HSP AS: GRAD POBJEDA POSTAJE GRAD ZLOČINA

HSP AS: GRAD POBJEDA POSTAJE GRAD ZLOČINA

19. srpnja, 2017.

 

 

Odavna je jasno kako pravo i pravda ne dijele isto značenje, no za Siščane ovi pojmovi imaju izrazito mučno značenje. Grad zahvaćen ratnim vihorom, koji je na prvoj crti bojišnice branio Zagreb i Hrvatsku, može se pohvaliti nekažnjavanjem niti jednog od glavnih aktera napada na njega.

Osude za ratne zločine spore su, medijski loše prezentirane, dok se procesi protiv zločinaca koji su direktno odgovorni i za razaranje Siska i za stradanje mnogih mladića sa sisačkoga područja, poput “kapetana Dragana”, svode na “klanje buhe”. Dugotrajni su, melankolični i ne stvaraju odnos žrtva – agresor tako nužan u procesuiranju ratnih zločina.

Općenito, stekao se dojam kako ti procesi padaju u drugi plan u hrvatskome društvu. Zato s punim pravom postavljamo pitanje: zar je privođenje ili uhićenje ratnog junaka i simbola obrane sisačke bojišnice postao državni problem br. 1? Ivan Bobetko “državni neprijatelj br. 1? I to nakon debakla sa zatvorskom smrću generala Brodarca i zastrašujućih iznosa odštete za trećeg pritvorenika iz Siska koji je oslobođen, nakon što je nevin proveo 1000 dana u pritvoru? Tko to sada preko Ivana Bobetka započinje novu pljusku pravu i pravdi? O “privođenju” Ivana Bobetka ministar MUP-a izjavljuje da ne zna ništa, ali politička volja za sami ovaj čin očito postoji. Zar nije isti ministar lišio slobode i Đuru Brodarca? 

Rat je Hrvatskoj i Sisku nametnut. JNA i četnici imali su više tenkova nego što su Sisak, Sunja i Komarevo imali pušaka! Stvaranje obrane u tim uvjetima bio je herojski čin. Povratak otetog ljudima i domovini bio je humani čin. Medijski linč, ali i lišavanje slobode ljudi koji su sudjelovali u tim akcijama, nije ono što naša domovina treba, a poruka je Siščanima da bi bilo bolje da su svi izbjegli u Zagreb, umjesto što su svi skupa čuvali taj “grad hrvatskih pobjeda”.

doc.dr.sc. Vlatka Vukelić T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Voldemort
  #1 Voldemort 20 srpnja, 2017, 00:14

  Pro-Bocvanski separatisti jugoistočne europe

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 19 srpnja, 2017, 20:44

  Pitajte one koji o tome znaju koji su 1991. bili izvan prvih redova , ali nisu smjeli pisnut.
  I danas imaju argumente o svemu tome….Ubojstva, prodaja oružja…a sve sami domoljubi…
  Dajte više istinu na vidjelo…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 19 srpnja, 2017, 04:17

  SISAK I NJEGOVI, KATOLIČKI ZLOČINI USTAŠKE PRAKSE.
  O TIM ZLOČINIMA JAVNO SE ZNALO I PISALO,U DOBA TRAJANJA RATA, U VIJESNIKU ,FERAL-TRIBUNEU I HRVATSKOJ LJEVICI.SVE HRVATSKA JAVNA GLASILA KOJA NISU IMALA NIKAKVIH TENDENCIJA DA SE OPREDJELE NA STRANU ZARAČENIH ZLOČINAČKIH RELIGIJA,PA SU NJIHOVA PISANJA BILA KOREKTNA ,SA SVRHOM DA SE UTJEĆEČE NA JAVNOST KAKO BI SE ZAUSTAVILI ZLOČINI. ALI IH NITKO NIJE POKUŠAO ZAUSTAVITI ,PA SE NA KRAJU ,POSLIJE RATA ,KONSTATIRALO DA JE SAMO U SISKU,POGUBLJENO 6OO SRBA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI SRBI I IMALI NEKU UŠTEĐEVINU I NEPOKRETNU IMOVINU. LEŠEVI SU SE OTKRIVALI U RUKAVCIMA KUPE I KORANE IU MEDENOM,MISLIM DA SE TAKO ZVALO NEKO LIJEČILIŠTE. MAKAR SE ZNALO TKO JE UBIJAO I PLJAČKAO MIRNE GRAĐANE SISKA ,OTVORENO SU IMENOVANI POJEDNICI,U NAVEDENIM GLASILIMA ,ALI NACIONALISTIČKO-KLERIKALNO-STEPINČEVSKA HISTERIJA SE NIJE DALA ZAUSTAVITI. DUGO SE POSLIJE RATA,PROSTO ,OTEZELO POKRENUTI ISTRAGU I KAZNITI TE ZLOČINCE USTAŠKO-STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA.NA KRAJU SE ISPOSTAVILO DA JE ĐURO BRODARAC GLAVNI KRIVAC,PA GA SE I UHAPSILO. MEĐUTIM ,ĐURO JE UMRO ,NE ZNAM KAKVOM SMRĆU,DA LI NASILNOM ILI NORMALNOM ,ALI SE SA NJEGOVOM SMRĆU UGASIO I ZAHTJEV ZA DALJOM ISTRAGOM I PRONALASKOM KRIVACA,ZA UBIJANJE MIRNI SISAČKIH GRAĐANA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI DRUGI I DRUGAČIJI.

  DAKLE ,SISAK JE IZMEĐU PAKRAČKE POLJANE ,VUKOVARA I ZAGREBAČKOG VELESAJMA PONIO OREOLU POJEDINAČNIH MJESTA KOJE KRASI ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI ,KOJI JE ZAVRIJEDIO ,NE MEĐUNRODNI SUD U HAGU,NEGO ONAJ SUD U NIRBERGU, JER SU POČINJENI ZLOČINI GENOCIDNE NARAVI I SA SVRHOM KAVKA JE VLADALA U DOBA NACIZAMA I III-ĆEG REICHA.
  PA MI GRAĐANI DANAŠNJE HRVATSKE OČEKUJEMO SUDSKI PROGON ZLOČINACA ,A I VRIJEME JE .SVE SE SADA MOŽE UTVRDITI BEZ DA SE UČINI BILOKAKVA NEPRAVDA PREMA IKOME U SPORU ,JER SU SE STVORILI SVI UVJETI ,BEZ PREDRASUDA .

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code