HRVATSKA NA RONALDOVE PORTUGALCE

HRVATSKA NA RONALDOVE PORTUGALCE

23. lipnja, 2016.

 

Najprije je Gera otvorio ‘špil’. Nene je poravnao. A, onda je Dzsudzak postao slavan.3:2, Bio je to chalenge, izazov Cristianu, na kraju, taj je rat odlučen, jednakim ishodom: dva – jedan, dva – drugi. Mađarska 3. Portugal 3! Uz nogomet, starog duha. U prvom redu golovima: šest Najviše, do sada!

Za portal Tjedno nogometni euro prati: Zvonimir Magdić

Ilustracija: Dado Kovačević

Lyon: Mađarska – Portugal 3-3

Ronaldo i protiv Islanda! Ne može.

Ne, to nije mogao. Zabio je Mađarima dva gola, na svoj način, nogom i glavom, pucao sve slobodnjake, servirao Neneu loptu za 1:1, uzeo je tu, traženu odgovornost,bna svoja leđa. Vjerovalo se u njega: Ispunio je očekivanja. Bio je onaj stari: CR 7.No, nije mogao i više. Nije mogao  neko se našalio – zabijati i Islandu! I onda ona tuga, ono kiselo lice, rastjerane sve ljepotice koje su mu s desna. Zna: o njemu je sve ovisilo. istina, čiravo drugo poluvrijeme Luzitanci su se loptali, vrlo efektno, ali, i to je novost: Mađari su bili oni: stari. Pametni. Mudri. Oni su bili gospodari ‘spora’, u prvom dijelu. I ne samo to. Na podugog vremena, ponudili su Dzsudzka. On je znalac koji se važe slikama Puskasa i Alberta. A to znači, puno. Na ovom Europeu on je svojim iskustvom okupio nekadašnju laku konjicu. Mađarska se vratila. Opet je u na koncertu kontinentalnih bogova. Tko bi to  očekivao:prva u skupini. Imali su, jednostavno, pametno prvo poluvrijeme. Znali su, točno, što hoće. I dugo su imali umjetničke Portugalce na – odmetu. Čak, kod 3:3, netko je od Hungara – topom – pogodio vratnicu. Brrrr!

Najprije je Gera otvorio ‘špil’. Nene je poravnao. A, onda je Dzsudzak postao slavan.3:2, Bio je to chalenge, izazov Cristianu, na kraju, taj je rat odlučen, jednakim ishodom: dva – jedan, dva – drugi. Mađarska 3. Portugal 3! Uz nogomet, starog duha. U prvom redu golovima: šest Najviše, do sada!

A Hrvatska, u subotu u 21 sat,  ni manje ni više s Ronaldovim Portugalcima.

Saint-Denis: Island – Austria 2-1

Oni su  čudo: Indoor ‘nogometaši!

Ni pola milijuna ljudi, stanovništva, pod ledom, ali s četrdesetak ‘indoor’-igrališta, Island je izašao na megdan, prvi put u povijesti, jednog Europea. I, na tom Europeu, izborio osminu-završnice. A nogometajući se na parketu! Čudo. Da ili ne? Da, jer nema island  genijalce. Ni Modrića ili Ronalda. Ne – jer je to jedna zdrav, vedar, odlučan čovjek. Odrastao na haringi i bakalaru. I ledenom moru Atlantika. Ne šljive nikoga. Niti Austriju. Pogledajte ih. Svakog od njih. Znaju stati, znaju zaigrati, znaju se suprostaviti. I, preko noći, od ‘mališana’, postati – gigant. Nije li Jon Bodvarsson, razvukao za 1:0 protiv Austrijanaca. Nije li Trautarsson našao živce i mir, da zabije u izmaku ‘suca’, gol pobjede. Sve je drugo pobranio vrlo dobri i sigurni Haldorsson. Toliko hladni momci, rastapali su se od radosti. Schoepf je izravnao za Austriju, a zamračio inače svijetli Beč, promašajem kaznenog udarca. Elfer! Chapeau!

Lile: Italija – Irska 0:1

U srijedu su pubovi – Iraca!

Kome paše ‘fajting-nogomet’, onda je to bio baš taj. Italije i i Irske. Nije bilo jedine jedincate lopte, koja se pod džonovima nije svijala do rasprsnuća. Sad vidim da pucanje ovih ‘balica’, nije u njihovim finim šavovima, ne, U prilazu lopti. Sve je zvonilo. Gazili su Azzurri, jednaki  su i ‘republikanci. Do ‘istrebljenja.’ Uz, jasno u takvom nemilosrđu, samo je upamćen jedan, pošteni udarac Imobilea, Contijevog asa. No, prošišao je, kraj gola. Nije na golu Talijana bilo Buffona. Očito, umorio se. A, na sve strane, na travnjaku, u zraku. Sve zvoni. Borba, borba i opet, borba. Ne, Irska ne šljivi puno četverostruke prvake svijeta. Talijani su brži, Irci imaju težinu. Idu na skijama inercije. Tko se podmetne – bjež’!. Ili, ode glava! Žestoko. Jako. Muški. I, toliko športski da nema ozljeda. Atlete. Bez boli. A skaču, do neba i Conte i Niel! I tako sve do kraja. Nakon Insigne, koji gađa gredu, dvije su prilike Iraca. Jednako snažni, otvoreni, energični. Od jedne, krasan ubačaj iz dubine, Brady, glavom, tuče u mrežu. Irskih 1:0. Radost koja se živi, samo jednom. U srijedu su pubovi – Iraca.

Belgijanci su ipak pokazali svoje rogove. Crvene. I tukli, 1:0, žute Šveđana. Ibrahimović se oprostio od Švedske. Ide u predstavničku mirovinu: Dosta je bilo!  T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code