreće biti ranjeni“, a koji su kasnije lakše ili (pretežno) teže oboljeli, a koji za sve ono što su činili u vrijeme stvaranja slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države danas ne mogu dobiti ni obično „hvala“, a kamoli što drugo.

Oni i njihove obitelji, vjerujte, bili bi sretni da im netko ponudi samo pola „džeparca“ koje, kakvi kažete, primaju liječnici!

S druge pak strane, kod hrvatskih branitelja ne može se dogoditi da im netko, kao mito, stavi u džep nekoliko tisuća eura, jer su recimo, (da malo karikiramo), u vrijeme rata umjesto njih stavljali „glavu na panj“!

Dakle, liječnici i sve zdravstveno osoblje je i te kako zaslužilo bolja mjesečna primanja, osobito oni koji su bili zaposleni u ratnim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, ali, dr. Tomasoviću, pri tome uvijek se treba sjetiti i drugih, ništa manje važnih za ovu državu!

Ne mogu i ne trebaju svi biti liječnici, netko mora biti i vrhunski – zidar! T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 6 prosinca, 2018, 13:28

  Zašto plačamo : vasu , njonju , šonju , bauka , staziča , jovanoviča , pusičku , vrdoljaka , r. viteza , beusa , bačića , ……. ????

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Magdalena
  #2 Magdalena 4 prosinca, 2018, 16:32

  Mislim, da je kao i uvijek doktor Tomasović krivo shvaćen. OK! Kirurzi bi trebali imati pristojne plaće. A što je s drugima? Učitelji, profesori, obiteljski liječnici, policija, … Treba platiti znanje, sposobnosti, vještine,…izvrsnost, entuzijazam, zalaganje, ishode svojeg rada, stručnu spremu, kotiranje u struci doma i vani,…Mi uglavnom skupo plaćamo pdobnost, lažne branitelje, lažne invalide Domovinskog rata, političare, državne dužnosnike, veleposlanike,…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zzigho
  #3 zzigho 3 prosinca, 2018, 19:39

  Za davanje plavih kuverti krivi smo mi sami pacijenti.
  Netko je trebao biti prvi koji je to probao.
  Slažem se da doktori trebaju puno učiti da bi mogli postaviti dijagnoze, operirati i slično.
  Usporedbe radi za ovih 75 tisuća kuna mjesečno, radnik s prosjekom od 3500 kn mjesečno treba raditi skoro 2/dvije/ godine, da bi dostigao ovog”mjesečara”.
  Toliki raspon nije i među šefovima država u takvom omjeru.
  Kada znate kolike imaju plaće provjerite i imovinsku karticu, što se i na kakav se način steklo.

  Posebno su zanimljive kartice lokalnih načelnika u malim sredinama pogotovo na Gornjoj Posavini. Pomoć roditelja, naslijeđe…..A gdje je školovanje djece ?….Nešto tu ne štima ipak. Jedva čekamo da ponovo bude državni inspektorat, no i tu inspektori budu pod povećalom stranački nadređenih.
  Uđite malo dublje u bit problema.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Gonzalez Andres
  #4 Gonzalez Andres 3 prosinca, 2018, 04:20

  Pozdrav, Ovo je obavijestiti javnost da je gospodin Gonzalez Andres, privatni kreditni zajmodavac koji je otvorio financijsku priliku svima koji trebaju bilo kakvu financijsku pomoć. Dajemo zajam po kamatnoj stopi od 2% pojedincima, tvrtkama i tvrtkama pod uvjetima i uvjetima jasnim i razumljivim. Javite nam se danas e-poštom na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 2 prosinca, 2018, 19:27

  ako ovaj dr. radi za džeparac zanima me kakvu ima kuću ili stan? Ja sam zidar i gradio sam kuće nekim liječnicima. Luksuzne. Za – džeparac!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 2 prosinca, 2018, 17:19

  Tomasoviću, otvori privatnu ordinaciju,plaćaj poriz pa zaradi milione,u zapadnoj Europi u državnim ustanovama bolnica, direktori bolnica nemadu ni polovicu iznosa zarade kojega ti navodiš! Suoči se sa konkurencijom zapada,koja radi u državnim ustanovama bolnica, pa onda pričaj o zaradama u visini 10.000Eura mjesečno odnosno 75.000 kuna! A kada kažu svi državljani Hrvatske mi ćemo svi biti koruptivni ako nemamo dovoljnu zaradu u državnim ustanovama, šta cemo onda?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code