HRVATSKI POSAVAC U NJEMAČKOJ

HRVATSKI POSAVAC U NJEMAČKOJ

21. ožujka, 2018.

 

Prije puna dva desetljeća, na krilima ratne pobjede i nacionalnoga zanosa Hrvata, Sisačko-moslavačka županija, njeni stočarski stručnjaci i turistički djelatnici predstavili su posjetiteljima trodnevnoga Sajma jahanja i lova u Friedrichshaffenu, na obali Bodenskoga jezera, šest grla autohtonoga konja hrvatskoga posavca. Istoga onog četveronožnoga diva težine i do 800 kilograma, koji je u davnoj zajedničkoj državi Austro-Ugarskoj ratištima vukao domobranska zaprežna kola s vojnom opremom i topništvo. Na prvi dan proljeća 1998. u sajamskoj hali, naš je portal „Tjedno.hr“ podsjetio jedan od tadašnjih putnika u SR Njemačku i pokrajinu Baden-Wuerttemberg, novinar radio-Siska Dubravko Cetin, koji je prije dva desetljeća izvještavao za radijski informativni program. U zavičaj hrvatskih pučkih tribuna Stjepana i Antuna Radića, naš se kolega zaljubio zbog današnje supruge, ali i zbog hrvatskih posavaca. Njihova je uzgojna i selekcijska udruga potom kao sjedište odredila Desnu Martinsku Ves, gdje živi obitelj današnjega „penzića“ Cetina.

Dodajmo ovom da je 200.000 posjetitelja sajma od službenih hrvatskih predstavnika pozdravio pomoćnik mnistra agrara Miroslav Božić, a njemačke domaćine iz saveza jahača i lovstva sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac. Okupljene oko izložbenoga štanda zabavljali su folkloraši „Martinčana“ predsjednice Katice Juračak, ali i tamburaši Hrastelničanina Ivana Šprišića. U atraktivnom večernjem programu povorku Posavaca i Moslavaca, s hrvatskom je trobojnicom, predvodila jahačica Tihana Fiolić (danas je srijemska farmerica i snaha u Vinkovcima – op.a.), a potom su sa svojim „izlošcima“ prošli Ivo Marić i Jurica Milunić iz općine Sunja, te Ivan Vukušić (Ivanić Grad) i Josip Fiolić (Martinska Ves). U programu su sudjelovala i četiri „federvagena“ kamionima dopremljena na obalu Bodenseea. Posebne zasluge za promociju rasnih posavaca u SR Njemačkoj imali su tada dr. Martin Schneider Jakoby iz Euronatura i zaljubljenik Parka prirode Lonjsko polje (proglasio prvo europsko selo roda Čigoć – nap. a.). Jakobyja su osobito toplo pozdravili posavski gastarbajteri privremenoga boravišta u Wangenu i Memlingenu. (H.D.) T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Nikola
  #1 Nikola 1 travnja, 2018, 11:59

  Duci, samo ne daj na gen. Đuru Brodarca, kojem je i ministar Bošnajković “omogućio ventilator u ćeliji”. Kad će taj promijeniti ovršne zakone, nećemo valjda čekati dok on i druga bagra što se drži vrha čekati da postanu milijarderi. Glavni rušitelj ĐB bio je HDZ-ov prevrtač guzli posavski i “kapitalisti” oko sisačke banke poznatih imena. Obični sroljavci nehrvatski koje je naslikao kao lažne face.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • anno
   anno 1 travnja, 2018, 20:21

   NEDAMO TE POSAVINO NISMO TE NI DALI
   SVI SU NAS SVI UVIJEK ISKORIŠTAVALI
   POSAVSKI ZET SADA SE SJETIO
   PA JE FOTKE OVE PROSLIJEDIO.
   ON JE TOG POSAVSKOG KONJA UZDIGAO
   ZATO JE VALJDA KAO NOVINAR STRADAO.

   Što se ovog ministra tiče i on je bio tajnik županije, dok joj je Đuro bio na čelu, a imao je i raznih situacija u to doba koje su zataškane. Sve je išlo pod račun županije.
   Ovog bivšeg novinara stvarno se svi sjete. Šteta što više nije u eteru.
   Pa gdje je on uopće izvan javnosti……Svi smo ga volili slušati, posebno mi ženski svijet. Godinama nas je”zabavljao” gdje god se pojavio po terenu.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. posavec
  #2 posavec 27 ožujka, 2018, 15:28

  Ne samo da se javljao za radio, nego je vozio konjogojce županijskim busom, stvarao pozitivnu atmosferu u ekipi, a i pomagao u realizaciji prezentacije Hrvatskog Posavca na sajmu. Mi uzgajivači – izlagači bili smo čitav tjedan na putu. Prezentirali smo sve svoje običaje i tradiciju. Koliko se samo posjetitelja zadržalo, fotografiralo i zajahalo ove robusne, ali pitome konje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. moslavački - posavac
  #3 moslavački - posavac 25 ožujka, 2018, 19:30

  Ovaj ga je novinar stvarno digao zahvaljujući svojim riječima u eteru.
  Pamtimo ga kao super novinara u poljoprivredi, vatrogastvu , vjerskim pitanjima, športu i posebno o cijenama sa placa u Selima. Utorkom je to bilo najslušanije….Pamtimo ta stara dobra vremena.
  I Đuro se vidi se iz slike dobro držao na”posavcu”.
  Sreća šta još uvijek ima ljubitelja konja, širom hrvatske.
  Dok je naših posavaca bit će i posavskih konja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 21 ožujka, 2018, 11:12

  Ovo je super stvar.
  Neka svi vide što imamo, da Posavina po ovom pogledu napreduje.
  Ban je Jelačić je s “posavskim konjem” putovao na bečki dvor.
  Gospon Frković ovo je prava stvar koju ste zabilježili.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code