RADOVIĆ: PREVARA UČITELJA I PROFESORA

RADOVIĆ: PREVARA UČITELJA I PROFESORA

22. listopada, 2019.

 

 

Učinit ću na njima ljutu osvetu kaznom u revnosti gnjevnoj…

(Ezekiel 25,17)

Piše: Saša Radović

Od godišnjeg izvješća o radu Vlade prošlo je tjedan dana, dovoljno i onim sporijima za formiranje zaključka. Još jednom, ali u najbistrijom formi, uvjerili smo se o deluziji (sumanuta, izvrnuta stvarnost) naše izvršne vlasti, posebice premijera Plenkovića. I o pokušaju podle prevare učitelja i profesora.

Premijer je u godišnjem izvješću o radu Vlade umjesto podataka o silnom napretku Hrvatske, uspjesima Vlade i stalnom porastu standarda građana, što mu je inače mantra u svim njegovim pojavama na TV – počeo romantičnu sagu o našoj svijetloj budućnosti. On bi rado kreirao ozračje s više optimizma, “jer i ozračje utječe na rezultate”. Dodao je i lucidnu misao da mediji šalju lažne poruke o općem propadanju, da je katastrofa, da prevladava pesimizam, negativa… Kaže da nije baš sve negativno i da „… Hrvatska ni u jednom segmentu ne ide nazad..”, te da „… moramo činiti više – više tolerancije, više uvažavanja”.

Nastavak „izvješća o radu Vlade” bila je i tirada koju smo slušali i slušali – da se mora raditi na pouzdanosti i učinkovitosti našeg pravosuđa, ali i razabrati načela diobe vlasti i podjele zadaća institucija u hrvatskoj državi. Zaboravio je premijer da skoro 100 % svekolikog hrvatskog puka naziva pravosuđe korumpiranim krivosuđem i da to krivosuđe treba što prije rasformirati i stvoriti novo, pravo pravosuđe. Zaboravio je i ponoviti svoj „politički biser” – da u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj.

Tim i takvim floskulama, premijer je pokušao otkloniti istine o reformama kojih nema i o zaista katastrofalnoj situaciji u – posljednjoj trojci najzaostalijih i najsiromašnijih zemalja u Eurpskoj uniji (Hrvatska, Rumunjska, Bugarska). Bilo bi dosadno nabrajati bezbrojne gafove u 30 godina strmoglavog pada svih materijalnih i moralnih postulata Republike Hrvatske ugušene korupcijom, kriminalom, bogaćenjem lopova i siromaštvom puka i nepravdom na svakom koraku. No, ako u mislima apstrahiramo 29 godina i okrenemo se samo na 2019. godinu, činjenice su pred nama – događa se nagla eskalacija, erupcija nezadovoljstva i oštro ubrzanje iskazivanja nezadovoljstva. Štrajkovi su počeli, a sve ostale moguće vrste otpora sasvim su vjerojatna perspektiva u našoj bliskoj budućnosti. Sve to praćeno je divljim bijegom vitalnog sloja hrvatskih građana iz „Lijepe i nepravedne naše” što ozbiljno prijeti nestajanje Hrvata s ovih prostora.

Zbog toga je imperativ svih nas koji ostajemo na rodnoj grudi, što prije i bezbolnije riješiti najteži problem od 1990. (osim srpske agresije!) – što brže promijeniti ovu vlast. Prva i kapitalna promjena mora krenuti od naše prekobrojne i jalove Vlade opterećene sumnjom 8.000.000 Hrvata (uključujući dijasporu!) o korupciji i kriminalu, kušćevićima, gabrijelama, marićima, šuicama…, dakako mora slijediti i promjena onih koji podržavaju to zlo (premijer i klan uhljeba). Tu su i zlodusi sa strane; najvećem trgovcu ljudima, zagrebačkom gradonačelniku treba oduzeti „licencu za trgovanje”. Hrvatskom saboru, zapravo našoj najmoćnijoj trgovačkoj tvrtki, mora se zabraniti kriminalna trgovina žetončićima te očistiti sabornicu od spama, raznih saucha i sličnih parazita koji razaraju temelje hrvatskog društva. Sve ostalo došlo bi samo od sebe.

Nategnuto pitanje

Na godišnjem izvješću o radu Vlade oporba je reagirala burno – ali je skoro svima pobjegla jedna važna činjenica – podla i precizno planirana prevara učitelja i profesora! Njihovi sindikati tražili su povišicu od 6,11%, ali sve do ovog godišnjeg izvješća o radu Vlade to je bilo odbijeno.

U traženju povišica u obrazovanju nije bila važna samo veća plaća – nego i podizanje statusa u društvu ovog najvažnijeg segmenta u građenju budućnosti svake države. Drugim riječima tražen je veći koeficijent koji pomnožen s osnovicom daje iznos plaće za određeno radno mjesto, ali i simbolizira viši status koji učiteljima i profesorima nedvojbeno pripada. Uz stalnu edukaciju i pripreme – svaki sat u razredu, predavanja na fakultetima i tribinama te uopće edukacija traži 100% angažman bez mogućnosti bilo kakvih stanka ili odmora. To pišem iz vlastitih iskustava; bio sam profesor u srednjoj školi, držao sam javne tribine u nizu hrvatskih i austrijskih gradova, predavanja na Teološkom fakultetu u Rijeci, Politehnici u Puli, održao sam predavanja roditeljima učenika u nizu srednjih škola u Primorju i Istri. Bio sam i trener punih 30 godina u klubovima te instruktor borbenih vještina Specijalnih postrojba HV pune 4 godine Domovinskog rata. Zbog toga sam uvjeren i znam da je posao edukacije – vrlo težak i odgovoran te da mora biti znatno više plaćen od kojekakvih uhljeba koji dolaze ili čak ni ne dolaze na radna mjesta.

Na spomenutom izvješću o radu Vlade dogodio se iznenadni obrat – premijer Plenković je ponudio povećanja plaća u obrazovanju u tri vala po dva posto, što je kumulativno 6,12 posto – ali je ujedno isto obećao i zaposlenima u znanosti, obrazovanju, kulturi, socijalnoj skrbi, zdravstvu, kao i državnim službenicima, policajcima, carinicima, poreznicima…

Podla prevara! To znači da će učitelj s plaćom od cca 6.000 kuna imati 6,12% veću plaću, a jedan državni službenik s cca 15.000 kuna također 6,12% posto veću plaću. Prije povećanja razlika je bila 9.000 kuna, a sutra s 6,12% ta će razlika biti znatno veća u kunama – nego što je bila. Tom činjenicom je i status učitelja i profesora u društvu još smanjen, spušten i još više nego prije – minoriziran! Koeficijent ostaje isti, ali plaće su manje u odnosu na; kulturu, socijalnu skrb, zdravstvo, državne službe policiju, carinu, poreznike… A, za eventualne izmjene koeficijenta nameće se još jedan harač na džepove svih nas – nesposobna Vlada će za izračun koeficijenata angažirati strane (i skupe!) konzultante! Iako imamo u Hrvatskoj dovoljno stručnjaka koji mogu definirati moguću izmjenu koeficijenata – Vlada se igra pijanih milijunaša i razbacuje naš novac.

Ostaje intrigantno pitanje; je li premijer ovu ponudu (prikrivenu prevaru!) lansirao zbog smirenja svih navedenih zaposlenika ili je to učinio kao kaznu „bezobraznim” i pobunjenim učiteljima i profesorima. Naime, enormno veliki super ego našeg premijera poznat je svima, prečesto iskoči u mnoštvu njegovih nastupa i izjava (mogu što hoću i sl.) pa nitko se ne bi začudio da je „6,12% svima” zaista ljuta osveta kaznom u revnosti gnjevnoj…

Deset ministara manje

Usput, povećanje plaća za 6,12% gore spomenutim zaposlenicima – svima nama ostalima obezvrjeđuje naše plaće i posebice bijedne mirovine. Znači, nama skuplji kruh i mlijeko, dakle daljnji pad standarda, goleme većine hrvatskog puka.

Interesantna je i apsolutno nepravedna objava da će obećani manji PDV ostati na istih 25%. Daleko bolje rješenje bila bi ušteda na ukidanju barem deset ministara u našoj – najvećoj Vladi u EU. Umjesto 20 prekobrojnih ministarstava dovoljno bi bilo sedam do deset, zatim ukidanje 21 nepotrebne županije, te smanjenje apsurdnog broja od 428 općina. Dakako i drastično smanjenje golemog balona uhljeba.

Gušeći istine pred nama i stvarajući uvjete za nove poremećaje u duboko uzdrmanoj društvenoj klimi i ekonomskoj katarzi, može se zaključiti da je našem premijeru prvo i jedino u glavi – slika dalekog Bruxellesa, odnosno hrvatsko predsjedanje Unijom. Zbog toga nema onoga što neće premijer obećati i učiniti samo da dostigne status prvog čovjeka predsjedavanja EU. Zagrlit će se i sa zagrebačkim zloduhom koji mu drži leđa ali i Damoklov mač (podmitljive i podle žetončiće) iznad glave.

Na kraju ove tmurne priče o pokušaju lucidne, ali podle prevare učitelja i profesora treba poželjeti da štrajkovi i mirni prosvjedi budu jedini i učinkoviti alati hrvatskog puka za neophodne korjenite promjene. Sve izvan toga ne bi bila više samo tmurna priča – nego tragična priča za Hrvatsku.

Anno Domini MMXIX.  T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Magdalena
    #1 Magdalena 24 listopada, 2019, 12:16

    Najviše me iritira stalno podcjenjivanje građana. Daje 6.12 %, što je više od traženoga. daje svima jednako. Laž , kaž, obmana. Misli da smo toliko glupi, da to ne kužimo. jednak posttak na različitzo blo povećanje uili sniženje, stvara veće razlike. Dobivaju više oni koji više imaju u startu. Licemjerno do Boga. Sramota!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code