HRVATI I NIJEMCI OTVARAJU 9. VUKOVAR FILM FESTIVAL

HRVATI I NIJEMCI OTVARAJU 9. VUKOVAR FILM FESTIVAL

22. kolovoza, 2015.

VFF9 press konferencija VU  0004
Za večer otvaranja 24. kolovoza na Terasi agencije za vodne putove pripremljene su dvije poslastice. Prvi je kratki film Arsena Oremovića Horvatovi s Bojanom Navojcem i Anom Majhenić u glavnim ulogama a koji će se pokloniti vukovarskoj publici. Nakon toga uslijedit će njemački dugi igrani film Dok smo sanjali redatelja Andreasa Dresena koji se događa ubrzo nakon kolapsa Istočne Njemačke u vremenu kada stara pravila više ne vrijede

Napisala: Ivana Perić

Ovogodišnji 9. VUKOVAR FILM FESTIVAL / FESTIVAL PODUNAVSKIH ZEMALJA održava se od 24.-29. kolovoza 2015. na osam lokacija, a 84 filma koje ćemo prikazati u tih šest dana podijeljeni su u čak 11 kategorija.
Festival se paralelno održava na četiri lokacije u Vukovaru ( Agencija za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, Cinestar i Vukovarska ada), zatim u kinu Borovo naselje, Centru znanja Vinkovci, Muzeju Vučedolske kulture te u Centru kulture Valpovo.

Kratki film Arsena Oremovića

Od ukupno 84 filma brojni su nagrađivani na najjačim svjetskim filmskim festivalima kao što su rumunjski Bravo ( Najbolja režija- Berlin 2015.), britanski 45 godina ( Najbolji glumci- Berlin 2015.), njemčka Victoria ( Najbolja kamera- Berlin 2015.), talijanska Moja majka (Nagrada ekumenskog žirija- Cannes 2015.); francuski Cijena života ( Najbolji glumac- Cannes 2015.) te američka Zemlja bez zakona ( Nagrada žirija- Sundance 2015.).
Hrvatske premijere imat će novi filmovi Woodya Allena, Nerazuman čovjek te novi film Mattea Garronea Priča nad pričama.
Već tradicionalno Vukovarsko zagrijavanje održat će se na dvije večernje lokacije Terasi agencije za vodne putove i u Perivoju dvorca Eltz.
Na Terasi agencije za vodne putove od 20.30h prikazuje se kratki film Marka Dugonjića Malo više kiše ( Nagrađen na Puli 2015.), kratki dokumentarac Kristijana Milića Bojnik te američki film Michela Cueste Ubijte glasnika s Jeremy Rennerom u naslovnoj ulozi. Od 21h u perivoju dvorca Eltz prikazat će se tri filma: kratki dokumentarac sniman u Vukovaru Živela sam i ja tebe, Aleksandra Čečavca, dokumentarac Čaruga- ogledalo vremena te američki triler Šetnja među grobovima Scotta Franka s Liamom Neesonom u naslovnoj ulozi.
Za večer otvaranja 24. kolovoza na Terasi agencije za vodne putove pripremljene su dvije poslastice. Prvi je kratki film Arsena Oremovića Horvatovi s Bojanom Navojcem i Anom Majhenić u glavnim ulogama a koji će se pokloniti vukovarskoj publici. Nakon toga uslijedit će njemački dugi igrani film Dok smo sanjali redatelja Andreasa Dresena koji se događa ubrzo nakon kolapsa Istočne Njemačke u vremenu kada stara pravila više ne vrijede. Četvorica prijatelja iz filma imaju svoje snove a hoće li se oni ostvariti moći će se pogledati na večernjoj projekciji na Terasi agencije za vodne putove.

Bend Filipa Šovagovića

Prava filmska poslastica stiže u 21h u Perivoju dvorca Eltz u vidu britanskog filma 45 godina sa izvrsnim ulogama Charlotte Rampling i Tom Courtenaya koji su zasluženo dobili nagrade za najbolje glumce na Berlinu 2015. Radnja filma tematizira dvoje ljudi koji slave 45-tu obljetnicu braka no pojava misteroznog leša dodatno uzburka njihove živote.
U večeri otvaranja na terasi hotela Lav nastupa legendarni glumac Filip Šovagović sa svojim bandom Deda de mol.
Party zona ove godine je također terasa Golubica malla a po prvi put je cijeli centar grada aktivan u podršci festivalu te će svi kafići i restorani raditi do 3h.
Prekrasni festivalski suveniri mogu se naći u Galeriji Navis, u Strosmayerovoj 5.
Kuriozitet ovogodišnjeg festivala jest prikazivanje filmova na lokaciji Muzeja vučedolske kulture gdje će se u dva dana ( 27.i 28.08.) prikazati dva izuzetna dokumentarca Biserno dugme (Najbolji scenarij na Berlinu 2015.) i Razotkrivanje tajne piramida.
Novina je i VFF zid pobjednika koji se radi u suradnju s brandom Bobi.Radi se o grafitu kojeg će na vukovarskom Crvenom magacinu iscrtati grafiti majstor Lunar i koji će postati tradicijski event festivala.
Prvog dana festivala startaju i brojne festivalske radionice ( Festivalska, Dunavska scenaristička i Stop animacija) gdje će se filmski entuzijasti učiti filmskom jeziku i manevriranju u istom.

„Što drugo reći no da vas pozivamo da nam se pridružite u jedinstvenom ugođaju gledanja filmova na rijeci Dunav i da pričate svima o tome „, riječi su Igora Rakonića, direktora festivala.
Cjelokupan program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com.
Glavni pokrovitelj festivala: Hrvatski Telekom!
Glavni medijski pokrovitelji: Jutarnji list, Radio 101, Moj film, T portal, KINOTV, Nacional Outdoor Akzent , HRT i HRT3!
Regionalni medijski pokrovitelji su: B1 plakati, Hrvatski radio Vukovar, Vukovarske novine, Glas Slavonije, Slavonski radio, Radio Vinkovci, Vinkovački radio i Radio Dunav!T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code