HRT POD ISTRAGOM EU PARLAMENTA

HRT POD ISTRAGOM EU PARLAMENTA

21. ožujka, 2016.

HRTHvar1007

Odbor za peticije pri EU parlamentu pokrenuo istražni postupak zbog nedostatka slobode medija. Peticiju za uskraćivanje medijskih sloboda u Hrvatskoj potpisalo je dosada 14736 građana. A ktualne smjene na HRT-u dobro su došle, ako se ne dogodi ona narodna „sjaši Murta a ujaši Kurta“. Dok se god ne uskladi Zakon o HRT-u s demokratskim standardima, pri čemu članove Vijeće HRT kao najvišeg organa upravljanja HRT-om biraju pojedini slojevi društva neposrednim izborima, a ne kao sada Sabor u kome vladajuća većina imenuje svoje pristalice u Vijeće, neće biti slobode medija u HR

Tekst: Juris Protecta

Fotografija: www.hrt.hr

Na zahtjev Juris Protecte, Udruge za unapređenje pravosuđa u RH, Odbor za peticije pri Europskom parlamentu pokrenuo je istražni postupak protiv Hrvatske zbog nedostatka slobode medija. Postupak se odnosi prvenstveno na uskraćivanja medijskih sloboda na HRT-u. Peticiju za uskraćivanje medijskih sloboda u Hrvatskoj potpisalo je dosada 14736 građana. Zaključak Odbora od 1. prosinca 2015. godine  možete pročitati na službenim stranicama Juris Protecte – www.jurpro.hr.

Politički komesari

Aktualni Zakon o HRT-u omogućava totalnu kontrolu HRT-a od strane vladajućih režima. U više od dva desetljeća postojanja Republike Hrvatske nikada nije bila „zakonski“ omogućena takva kontrola Hrvatske radiotelevizije kao što je to danas. Politički komesari režima poput Gorana Radmana ili Marije Nemčić vjerno su provodili politiku Ive Josipovića i Zorana Milanovića. Unatoč tome ni jedan od njih nije uspio osvojiti novi mandat. Spoj Gorana Radmana i Marije Nemčić omogućio je kako političkim tako i interesnim lobijima da u potpunosti ovladaju HRT-om. Marija Nemčić kao poslušni kadar Miroslava Lilića i Antuna Vrdoljaka bila je garancija kontinuiteta sluganstva na HRT-u od same uspostave RH. Služila je svim režimima do današnjeg dana.

Postoji osnovana sumnja da će se novi vladajući režim također poslužiti uslugama provjerenih i podobnih kadrova. Aktualne smjene na HRT-u dobro su došle, ako se ne dogodi ona narodna „sjaši Murta a ujaši Kurta“. Dok se god ne uskladi Zakon o HRT-u s demokratskim standardima, pri čemu članove Vijeće HRT kao najvišeg organa upravljanja HRT-om biraju pojedini slojevi društva neposrednim izborima, a ne kao sada Sabor u kome vladajuća većina imenuje svoje pristalice u Vijeće, neće biti slobode medija u HR.

 Urušavanje države

Pravosuđe je rak rana hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini. U državi kao što je Hrvatska nitko normalan neće investirati ili pokretati gospodarske aktivnosti, jer nije ispunjena osnovna pretpostavka za poslovne aktivnosti a to funkcioniranje pravosuđa, što znači brze i kvalitetne sudske odluke. Hrvatsko pravosuđe je uistinu nezavisno i ne odgovara za svoj nerad nikome. Odvjetnici pljačkaju narod kroz visoke odvjetničke tarife (višestruko veće nego u ostalim zemljama EU-a), a sudovi im svojom sporosti u tome asistiraju.

Nefunkcioniranje pravosuđa i nepostojanje medijskih sloboda dovelo je do potpunog urušavanja Države. Nije za očekivati da će budući režim, sastavljen od HDZ-a i MOST-a, učiniti pozitivne pomake. Najvažnije teme kao što su pravosuđe, odvjetničke tarife i medijske slobode nova vlast niti ne spominje. Po svemu sudeći MOST će biti slijedeća velika prevara i borba za fotelje. Jedina pozitivna strana posljednjih parlamentarnih izbora je pad Milanovićevog režima, u kojem se većina ministara sastojala od osobnih prijatelja Zorana Milanovića. Nažalost bivša vlast je zamijenjena velikim djelom prijateljima vodstva Mosta iz provincija Metkovići i Ploče.  

MOST nije kompaktna organizacija koja se zasniva na podjednakim uvjerenjima nego skupina pojedinaca koji su u većini slučajeva, kao i obično u RH, ušli u politiku radi ostvarenja vlastitih interesa i zato je bila osuđena na propast. Sedam od 19 zastupnika MOSTA otkazalo je poslušnost, a ostali slijede. Tako je liječnik Drago Prgomet tri dana nakon izbora ponudio svoje usluge SDP-u, a njegova sljedbenica Gordana Rusak prešla je u HSLS, dok je Stipe Petrina napustio MOST i nastavio samostalno trgovanjem svojim mandatom. Daljnja tri zastupnika MOSTA među njima Ivan Lovrinović i Juro Martinović distancirali su se od MOST-a zbog neispunjenih očekivanja ministarskih funkcija u Vladi. Pitanje je samo vremena kada će doći do daljnjih prebjega na jednu ili na drugu stranu. MOST je veliko razočarenje. Nažalost ni naša Udruga nije bila u stanju procijeniti razvoj situacije u MOST-u i ispričavamo se svim našim simpatizerima ako su na našu preporuku dali svoj glas MOST-u. Na ovakvoj mizernoj političkoj sceni u Hrvatskoj pogreška je neminovna.

Budući da Hrvati u 25 godina od svoje samostalnosti nisu uspjeli iznjedriti ni jednu poštenu političku alternativu, moramo se svi skupa upitati kakav je to narod i da li on uopće zaslužuje vlastitu državu? Bojimo se da je odgovor negativan. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. kamerman
    #1 kamerman 23 ožujka, 2016, 11:34

    Od love pokradene s HRT u korist ZAMP-a bi se u Zagrebu moglo napravit nekoliko vrtića i škola.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code